CRONICA UNUI SPECTACOL-EVENIMENT: IUBEŞTE-MĂ, AMERICA !

Prestaţia artistică remarcabilă a actriţei româno-canadiene Claudia Motea a impresionat şi entuziasmat publicul prezent joi seara, 18 octombrie 2012, la Cinematograful Scala din Bucureşti. Spectacolul organizat de România Film, “Iubeşte-mă, America !”, un one woman show scris cu har chiar de interpretă – care demonstrează certe calităţi de dramaturg, răsplătite în decursul timpului de numeroase premii – și regizat cu noblețe și tact profesionist de Alecu G. Croitoru, cunoscut regizor și profesor la Facultatea de Arte a Universității Hyperion, s-a dorit şi a izbutit să fie un spectacol de gală.

Inspirata combinaţie între teatru şi film prezintă povestea unei tinere românce, Steluţa, emigrantă în Statele Unite ale Americii. Rând pe rând, într-o succesiune care curge firesc şi plăcut, sunt aduse în atenţia publicului spectator situaţii şi întâmplări inspirate din experienţele personale de peste ocean ale artistei.

Jocul de lumini şi umbre, imaginile (în mişcare şi fixe) surprinzând locuri şi oameni din America, Europa şi România, muzica sugestivă, atent selecţionată, decorul simplu, în concordanţă cu situaţia materială precară a tinerei emigrante (un cuier de care atârnă câteva accesorii de îmbrăcăminte – între care două aripi de înger, purtate la un moment dat, în timpul reprezentaţiei, de Steluţa –, un geamantan, un drapel al Statelor Unite, o lanternă, mult timp aprinsă în timpul spectacolului, a cărei luminiţă sugerează probabil speranţa din sufletul femeii, o găleată, un mop şi o glastră în care este sădită o floare verde, sugestiv alintată “speranţa”, alături de care a fost “plantat”, tot sugestiv, un steguleţ american), dialogul viu, plin de savoare, al Steluţei, aflată pe scenă, cu personajele de pe ecran, interpretate de aceeaşi actriţă (Nelly, băutoare “profesionistă” de Coca-Cola, un fel de matroană dispusă să îi facă tinerei oricând lipeala cu diferiţi bărbaţi, mama, îngrijorată în privinţa fetei, bunica, înţeleaptă etc.), vocea din off a lui James, americanul de care tânăra s-a îndrăgostit, “interpretat” de inconfundabilul Eusebiu Ştefănescu, toate concură, cu succes, la crearea unui autentic spectacol-eveniment.

Talentul incontestabil de dramaturg şi actor al Claudiei Motea, uşurinţa şi iscusinţa cu care intră în “pielea” celor opt personaje pe care le joacă, propun fărâme de realitate într-o inspirată manieră comico-dramatică. Impresionează lesnea cu care artista izbuteşte să treacă de la o stare sufletească la alta, bătătorind când calea tristeţii nemărginite, când pe cea a bucuriei exaltante.

Turneul american cu acest spectacol, programat începând din luna noiembrie a anului în curs, se anunţă interesant din perspectiva receptării creaţiei, interpretării actoriceşti şi concepţiei regizorale, originale şi novative, demonstrate joi seara la Scala. Nu mă îndoiesc, însă, de faptul că îndrăzneţul demers artistic va avea ca rezultat împlinirea dorinţei exprimate chiar în titlul piesei: “Iubeşte-mă, America !”. Pentru că, oricum, chiar dacă nu toată America o va iubi pe Claudia Motea, o vor îndrăgi, cu siguranţă, şi-i vor aprecia remarcabilul talent iubitorii de teatru bun, americani şi români din diaspora.

  

                                                                                                                                    Corneliu-Victor Drăghici

 

Vizualizări: 979

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de November pe Decembrie 3, 2012 la 2:17pm

Nu am vazut spectacolul, regret. Am auzit de Claudia Motea de acum câţiva ani, când a plecat în America cu o piesă a lui Siviu Purcărete. Am mai auzit de ea, acum recent, cum că ar fi implicată în initiativa de aducere a osemintelor lui Brâncusi, acasă,ceea ce este minunat,...am citit un  interviu cu ea...şi cam atât! Recunosc, e puţin,dar mi-aş dori încă zece vieţi să cuprind tot ce este frumos în artă, în viaţă...etc..Cu postarea ta....sunt mai bogată cu o informaţie. Mulţumesc!

Comentariu publicat de Corneliu-Victor Drăghici pe Noiembrie 25, 2012 la 10:55am

Doamna Radu, domnule Grecu, domnule Popovici va multumesc pentru comentarii. Cu stima !

Comentariu publicat de Ioan-Mircea Popovici pe Noiembrie 24, 2012 la 4:05am

Din ce citesc in cronica spectacolului, s-au intalnit mai multe note pe portativ, care fac un acord major. Autorul cu ideea geniala de-a combina filmul cu teatrul, cele 8 roluri, care acopera universul feminin, intr-un singur personaj si toate celelalte. Probabil va fi ceva ce va depasi "cantareata cheala".

Comentariu publicat de grecu constantin pe Noiembrie 23, 2012 la 10:41pm
Interesant!
Comentariu publicat de Corneliu-Victor Drăghici pe Octombrie 21, 2012 la 11:23am

Vă mulțumesc, domnule Popescu Bradoschi. Cu stimă !

Comentariu publicat de ion popescu bradoschi pe Octombrie 21, 2012 la 10:40am

Aprecieri!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor