Crăciunul venea vijelios peste noi şi steaua încă nu era gata.
Am făcut-o şi cam mare, că abia am scos-o pe uşă.  
Am legat doi pari zdraveni înfăşurati în cordele cât mai colorate, apoi i-am pus si raze din beţe de răsărită şi în mijloc am priponit o icoană veche cu zorzoane de tablă şi cu candelă, găsită în pod la bunica. Era grea, de o duceam cu rândul; şi ponosită, dar nu conta, importanţa evenimentului le depăşea pe toate şi nu de frumoasă am  facut-o noi. Pe drum ni se părea că toţi întorceau capul după vedeta noastră, ce aducea mai mult a sperietoare, dar nu mai conta, zarurile erau aruncate, nu mai puteam da inapoi, prinseserăm aripi.
            Pe deal la Tabacaru era o căsuţă cu poarta deschisă tot timpul, acolo am intrat şi noi să facem safteaua. Pe prispă avea o jăvălaie de câini, care  nici nu ne-au băgat în seamă. Am culcat steaua pe o parte şi cu  chiu cu vai am intrat într-un chiler strâmt. Am luat din sobă foc şi am aprins tacticos candela cu o hârtie, că eram pregătit, după care caut textul cântecului de stea, pe care îl pusesem într-un buzunar la îndemână.
            O bâtrană  dintr-un ungher  a venit şi s-a aşezat smerită în faţă noastră, iar când a dat cu ochii de icoană, s-a lăsat în genunchi, şi nu se mai putea opri cu depănatul crucilor. Eu caut şi caut hârtiuţa şi timpul trecea în defavoarea noastră.
Eram patru, toţi cu spatele în uşă şi îl buşeşte pe unul râsul, apoi pe altul şi baba se ridică şi se dă la noi ,

începe să ne croiască la întâmplare cu coada măturii. Râdeam pe înfundate şi ne molipseam şi mai tare unul de la altul. Ne împingem unii în altii, că nu puteam răsuci steaua să ieşim afară şi ea dădea în noi ca-n fasole şi ne presa în usă. Scăpăm câte unul şi de-a berbeleacul pe scări cu steaua târâş, valea!... Câinii până atunci cuminţi se iau şi ei după noi  tăbărând pe steaua noastra şi încep să tragă de leşul plin de cordele spânzurate şi de icoană, de n-am mai putut-o  scoate din gura lor.

Gelu Vâlciu

Vizualizări: 88

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor