Cum Paul Celan a conceput limbajul pentru poeziile sale post-Holocaust

 Cum Paul Celan a conceput limbajul pentru poeziile sale post-Holocaust, 

traduse acum în limba engleză în întregime,  invitație la un nou tip de lectură. autor: Ruth Franklin -  traducere si note: Adrian Grauenfels

   


     Odată, în timp ce citeam poezia lui Paul Celan, am avut o experiență care poate fi descrisă  ca mistică. Era acum vreo douăzeci de ani și lucram la o slujbă care îmi impunea să stau foarte târziu una sau două nopți pe săptămână. Într-una din acele nopți, încercând să mă trezesc, am început să răsfoiesc în „Poeziile selectate și proza lui Paul Celan” de John Felstiner. Ochiul meu s-a oprit asupra unui poem imposibil de scurt:
 

 O dată,
l-am auzit,
spăla lumea,
nevăzut, la timp de noapte;
real.
singularul și nesfârșitul;
anihilate,
la un loc fac UNU.
Lumina era. Mântuire.

 

       Într-o stare de vis sau transă, citesc randurile  de mai multe ori, grefându-le permanent în memorie. Parcă poezia s-a deschis și am intrat în ea. Am simțit „el”, acea prezență, oricine ar fi el, „nevăzut” și totuși „real”. Poezia prezintă unul dintre neologismele semnate de Celan. În germană, este ichten, care nu arată mai natural decât in engleza, dar arată că avem de-a face cu un verb la timpul trecut  - ceva de genul „au devenit UNU „adică noi înșine. Ultima linie răsună din Geneza: „Să fie lumină”. Pe măsură ce repetăm poezia, o înțelegeam mai bine,  o simțeam - ca o viziune a unei a doua creații, venirea lui Mesia, când cei care au fost anihilați (in original este vernichtet, exterminat) ar putea renaște, prin purificarea lumii.

      De la iconicul său „Fuga morții”, una dintre primele poezii publicate despre lagărele naziste și acum recunoscută ca reper al poeziei europene din secolul al XX-lea, până la lucrări ulterioare, precum poemul de mai sus, toată poezia lui Celan este eliptică, ambiguă, rezistentă unei interpretări ușoare. Poate din acest motiv, a fost deosebit de convingătoare pentru critici și traducători, care vorbesc adesea despre opera lui Celan în termeni cvasi-religioși. Felstiner a spus că, atunci când a întâlnit pentru prima dată poeziile, știa că va trebui să se scufunde în ele „înainte de a face orice altceva”. Pierre Joris, în introducerea la „Memoria s-a ridicat în pragul vorbirii” (Farrar, Straus și Giroux, noua sa traducere a primelor patru cărți publicate ale lui Celan), scrie că audiere poeziei lui Celan citită cu voce tare, la vârsta de cincisprezece ani, l-a pus pe drumul a urmat timp de cincizeci de ani. Celan, la fel ca si poezia sa, omite termenii obișnuiți de clasificare. S-a născut în 1920, la Cernăuți, din părinți evrei de limbă germană. Până la căderea Imperiului Habsburgic în 1918, orașul fusese capitala provinciei Bucovina, acum face parte din România. Înainte ca Celan să împlinească douăzeci de ani, acesta va fi anexat de Uniunea Sovietică. Ambii părinți ai lui Celan au fost uciși de naziști; poetul  fost închis în lagăre de muncă. După război, a locuit scurt la București și Viena înainte de a se stabili la Paris. Deși a scris aproape exclusiv în limba germană, nu poate fi numit în mod corespunzător poet german, loialitatea sa era față de limbă, nu de națiune.

„Doar un singur lucru a rămas la îndemână, aproape și sigur pe fondul tuturor pierderilor: limbajul”, a spus odată Celan. Dar acest limbaj, murdărit de propaganda nazistă, discursurile de ură și eufemism, nu a era util pentru poezie: „Trebuia să treacă prin propria sa lipsă de răspunsuri, printr-o liniște terifiantă prin mii de întunericuri ale discursului ucigaș”. Celan a curățat limbajul rupându-l, readucându-l la rădăcini, creând versuri ciudate, în expresie și ton. Bazându-se pe vocabularul unor domenii precum botanica, ornitologia, geologia și mineralogia dar și pe cuvintele medievale sau dialectale care au căzut din uz, el a inventat o nouă formă de germană, reconcepând limba pentru lumea de după Auschwitz. Adăugând straturi lingvistice, lucrările sale ulterioare încorporează gibberish, precum și fraze străine. Comentariile care însoțesc poezia sa în ediția definitivă în limba germană, dintre care unele sunt incluse de Joris (1) în traducerea sa, se întind pe sute de pagini.  Nicio traducere nu poate cuprinde vreodată multiplicarea semnificațiilor încorporate în aceste poezii hibride, poliglote, adesea ambigue; traducătorul trebuie să aleagă o interpretare. Acest lucru este întotdeauna adevărat, si este deosebit de dificil munca cu o opera fundamental ambiguă ca cea a lui Celan. Joris și-a  imaginat traducerii sale asemănătoare cu diagramele medicale care reproduc secțiuni anatomice transversale  pe suprafețe reliefate, din plastic, permițând elevului să aprecieze trupul uman in trei dimensiuni.  „Toate cărțile de traduceri ar trebui să fie astfel de palimpseste (2) ”, scrie el, cu „straturi peste straturi de versiuni instabile, schimbătoare, provizorii, în alte limbi”.

    Joris a tradus deja ultimele cinci volume de poezie ale lui Celan într-o colecție pe care a numit-o „Breathturn into Timestead” (2014), încorporând cuvinte din titlurile cărților individuale. Apariția „Memoria a crescut în pragul discursului ”, coincizând cu centenarul nașterii lui Celan, precum și cu aniversarea a cincizeci de ani de la moartea sa - prezintă acum în engleză toate poeziile lui Celan , aproape șase sute pe care poetul le-a adunat în timpul vieții.  Nu numai că sunt disponibile multe versuri în limba engleză pentru prima dată, dar și cititorii englezi acum au ocazia să citească colecțiile individuale ale lui Celan în întregime, așa cum a intenționat să fie citite. Ceea ce a cerut Celan de la cititorul său, apreciază Joris, este „să lege firele poeziilor individuale într-o carte sau text care este
un ciclul de poezii. Traducătorul explică:  "O invitație la un nou tip de lectură. "

     Celan a crescut ca un multilingvist natural într-o regiune în care granițele au fost șterse și au fost redesenate ca niște linii de creion. „Era un peisaj în care trăiau atât oamenii, cât și cărțile”, și-a amintit el. După câțiva ani la școala de ebraică, a urmat liceele românești, studiind italiană, latină și greacă și scufundându-se în clasicii literaturii germane. La 9 decembrie 1938, data cunoscută acum sub numele de Kristallnacht, era în drum spre Franța, unde intenționa să se pregătească pentru studii medicale. După ce trenul a trecut prin Berlin pe măsură ce se desfășura pogromul, el a scris mai târziu că a văzut fumul care „aparținea zilei de mâine”.  După ce Celan s-a întors la Czernowitz pentru vară, izbucnirea celui de-al doilea război mondial l-a prins acolo. S-a înscris la studii la universitatea locală, pe care a putut să o continue sub ocupația sovietică din anul următor. Toate acestea s-au încheiat la 6 iulie 1941, când trupele naziste germane și române au invadat orașul. Au ars Marea Sinagogă a orașului, ucigând aproape șapte sute de evrei în termen de trei zile și trei mii până la sfârșitul lunii august. În octombrie, a fost creat ghetoul pentru evreii cărora li s-a permis să rămână temporar, inclusiv Celan și părinții săi. Restul au fost deportați. „Ce a fost viața unui evreu în anii războiului, nu trebuie să menționez”, a declarat ulterior Celan unei reviste germane. (Când a fost întrebat despre experiența sa în getto, Celan avea să răspundă cu un singur cuvânt, „lopătând”) părinții săi au fost deportați în timpul unui nou val de ridicari în iunie 1942. Nu este clar unde era Celan în noaptea arestării lor - posibil în o ascunzătoare în care încercase să-i convingă să i se alăture  - dar, când a revenit acasă dimineața, casa era pustie.Celan a castigat doar câteva săptămâni, în iulie a fost deportat într-un lagăr de muncă din sudul României. Câteva luni mai târziu, a aflat de moartea tatălui său. Mama lui a fost împușcată în iarna următoare. Zăpadă și plumb, simboluri ale uciderii mamei, au devenit constante în poezia sa.

Pomul de Crăciun (3)   

Pom de crăciun, ce frunze albe ai în noapte
părul mamei mele și el era albit
Aveam o slujbă, mare cât un oraș
Mama mea cea cu părul alb, nu venea acasă
și nu ploua, norii goneau peste noi
mama plângea pentru orice fleac

 stelele sunt sclipitoare, rotunde
 reci și fără viață
 viața mamei mele a fost toată de plumb
 ușa casei sale stă ruptă de vremuri
 înapoi ea nu se mai întoarce...
(traducere AG) 

 

Fuga morții „cu descrierea  încântătoare a unui lagăr de concentrare, a fost publicată pentru prima dată în 1947, într-o revistă literară din București. Una dintre cele mai cunoscute opere ale literaturii germane de după război,  l-a convins pe Theodor Adorno să reconsidere faimoasa sa declarație că scrisul de poezie după Auschwitz a fost „un act barbar”. Felstiner a numit-o „Guernica” literaturii europene de după război, comparând impactul acesteia cu „Dulce et Decorum Est” de Wilfred Owen sau „Paștele 1916” al lui Yeats. Tabăra din poem, rămasă fără nume, reprezintă toate taberele, suferința prizonierilor descrisă prin imaginea de neuitat a „Laptelui Negru”:

  

   Negru lapte al zorilor seara îl bem

la amiază îl bem dimineaţa îl bem noaptea
îl bem şi bem
săpăm o groapă-n văzduh acolo patul nu-i strâmt.
În casă stă un bărbat cu şerpii se joacă el scrie
când seara se lasă el scrie-n Germania părul tău auriu Margareta
el scrie şi iese în faţa casei şi stele scânteie el fluieră şi-şi cheamă dulăii
îşi fluieră jidovii să sape o groapă-n pământ
ne ordonă cântaţi acum pentru dans.   

În fraze care se învârt în ritmul unei de fugi, poemul povestește despre un comandant care poruncește prizonierilor să lucreze în timp ce orchestra lagărului cânta:

În casă stă un bărbat cu şerpii se joacă el scrie scrie când seara se lasă-n Germania părul tău auriu Margareta.
Părul tău de cenuşi Shulamit săpăm o groapă-n văzduh acolo patul nu-i strâmt.
El strigă săpaţi mai adânc în pământ voi unii voi alţii cântaţi mişcaţi din arcuş   (traducere Maria Banuș )

   

Singurii oameni numiți sunt Margareta - iubita comandantului, dar și eroina din „Faustul” lui Goethe - și Shulamit, o figură din poezie al cărei nume provine din Cântarea Cântărilor și al cărui „păr cenușiu” contrastează cu pletele aurii ale Margaretei. Alt nume propriu este   “Deutschland ”, pe care mulți traducători, inclusiv Joris, au ales să-l lase în original. „Aceste două silabe dau un ritm mai bun decât Germania”, a explicat Felstiner. Fiecare dintre primele sale poezii, pe care Celan le-a trimis unui editor în 1946, a fost „însoțită de sentimentul că acum am scris ultima mea poezie”. Lucrarea a inclus o elegie sub forma unui cântec popular românesc - Fagule, frunzele tale aruncă raze albe în întuneric / Părul mamei n-a apucat să albească. (traducere AG)  - dar și versuri și poezii în proză în limba română. După doi ani, lucrând ca traducător în București, a plecat definitiv. „Numai în limba maternă se poate spune propriul adevăr”, a mărturisit unui prieten care l-a întrebat cum poate scrie în limba germană după război: „Poetul zace într-o limbă străină”.
Fidel lui Osip Mandelstam, Celan  cita descrierea poetului rus despre o poezie ca fiind un mesaj într-o sticlă, aruncată în ocean și esuata  pe dune mulți ani mai târziu. Un hoinar descoperă sticla, o  deschide și descoperă că mesajul este adresat găsitorului. Astfel, cititorul devine „destinatarul său secret”. Poezia lui Celan, în special în primele volume colectate în  “Memory Rose Into Threshold Speech,” este scrisă insistent în căutarea unui ascultător. Unele dintre aceste poezii pot fi citite ca răspunsuri la scriitori precum Kafka și Rilke, dar adesea acel  „Tu” căruia se adreseaza poemul nu are o identitate clară , ar putea fi cititorul sau poetul însuși. Mai mult de o duzină de poezii din cartea „Mac și amintire” (1952), inclusiv cunoscuta „Coroana” și „Numărați migdalele”, se adresează unei iubite, poeta austriacă Ingeborg Bachmann. Relația a început la Viena în 1948 și a continuat aproximativ un an prin poștă, apoi a reluat încă câțiva ani la sfârșitul anilor cincizeci. Corespondența dintre cei doi poeți, publicată anul trecut într-o traducere în limba engleză de Wieland Hoban (Pescărușul), dezvăluie că aceștia împărtășeau o legătură aproape spirituală care ar fi putut fi copleșitoare pentru amândoi; schimburile pasionale sunt urmate de linii scurte, bâlbâite sau chiar de ani de tăcere.

**

 


    Poeziile lui Bachmann (4), adânc inflorate de suprarealism se numără printre cele mai emoționante lucrări timpurii ale lui Celan. Bachmann s-a născut în Klagenfurt, Austria, fiica unui funcționar nazist care a servit în armata lui Hitler. Mai târziu, ea și-a amintit de adolescență citind autori interziși - Baudelaire, Zweig, Marx - în timp ce asculta urletul bombardierelor. Contrastul dintre mediile lor a fost o sursă de chin pentru Celano. Multe dintre poeziile de dragoste conțin imagini de violență, moarte sau trădare. „În primăvara ochilor tăi / un spânzurat strangulează coarda”, scrie în „Lauda distanței”. Metafora din „Raza Noptii” este la fel de macabră „Părul iubitului meu de seară a ars cel mai puternic: / lui i-am trimis sicriul din lemnul cel mai ușor”. Într-un altul, el i se adresează ca „secerătoare”. Bachmann a răspuns la unele dintre replici cu ecouri în câteva dintre cele mai importante poezii ale sale; după sinuciderea lui Celan, pe altele i-a încorporat în romanul ei „Malina”, poate pentru a-și aminti dragostea lor.

  Majoritatea poeziilor lui Celan către Bachmann au fost scrise în absența ei, în iulie 1948,  poetul a plecat la Paris, unde și-a petrecut restul vieții. Chiar și într-un nou peisaj amintirile războiului erau inevitabile. Rue des Ecoles, unde și-a găsit primul apartament, a fost strada în care locuise în 1938 cu un unchi care a pierit la Auschwitz. În următorii câțiva ani, el a produs doar o mână de poezii publicate în fiecare an, explicându-i unui coleg-scriitor: „Uneori parcă aș fi fost prizonierul acestor poezii. . . și uneori temnicerul lor ". În 1952, s-a căsătorit cu Gisèle Lestrange, o artistă din mediul aristocratic, căreia i-a dedicat  colecția, „Pragul pragului” (1955); Cartea lui Joris reproduce coperta uneia dintre litografiile lui Lestrange. Volumul este bântuit de moartea primului lor copil, în vârstă de doar câteva zile, în 1953. „Din cuvântul : / un cadavru”, Celan a scris în „Ghemuit noapte”, o poezie pe care a citit-o în public. „Vorbeste adevărat, cel care vorbește despre umbre”, a scris el în „Vorbește și tu”.

 
Poeziile din „Speechgrille” (1959) îl arată pe Celan în mișcare spre dezolarea radicala care a caracterizat ultimul deceniu al operei sale. Există fragmente de propoziții, linii cu un singur cuvânt, sau mixturi: „unda de grâu înzestrată cu ciori”, „ora inimii”, „orbire mondială”. Dar „Întunericul”, cel mai inspirat  poem al volumului este unul dintre cele mai simple în sintaxă. Celan a comparat-o cu un negro-spiritual. Începe ca un răspuns la imnul lui Hölderlin „Patmos”, care se deschide astfel (în traducerea lui Richard Sieburth):

Aproape și
greu de înțeles, zeul.
Totuși, unde se află pericolul;
crește ceea ce el apără.


      Nu există mântuire în poemul lui Celan, care inversează ritmul lui Hölderlin? Vorbitorii - deținuții dintr-o tabără a morții sunt cei apropiați de Dumnezeu: „Suntem aproape, Doamne / aproape și capabili”. Corpurile lor sunt „ghearele unuia în celălalt”, „curbate de vânt”. Nu există nicio îndoială, este  furie în vocile lor. „Rugăciune, Doamne, / roagă-te, / suntem aproape”, continuă corul, hulind. Jgheabul din care bem este umplut cu sânge. „Ne aruncă imaginea lui în ochii noștri, Doamne. / Ochii și gura căscată, atât de deschiși și de goi, Doamne. " Poezia se termină cu un cuplet, fie el amenințător sau plângător, care inversează prima „Rugăciune, Doamne. / Suntem aproape. " O acuzare mai înfricoșătoare a absenței lui Dumnezeu în timpul Holocaustului - un subiect mai mult analizat de către teologi în deceniile de atunci - poate fi greu de imaginat.


      Celan cotește către un alt gen de poetic, fapt care a fost declanșat în parte de reacțiile amestecate la opera sa din Germania, unde călătorea regulat pentru a susține lecturi. Deși a fost întâmpinat bine de public, publicul său a cerut adesea „Deathfugue” - o mare parte din reacția critică a variat de la neînțelegere până la antisemitism total. Hans Egon Holthusen, fost S.S. ofițer care a devenit critic pentru o revista literară germană, a numit poemul o imaginație suprarealistă și a spus că „poate scăpa de camera sângeroasă a ororilor și se poate ridica în eterul poeziei pure”, care îl îngrozea pe Celan: „Deathfugue” era prea întemeiat în lumea reală, intenționat  să nu evite sau să transcende ororile, ci să le actualizeze. La o lectură ținută la Universitatea din Bonn, cineva a lăsat pe pupitru un desen  antisemit. Recenzând „Speechgrille” pentru un ziar din Berlin, un alt critic a scris că „sertarul de metafore al lui Celan nu este luat din realitate și nici nu o serveste” și i-a comparat poeziile Holocaustului cu „exerciții pe o hârtie de scris note muzicale”. Pentru un prieten din zilele sale Bucureștene, Celan a glumit: „din când în când mă invită în Germania pentru lecturi. Chiar și antisemiții m-au descoperit. " Dar cuvintele criticilor l-au chinuit. „Experimentez câteva jigniri în fiecare zi, servite din belșug la fiecare colț de stradă”, i-a scris lui Bachmann. Poezia în germană „nu mai poate vorbi limba pe care multe urechi par să o aștepte”, a scris Celan în 1958. „Limba sa a devenit mai sobră, mai faptică. Neîncrezător în frumusețe, încearcă să descrie adevărul. Realitatea nu este pur și simplu acolo, trebuie căutată și câștigată ". Poeziile pe care le-a scris în următorii câțiva ani, culese în „Roza nimanui” (1963), sunt înțesate cu cuvinte străine, termeni tehnici, arhaisme, aluzii literare și religioase, fragmente din cântece și nume proprii: Petrarca, Mandelstam, Rabinul Kabbalist Low, Siberia, Cracovia, Saint Petersburg. În comentariul său, Joris înregistrează „urmele de citire” ale lui Celan în materiale care variază de la Odiseea
la eseurile lui Gershom Scholem despre misticismul evreiesc. Scriitorul francez Jean Daive (5), care a fost aproape de Celan în ultimii ani - și ale cărui memorii despre el, „Sub cupolă” (Lumina orașului),  volum apărut în engleză, tradus de Rosmarie Waldrop - își amintește că poetul a citit „ziarele toate, lucrări tehnice și științifice, afișe, cataloage, dicționare și filozofie. "Conversațiile altora, cuvintele auzite în magazine sau pe stradă, toate și-au găsit drumul în poezia sa. Uneori compunea poezii în timp ce mergea și le dicta soției sale dintr-o cabină de telefon public. „Un poet este un pirat”, i-a spus el lui Daive".

       Poemul „Zurich, Hotel zum Storchen”, dedicat poetei germane, evreica Nelly Sachs, comemorează prima lor întâlnire, în 1960, după ce au fost corespondenți de câțiva ani. Celan a călătorit la Zurich pentru a se întâlni cu Sachs, care locuia în Suedia; primise un  premiul literar german, dar a refuzat să rămână în țară peste noapte. Au vorbit, scrie Celan, despre „prea mult. . . prea puțin. . . "Evreimea sau despre ceva ce el numea pur și simplu " așa ";


Se vorbește așa despre Dumnezeul tău, am zis
împotriva lui, Eu
Am lăsat inimii
să aibe speranţă:
pentru  
cea mai înălţătoare  moarte    
cuvântul său în luptă  

     Celan i-a spus lui Sachs că speră „să poată blestema și să se certe până la capăt”. Răspunsul ei: „Pur și simplu nu știm ce contează” - o linie pe care Celan a fragmentat-o la sfârșitul poemului său. "Noi / pur și simplu nu știm, știi, / noi / pur și simplu nu știm / ce / conteaza". Spre deosebire de „Întunericul”, în care se adresează supărat unui Dumnezeu despre care se presupune că există, poeziile teologice din „Roza numanui” insistă asupra absenței lui Dumnezeu. „Psalmul” se deschide, „Nimeni  nu frământă din nou  pământ și lut, / Nimeni  nu evocă praful. / Amiază. "
Și continuă:

Lăudat să fii tu, la prânz.  
Din nimic
am fost, suntem, vom face
rămâne, înflorit:
Nimicul,
Roza nimănui
.

  Dacă nu există Dumnezeu, atunci ce este teoretic omenirea, așa cum este creata după chipul lui Dumnezeu? Imaginea poeziei despre umanitate ca o floare are ecou in... sângele „Întunericului”, „coroana Roșie / din cuvântul stacojiu, pe care l-am cântat / deasupra lui  si mai deasupra / ghimpele”.

    Unii critici au văzut sintaxa fracturată a poeziilor ulterioare ale lui Celan ca fiind emblematică pentru această stare mental progresiv    fragilă. La sfârșitul anilor cincizeci, el a devenit din ce în ce mai paranoic după o nouă acuzație de plagiat neîntemeiată, lansată pentru prima dată împotriva sa în 1953, si reapărută. În ultimii ani, a fost internat în repetate rânduri pentru boli psihiatrice, uneori luni la rând. „Nu mai este nevoie de pereți, nu mai este nevoie de sârmă ghimpată ca în lagărele de concentrare. Încarcerarea este chimică", a spus el pentru Daive, care l-a vizitat la spital. Memoriile lui Daive evocă sensibil un portret al unui om chinuit atât de mintea sa, cât și de tratamentul său medical, dar care a rămas totuși un prieten generos și un poet pentru care scrierea era o chestiune de viață și de moarte. „Iubește cuvintele”, scrie Daive, amintindu-și cum lucra împreună la traduceri în  apartamentului lui Celan. „Le șterge de parcă ar fi trebuit să sângereze”.

     Citind poeziile lui Celan în totalitate, este posibil să vedem cât de frecvent se repetă aceste cuvinte și teme cheie: trandafiri și alte plante; rugăciunea și blestem; cuvântul sau numele, nimeni.   După cum scrie Joris, Celan a intenționat ca poemul său să fie citit în cicluri mai degrabă decât unul câte unul, astfel încât cititorul ar putea prelua tiparele. Dar nu intenționa ca patru cărți să fie citite împreună într-un singur volum. Poeziile, prin numărul și dificultatea lor, amenință să copleșească cu întregul corpus, care îneacă impactul distinct al oricărui poem singular.
 

     Totuși, comentariul extins al lui Joris este un cadou pentru cititorii englezi care doresc să aprofundeze înțelegerea operei lui Celan. O mare parte din poezia ulterioară este de neînțeles fără o anumită cunoaștere a circumstanțelor în care a scris Celan și a aluziilor pe care le-a făcut. Într-un exemplu celebru, imaginile din poezia ulterioară „Te minți în mijlocul unui mare discurs” au fost identificate ca referindu-se la asasinatele revoluționarilor germani Karl Liebknecht și Rosa Luxemburg și la execuția conspiratorilor care au încercat să-l asasineze pe Hitler în 1944. Filosoful Hans-Georg Gadamer a susținut că, conținutul poemului era descifrabil de către orice cititor cu un background suficient în cultura germană și că, în orice caz, informațiile de bază erau secundare poemului. JM Coetzee, în eseul său „Paul Celan și traducătorii săi”, consideră că cititorii pot judeca semnificația acelei informații numai dacă știu despre ce e vorba și se întreabă dacă este „posibil să răspundem la poezie precum cea a lui Celan, chiar să o traducem , fără să o înțelegem pe deplin. "

      Celan, cred, ar fi spus că așa este. El a fost enervat de critici care au numit opera sa ermetică, îndemnându-i să „continue să citească, înțelegerea vine de la sine”. El a numit poeziile „daruri pentru cei care sunt atenți la dar” și l-a citat pe filosoful din secolul al XVII-lea Nicolas Malebranche: „Atenția este rugăciunea naturală a sufletului”. Atât poezia, cât și rugăciunea folosesc cuvinte și fraze, singure sau repetate, pentru a ne extrage din noi înșine către un alt tip de percepție. Trecând de la poezii la note și înapoi, m-am întrebat dacă toate informațiile au reprezentat o distragere a atenției. Cel mai bun mod de a aborda poezia lui Celan poate fi în cuvintele lui Daive, ca „o vibrație a simțului folosit ca energie” - un fenomen care depășește simpla înțelegere. ♦

 Note

 Text publicat în ediția tipărită a revistei The   New Yorker  din 23 noiembrie 2020, cu titlul „Un cuvânt, un cadavru”.

 (1) Pierre Joris s-a născut la Strasbourg, Franța, la 14 iulie 1946 și a crescut la Ettelbruck, Luxemburg. A plecat din Luxemburg la nouăsprezece ani și de atunci a locuit în SUA, Marea Britanie, Africa de Nord și Franța. După primele studii de medicină la Paris, a decis să se dedice literaturii, în special poeziei, și să folosească engleza (a patra limbă) ca limbă in care scrie. În 1967 s-a mutat în SUA unde a obținut un BA (Honors) la Bard College înainte de a se muta la New York, unde a editat o revistă subterană Body Arts în perioada 1969-1970.La  revista literară Sixpack (împreună cu William Prescott)   a publicat o gamă largă de poezii și traduceri inovatoare din SUA, Europa  și a contribuit la crearea a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de British Poetry Revival din anii 1970

 (2)  palimpsest - pergament de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text.  


(3)  Din  volumul Adrian Grauenfels   Paul Celan - 50 de ani mai târziu - Editura SAGA 2020                

(4)  Ingeborg Bachmann (25 iunie 1926 - 17 octombrie 1973) a fost un poet și autor austriac. Scrisori dintre cei doi și multe poezii traduse în românește se găsesc la Editura SAGA: https://en.calameo.com/read/001073787ca3d45897ef2

(5)  Jean-Daive (n. 13 mai 1941) este un poet și traducător francez. Este autor de romane, colecții de poezie și a tradus, printre altele, lucrări de Paul Celan  și Robert Creeley.

 

Vizualizări: 369

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor