CUVÂNT DE RĂMAS  BUN  DE LA DOMNUL HERMAN VICTOROV

      CUVÂNT DE RĂMAS  BUN  DE LA DOMNUL HERMAN VICTOROV

 

       

                 Mă apropii de acest subiect în vârful picioarelor, ca într-un altar. Cu o lumânare aprinsă și un buchet de flori pe birou, îl rog pe bunul Dumnezeu să-l țină la loc luminat pe minunatul româno-canadian cunoscut cu numele Herman Victorov, ca pseudonim, dar pe numele său de familie Herman Haimovici.

     Îl am mereu în față cu puternica și distinsa sa personalitate cu care din prima clipă a întâlnirii, parcă ocupa tot spațiul. Prin statura să impunătoare, stăpânit de un flux energetic debordant, prin ținuta sa de om modelat de setea de cultură, de valori autentice, prin gesturi controlate și o privire care îți spune că e prezent în tot și-n toate, simțeai că îți stă în față un om înaintea căruia nu îți poți permite să vorbești fără să ai un riguros control al atitudinii. O astfel de personalitate i-a clădit-o destinul său încărcat de multe situații grele, multe ieșite din comun prin dureroasa lor intensitate. Născut acum aproape 90 de ani într-o familie de evrei, în cea mai neagră perioada antisemită, cu toții înghițind lacrimile, uneori sângerând de durere, s-au zbătut să supraviețuiască. Așa i-a fost copilăria și adolescența și încă alte  mari înfrângeri i-au întunecat cerul. Ajungând la anii tinereții, al visării marilor împliniri, a avut o arzătoare dorință, să devină pilot, dar a fost exclus din școala în care se pregătea cu mare pasiune.
      A fost o înfrângere pe care nu a uitat-o niciodată.    S-a  dedicat  muncii pe  șantiere,  o muncă exemplară şi fără preget, a lucrului bine făcut și totul trecut prin ascuțimea minții. Crezul său suprem a fost dragostea de neam, de limba și de țara sa natală. Cu toate că avea dăltuită în piept dragostea de țară, din cauza presiunilor regimului comunist, a fost nevoit să se despartă de ceea ce avea mare preț pentru el și să ajungă în Canada. Dar epopeea caznelor şi zbaterilor au continuat și aici, fiind nevoit să înceapă cu munca de jos. În această nouă etapă de viață, după plecarea sa din țară, în 1970, toate valorile sale s-au concentrat și au reușit să-l transforme în scurt timp într-unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Canada. În 1983, la șase ani de la angajarea sa în cadrul companiei RP Scherer, domnul Herman Victorov a reușit să modifice o mașină producătoare de capsule tari, de gelatină, folosite la fabricarea medicamentelor antibiotice. Cu o remarcabilă modestie, vorbea despre această revoluționară invenție: "a fost o chestie de oportunitate, nu am făcut nimic grozav, am optimizat doar, nu e rocket science. Putea să fie alt inginer acolo căruia să-i vină ideea și o făcea el"

 Prin efort si pricepere încununate de succese deosebite, în anii următori, a călătorit în toată lumea solicitat fiind pentru invențiile sale și astfel a urcat treptele cele mai înalte pe scara socială, devenind cunoscut în întreaga lume. Dumnezeu i-a trimis în ajutor pentru colaborare un înger cu chip de femeie, pe doamna profesoară Mihaela Victoria Ignat, împreună cu soțul ei, inginerul Pompiliu Ignat.

 Când au sosit și anii pensionării, a vândut afacerea sa celui mai mare fond de investiții din lume, Carlyle, care a plătit în 2005 peste 25 de milioane de dolari. Din suma adunată de-a lungul timpului, o bună parte a fost dăruită celor ce i-au cerut ajutorul, de fapt, asta a făcut tot timpul de-a lungul vieții și cu precădere pentru a sprijini industria din România. Nici nu putea să facă altfel, căci neobosita picurare a dorului de țara sa natală l-a însoțit cred pâna în ultima clipă de viață. Și a mai făcut ceva foarte important în acești ani domnul Victorov. Împreună cu colaboratoarea sa, distinsa și delicata doamnă Mihaela Victoria Ignat, a scris două cărți cu răsunet pe multe meridiane ale lumii: „Din viața unui om oarecare” (Pagini de jurnal)” și „Sub aripa neagră a războiului”, iar cea de-a treia carte a rămas deschisă pe masa de lucru neîncheiată. La fel va fi și amintirea sa peste timp, nu se va încheia niciodată, prin spiritul său viu, și prin  faptele sale făcute să dureze peste veacuri. Cei care l-au cunoscut îi vor simți dureros lipsa, chiar dacă era de așteptat trecerea la cele veșnice, căci 90 de ani, chiar dacă sunt trăiți frumos, sună ca un clopoțel anunțând sfârșitul orelor.

      Odihnă veșnică în lumină, îi dorim remarcabilului, fenomenalului, extraordina-rului om înzestrat cu curajul celor ce înfruntă genuni ale vieții, domnul Herman Victorov!

Elena Buică

______________________________
      

      Herman Victorov-RIP

     Cu mare regret am aflat  despre decesul domnului Herman Victorov, inginer, om de afaceri, scriitor și vizionar, născut în România  în 1931 la Târgu Ocna.

Cu o carieră plină de aventuri și cotituri spectaculoase, tânărul Victorov trăiește ca adolescent  împreuna cu familia sa anii de antisemitism și marele pogrom din Iași, evenimente pe care le descrie cu exactitate și o deosebita emoție în cartea sa "Sub aripa neagră a războiului" (* ). În anul 1975 emigrează în Israel, în 1984 pleacă în Canada unde va fonda fabrici pentru industria farmaceutică .
       Scrie cărți, apare în programe televizate și în ultimii ani sponsorizează Editura SAGA-Israel pentru a  întreține vie cultura de limbă română din Israel.
      Deși se apropia de vârsta de 90 de ani dorea mult să revină în țară  pentru conferințe și lansarea cărții autobiografice pomenite. Din păcate,  acest vis nu s-a materializat și ne despărțim azi de Herman Victorov un bun prieten al Israelului și al celor care l-au citit și apreciat.
Condoleanțe familiei.

Adrian Grauenfels
Editura SAGA
(*) Co-autor: Mihaela Victoria Ignat - Windsor –Ontario.  Oferim cartea  "Sub aripa neagră a războiului" , celor interesa
ți, gratuit:   gadrian40@gmail.com

 


 

 

Vizualizări: 120

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Caracas Mircea Florin pe Mai 3, 2021 la 12:53am

Excelenta prezentare . Admiratie 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor