Dada - 100 de ani mai târziu:

 

Dada - Danu, Mr. Poet & Parabola

 

Text, traducere: TRISTAN TZARA, Adrian Grauenfels

 

Desene: ION VINCENT DANU

 

Editura AGLAIA

 

1915-2015

 

Discurs  TRISTAN  TZARA: 

 


Dada este vigoare: e baioneta inexistentă care ameninţă capul bebeului german; 
Dada este viaţa fără papuci sau paralelisme, pentru şi contra unităţii şi definitiv contra timpului; înţelepţi cum suntem pricepem că al nostru creier va deveni o pernă pufoasă, că antidogmatismul este exclusivist ca un birocrat şi că de fapt nu suntem liberi deşi ţipăm Libertate! fără vreo disciplină sau morală, de fapt noi scuipăm în umanitate. Dada este slăbiciune, conştientizarea creierului transformat într-o pernă pufoasă şi înţelegem că anti-dogmatismul este exclusivist ca un birocrat, că nu suntem liberi pentru a avea o libertate ţipătoare, e o necesitate severă, fără disciplină şi nici vreo morală. 
Deci scuipăm în umanitate. Dada va rămâne în plină slăbiciune a Europei, care este desigur în rahat, dar de acum înainte vrem

 


 

să defecăm în diverse culori pentru a decora artistic grădina zoologică cu steagurile fiecărui consulat. Suntem directori de circ, fluierăm prin vânturi şi târguri, prin mănăstiri, bordele, teatre, prin realitate, sentimente, ohi, hoho, bang-bang. Declarăm că automobilele sunt sentimente care ne-au alintat destul cu lentoarea lor abstractă ca şi pacheboturile, polemicile şi ideile. Pe când ne exteriorizăm cu uşurinţă, căutăm esenţa centrală, suntem mulţumiţi să o ascundem, nu dorim să luăm în seamă elita minunată de la ferestre, DADA există pentru un cutare oarecare, vrem ca toţi să inţelegeţi acest lucru. DADA este exact acest balcon, vă asigur. Din el veţi putea auzi marşurile militare, din el puteţi sări tăind aerul ca nişte serafimi care descind în baia publică ca să pişe in ea, înţelegând parabola. (o continui mai jos)  

Dada nu este nebunie, nici erudiţie, nici ironie, priviţi-mă fraţi burghezi! Arta este un joc cu cojile de nucă, copiii montează cuvinte circulare în final, apoi plâng şi strigă, versul îl ascund în pantofii păpuşilor, versul devine o regină care moare puţin, regina devine balenă, iar copiii fug cu toţii până îşi pierd complet răsuflarea. 
Apoi soseşte un ambasador al sentimentelor istoric exclamate şi în cor declamate: Psihologie, psihologie heehee, ştiinţă ştiinţă ştiinţă..


trăiască Franţa 
nu suntem naivi 
suntem succesivi 
suntem exclusivi 
dar nu simpli 
suntem căptuşiţi de intelighenţă 


Dar Noi, Dada, nu suntem de acord cu ei, arta e neserioasă, vă asigur, noi vă arătăm crima de a spune ventilator în scopul declarat de a fi pe placul tău, bunule ascultător, te iubesc, te asigur şi te ador. 


    PARABOLA: 

ai putea să ceri bătrânei adresa unui bordel 
bir bir bir bir bir bir bir           bir     bird 
cine cânta pe cocoaşa cămilei  
verdele elefant al sensibilităţii tale ?
fiecare tremură agăţat de stâlpul său de telegraf 

cu cele toate patru picioare înlanţuite împreună 

(privind în soare până ce faţa s-a turtit de tot )

oua aah oua aah oua aah 


Mr. Poet are o pălărie de pai nouă, este atât de frumoasă frumosă frumoasă ca o aureolă sfântă pentru că în realitate Mr. Poet este un înger - pasărea asta vine albă şi febrilă - ca şi cum regimentul întreg vine fix la ora 7, din astă muzică umidă ca şi cum Mr. Shriekshriek ar primi o vizită de la logodnica sa la spitalul din cimitirul evreiesc cel cu mormintele erecte ca nişte şerpi. 

 

Mr. Poet este un adevărat arhangel, spune că farmacistul e ca un fluture, ca un lord  şi că viaţa e simplă ca un bangbang exact ca bangbangul inimii sale. 

Femeia făcută din mingi de mărime descrescătoare începe să ţipe ca la o catastrofă: 
yesssssssssssssssssssssssssssssssssssssss  ssssssssssssssssss  yessss

 

Traducere deliberat neliberă: AG 

Desene : ION  Vincent  DANU

  

Vizualizări: 143

Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor