De ce planeta PLUTO a fost dată afară din sistemul Solar

De ce planeta PLUTO a fost dată afară din sistemul Solar
 
La 14 iulie anul acesta, după 9 ani de drum și 700 miliioane de dolari cheltuiți în proiect, stația spațială americană New Horizons a trecut aproape de Pluto, la numai 6000 de mile , o suficientă distanță pentru luat fotografii și date care să facă ordine în marea întrebare care frământă astronomii secolului XXI, este Pluto o planetă?
Acum 85 de ani, un tinar curios, Clyde Tombaugh spera să capete un job la Observatorul Lowell din Arizona. Nopțile studia cerul și curând a seziat un mic punct luminos care se mișca între stelele fixe. Noua și misterioasa planeta descoperită a aprins imaginația tuturor, o fetiță britanică de 11 ani a propus numele de Pluto (după zeul Roman al lumii întunecate de dincolo) nume care a prins repede pe trei continente . Pluto intrigă din toate punctele de vedere. La 5 miliarde de km de Pământ ar fi trebuit să fie un corp gazos dar nu este, deși mic în diametru (cam o treime cât Luna) are la rândul sau sateliți cu care circulă printr-un roi enorm de corpuri înghețate, cu greu vizibile, numite Centura Kuiper. Numeroase obiecte din Centură sunt de dimensiunea lui Pluto. În anul 2000, Neil Tyson, director la Hayden Planetarium New York a decis să excludă pe Pluto din noua renovată galerie a Planetariumului. În 2006 Uniunea Astronomică Internațională (IAU) a acceptat ideea de a renunța la Pluto, realizând că altfel vor fi nevoiți să includă în sistemul solar duzini de obiecte similare.
Însăși noțiunea de planetă a fost redefinită cu scopul de a exclude  pe Pluto și pe toți cei care i se aseamănă. În concluzie o planetă trebuie să fie sferică, să circumvoleze Soarele și să nu aibe în vecinătate corpuri de dimensiuni similare. Astfel Pluto a căzut la examen spre dezamăgirea celor care iubeau planeta pitică. În 2001 o campanie publică s-a făcut auzită în favoarea planetei ostracizate. Dar NASA refuză să finanțeze misiuni de cercetare invocând lipsa de fonduri. Alan Stern, cercetător la institutul de studii din Boulder Colorado, a organizat mari presiuni în Congresul American, electrizând presa, elevii de scoală primară și studenți în științe. Stern a prezentat NASEI un program  simplu și eficient legat de drumul spre Pluto. Până la urma curiozitatea științifică stârnită de Centura Kuiper și de craterele produse de ciocniri ale obiectelor din centură care lovesc suprafața lui Pluto au câștigat teren. Ba chiar au apărut ipoteze noi - aceste cratere ar fi rezultatul unei activități geologice intense. Poate că un flux de apă țâșnește din interior modificând frecvent suprafața? Alt mister este legat de Charon, una din cele 5 luni care se rotesc în jurul lui Pluto. Charon a fost observat în 1978. Are cam jumătate din diametrul lui Pluto fapt care determină pe unii astronomi să le considere o dublă planetă și nu un sistem lunar. O posibilă explicație: un obiect mare a izbit pe Pluto ejectând materie în spațiu, așa s-a format Charon. 
Fotografiile și datele colectate de sondă au ajuns acasă după 9 ore de drum prin spațiu. Sonda are dimensiunea unui pian cu coadă, cântărește 500 kg și a executat măsurători de chimie, gravitație, atomosferice și fizice. La 6 Iulie NASA a trecut printr-un atac de inimă când stația a scapăt de sub controlul centrului de urmărire pentru o ora și 21 de minute. Defecțiunea se datorează unei anomalii într-o manevră automată care din fericire nu afectează restul misiunii. Imaginile vin valuri, multe sunt cețoase dar totuși mai clare decât tot ce s-a realizat în trecut. Ne interesează 4 pete enorme aflate la ecuator, fiecare de mărimea Spaniei. Pe când datele științifice sosesc Stern păstrează nedeschise scrisori, profețiile unor colegi despre ce va descoperii New Horizons pe Pluto. Scrisorile vor fi deschise curând și comparate cu ce s-a aflat în Iulie 2015. Stern e gata să dezvăluie scrisoarea lui: " Vom găsi ceva minunat" Eu nu mă ocup de predicții, lozinca mea este simplă: "Să mergem să vedem ce se află acolo."
 
Adrian G
TIME, NASA , Internet
 

Vizualizări: 74

Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor