Regretul este cel mai vechi dintre simţăminte. Cultul pentru verbul „a fost", pentru tot ce-i pierdut iremediabil, este cel mai vechi dintre culte. Cred că Adam, după ce-l izgonise Dumnezeu din Eden, va fi purtat el o veşnicie acel regret al raiului pierdut, imaginea perfecţiunii a ceea ce-i fusese-odată dat şi nu avea să îi mai fie dat vreodată. Cât de marcantă va fi fost această clipă pentru primul om! E înspăimântătoare puterea genetică pe care experienţa ireparabilului a putut-o furniza şi înscrie cu atâta precizie în cromozomii lui Adam - de vreme ce această informaţie primară s-a transmis, ereditar, atât de clar peste milenii.

      Cum oare am putea să afirmăm că ne trăim clipa de faţă, când mai tot timpul gândurile noastre zac grămădite pe câte-un moment trecut, pe câte o greşeală iremediabilă, pe câte un regret inatenuabil în profunzimea sa?!...

      Am pierdut deci paradisul, prâbuşindu-ne, iremediabil, în infern.

      Regretăm întotdeauna trecutul.

      Iată, moştenirea lui Adam ne face s-apărem nedrepţi şi neîndurători în faţa noilor veniţi în suflet. Morţii-ngropaţi în noi, în inimă şi-n gând, îi vom iubi mereu mai mult decât pe pelerinii - abia sosiţi. Morţii din suflet vor avea mereu atuul cel de ne-nlăturat al primilor veniţi.

      Veşnica noastră întoarcere spre un trecut idealizat, spre un iluzoriu rai, irecuperabil pierdut. Veşnica noastră slăbiciune pentru prima prietenie, pentru prima iubire, pentru prima frăţie. Excepţionala şansă a întâiului venit înfigându-şi cu trufie piciorul în pământul unei Americi mai subtile. Un Cristofor Columb, semeţ toreador pe valuri sălbatice de suflet, îngenunchindu-le şi supunându-le lui pentru totdeauna. Cu părere de rău pentru vice campion, căci campionul şi gloria sa sunt unicate.

 

* text scris la varsta de 17 ani ; publicat in antologia colectiva "Elegii de acasa", editura Tentant, Giurgiu, 1998

Vizualizări: 11

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor