ISTORIA MUZICII
Pentru că toate culturile au avut o formă anume de manifestare muzicală, istoria muzicii cuprinde toate societăţile şi epocile, şi nu se limitează, cum a devenit obişnuinţă , la occident, unde s-a folosit expresia “istoria muzicii” pentru a se face referire la ceea ce actualmente se denumeşte muzica cultă (Muzica cultă, savantă sau clasică cuprinde totalitatea realizărilor muzicale proprii reprezentanţilor culturii înalte într-un spaţiu geografic, de-a lungul unui interval însemnat de timp. Elaborarea de muzici culte respectă un număr de precepte impuse prin tradiţie. Astfel, autorul este cunoscut prin numele lui sau măcar printr-un pseudonim şi deţine o cunoaştere temeinică a teoriei muzicale aplicate în cultura de care aparţine. Deşi fundamentate pe tradiţie, muzicile culte sunt întotdeauna receptive la inovaţie sub o formă sau alta; în stadiile sale înaintate de evoluţie, o muzică cultă poate nega chiar şi o parte din legile sale fundamentale în scopul de a realiza noul. Astfel, supravieţuirea unei muzici culte impune păstrarea unei baze cât de restrânse privitoare la practica creaţiei şi a interpretării.)

Dans în Peşteră
de El Cogul (Lérida)
Această pictură rupestră reprezintă femei care dansează în jurul unui bărbat gol. Ritualurile asociate cu dansul şi ritmul repetitiv erau frecvente în toate culturile preistorice.

Pentru materialul complet vizitati blogul meu Despre Muzică
Va astept cu drag!
Cristina Vlaşin

Vizualizări: 53

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Cristina Maria Vlaşin pe Februarie 3, 2010 la 6:44pm
@ Alexei Bergmann am scris clar continuarea materealului pe blogul www.istoriamuzicii.blogspot.com
Comentariu publicat de Alexei Bergmann pe Februarie 3, 2010 la 12:17am
nu am intzeles ce vrea sa spuna postarea asta... poate ca mai e shi continuare?
Comentariu publicat de Petrisor Cana pe Februarie 2, 2010 la 3:24am
Draga Cristina, Reteaua Literara docet. Ce inseamna sa te mai cultivi un pic si dincolo de ceea ce asculti de la muzica...
Comentariu publicat de neagu gheorghe pe Februarie 1, 2010 la 10:56pm
ma intereseaza sa public articolele despre istoria muzicii in revista pe care o puteti vedea la www.oglindaliterara.ro
Comentariu publicat de anca aurelia oprescu pe Februarie 1, 2010 la 10:47pm
Mulțumesc, extrem de interesant. Am o întrebare : ce concert de pian am vizionat/ascultat adineauri pe „Mezzo” pentru mîna stîngă ? Recunosc cu umilință, cultura mea muzicală e vagă aici - deși pianul e una din preferințe. Știu că sînt puține lucrări, compuse special pentru pianiști cu probleme ale mîinii drepte. Aș dori să aflu mai multe.
Comentariu publicat de ilie elena pe Februarie 1, 2010 la 9:11pm
o farama pretioasa din istoria umanitatii, din istoria artelor, din istoria muzicii, binevenita si bine scrisa!
intr-adevar este de negandit ca arta, in toate formele ei nu s-a nascut si evoluat odata cu fiinta umana.
semnele lasate de inaintasi ni se prezinta sau se lasa descoperite.
descifrarea lor, semnificatia si mesajul este rodul culturii, instructiei si educatiei celui ce se apleaca spre ele. si, de cel mai multe ori, al imaginatiei-aceasta fabuloasa insusire a creerului uman, unora data in mai mare masura, altora in mai mica...
aici, arhologii se inscriu printre cei mai imaginativi si totodata cei mai straduinciosi in a da explicatii, sensuri si semnificatii...
e bine sa le consemnam si sa reflectam la randu-ne asupra ceea ce ei ne propun.
si aici, ca in orice alt domeniu al cunoasterii, nu se pot formula concluzii (desi unii dintre ei recurg la acestea uitand de cel mai important principiu al cercetarii stiintifice).
se pot face doar observatii, constatari, interpretari.
revenind, incursiunea pe care o faceti in istoria sunetelor muzicale este extrem de binevenita. cu atentionarea cititorului ca, referindu-se la timpuri extrem de departate de noi, sunt puncte de vedere, sunt interpretari ale omului modern, care, se pot suprapune sau nu peste "trecute vieti de domni si domnite".
Comentariu publicat de Lucian-Zeev Herscovici pe Februarie 1, 2010 la 6:33pm
Si eu il salut si il binecuvantez pe Micul Print. Si adaug: muzica este o necesitate obiectiva a omului, lucru afirmat de antropologi si istorici ai culturii. La fel si dansul, ca si povestitul. Sa ne amintim afirnmatii facute de Mircea Eliade asupra acestei teme. Mai mult, s-a constatat ca si animalele - inclusiv animale mai putin dezvoltate - percep muzica, ba chiar o cauta. Este un fenomen important, un aspect al naturii existentiale.
Lucian-Zeev Herscovici
Comentariu publicat de GABRIEL CRISTINEL pe Februarie 1, 2010 la 5:55pm
Superb articol! Multumesc mult!
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Februarie 1, 2010 la 1:14pm
salut cu respect pe Micuţul Prinţ,şi familia Lui!Muzica a apărut odată cu apariţia omului pe pământ şi asemenea florilor,l-au însoţit la bucurii şi necazuri,luminându-le viaţa!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor