Cu toate ca se nascuse pe alte taramuri, abia la Venetia opera si-a dezvaluit pentru prima data farmecul tuturor celor care voiau sa o cunoasca. Astfel, in 1637, se inaugureaza primul teatru public de opera – „Teatro San Cassiano”. Opera cu care s-a inaugurat deschiderea teatrului a fost „Andromeda”, libretul scris de Benedetto Ferrari (1597-1681) iar muzica a fost compusa de Francesco Manelli (1595-1667). Succesul pe care l-au avut in urma acestui spectacol, a dus la reprezentarea altor opere si la luarea in antrepriza a unui alt teatru, „SS Giovanni e Paolo”.
Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, aproape fiecare cartier din Venetia ajunsese sa-si aiba teatrul de opera propriu – in total saisprezece teatre.

Multi muzicieni au incercat sa compuna opera, iar dintre acestia s-a ridicat, dominandu-i, compozitorul Francesco Cavalli (1602-1676). El a fost elevul lui Claudio Monteverdi si a preluat conducerea intregii scoli venetiene de opera dupa moartea maestrului sau. El a debutat in 1639, la teatrul „San Cassiano” cu opera „Nunta lui Thetis si Peleus”. Din 1639 pana in 1669, Cavalli a scris patruzeci si doua de opere, care in general au ca subiect scene din mitologie si istorie. Faima lui Cavalli a fost mare, operele sale reprezentandu-se in numeroase teatre din Europa.

Dupa Roma si Venetia, Neapole devine la randu-i un centru al artei lirice catre sfarsitul secolului al XVII-lea. Aici este patria lui Alessandro Stradella (1642-1704) care peregrineaza in mai multe orase, raspandindu-si pretutindeni operele. Fondatorul scolii napoletane fiind totusi considerat Francesco Provenzale (1627-1704) care si-a reprezentat toate operele in orasul natal.

Opera capata in secolul al XVII-lea, prin contributia tuturor marilor artisti, prin raspandirea ei in masele din ce in ce mai largi ale publicului, prin procesul de desprindere totala de tutela bisericii, caracteristicile unui gen dramatico-muzical pe deplin consolidat, care incepuse si avea sa cucereasca intreaga lume.

vizitati si : www.cristinavlasin.wordpress.com

Vizualizări: 180

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Cogan Ion pe Decembrie 25, 2009 la 12:05am
Din păcate, trebuie să dau o erată la cele publicate puţin mai devreme.Fraza "Propun o dezbatere..." nu are continuitate (finalizare). Deci, se va citi "...dar, ea dezbaterea, tot trebuie să înceapă odată şi odată pentru că în condiţiile actuale în care Ed.muzicală este oricum precară, în liceu (fără "tam-tam-ul făcut pentru orele de ed.fizică!!) Ed.muzicală este din acest an şcolar(2009/2010) redusă la 1/2 oră pe săptămână chiar la ciclul inferior - clasele a IX-a şi a X-a." Îmi prezint scuzele de rigoare pentru eroare.
Comentariu publicat de Cogan Ion pe Decembrie 24, 2009 la 11:51pm
Un astfel de subiect este actual. Din păcate, subiectul pare TABU pentru foarte mulţi concetăţeni ai noştri. De ce? Pentru că involuţia de care vorbea Mihai Ganea pe 1 octombrie este actuală. Eu sunt bucureştean. Din fericire, sunt profesor. Culmea,(poate pentru unii) de EDUCAŢIE MUZICALĂ. Aici e aici! Câţi gândesc că ar fi nevoie de o STRATEGIE NAŢIONALĂ a EDUCAŢIEI MUZICALE în învăţământ, pornind chiar de la clasa I şi, evident, terminând cu clasa a XII-a? Puţini, vă spun eu. Analizând evoluţia (involuţia) programei analitice - mai nou, curricula educaţie muzicale, constanţi cu părere de rău că în ROMÂNIA anului 2009 elevii sunt mai interesaţi de viaţa "vedetelor" ("starurilor" din lumea muzicală), decât de CULTURA AUTENTICĂ MUZICALĂ cu care, se pare, nu mai au demult timp tangenţă. Propun o dezbatere serioasă pe această temă, indiferent de vârsta celor care dezbat, dar, ea dezbaterea,tot trebuie să înceapă odată şi o dată pentru că în condiţiile actuale în care Ed.muzicală este precară, în condiţiile în care în liceu, (fără "tam-tam"-ul făcut pentru orele de ed.fizică!!) Educaţia Muzicală este din acest an şcolar, redusă la 1/2 oră pe săptămână chiar la ciclul inferior - clasele a IX-a şi a X-a. Ce să mai zic de "orele" alocate NUMAI profilului umanist - claseler a XI-a şi a XII-a! Am spus şi o repet. Sper ca acum, când nu-i prea târziu - deja e...cam aproape! - să se înţeleagă că un popor fără cultură e un popor pierdut definitiv.
Comentariu publicat de mihai ganea pe Octombrie 1, 2009 la 2:52am
Da ! Este un subiect. Cand eram student mergeam la opera. Ba chiar faceam figuratie sau cantam in cor (Aida ) pentru 10 lei de spectacol. Cand venea mama la mine sa-mi aduca bani sau de-ale gurii, ma ruga sa o duc la opera. Mama era o femeie modesta din Maramures. Grozav ce-i placea opera din Cluj. Placea la toata lumea. Asistam azi la un proces de involutie culturala, sau orientare "moderna" spre cultura Indo-europeana manelizata ? Incotro Romania ? Sa ne fi pierdut tara oare ? Tara si statorniciile noastre seculare ? Sa fie oare adevarat ca in 2020 vom fi depasiti numeric de o anumita etnie care se va organiza pentru a-si impune in-"cultura" sa si modul sau de viata ? A gusta un spectacol de opera, pentru mine constituie un marker de apreciere fundamental pentru a caracteriza o persoana. Ai reusit sa ma starnesti, Cristina Maria Vlasin. Frumos eseu. Dar raspunsuri la intrebarile mele are cineva ? Astept provincia si "diaspora" ca de capitala sunt saturat.
Comentariu publicat de NEACSU VIORICA pe Septembrie 28, 2009 la 6:31pm
Comentariu publicat de ada chifor pe Septembrie 28, 2009 la 5:00pm
multumim Cristina Vlasin pentru eseu.Opera ca si poezia sunt pe cai istorice, e-adevarat.Le vom studia ca pe mumii peste cativa ani.ada chifor
Comentariu publicat de CONSTANTINESCU MARIANA pe Septembrie 28, 2009 la 2:32pm
Uneori ascult şi eu operă ,ocazional desigur, dar , nu mă pricep la a face comentarii în acest domeniu muzical Aud muzica dar nu înţeleg cuvintele oricât de atentă aş fi. Mă bucur pentru cei ce nu au această problemă şi trăiesc sincer ceea ce aud şi văd pe scenă iar la căderea cortinei păstrează şi duc cu ei măcar un zâmbet , un zâmbet izvorât dintr-o fericire continuă.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor