"Dezintegrarea" fizica a Mondei Unice Euro (€) !

http://www.ne-cenzurat.ro/index.php?option=com_content&view=art...

Articolul original in format pdf

Dezagregarea%20fizica%20a%20monedei%20unice%20euro%20_Thomas%20CSIN...

 

Corespondenta de la Berlin

Conceputa de catre europeni ca o moneda de schimb forte in relatiile interbancare, “stabila“ si “puternica“, capabila sa faca fata $ US (Dolarul American) in special pe piata bursiera, € (Euro), moneda unica a Uniunii Europene, desi nascuta “sanatoasa“, repede s-a si “anemizat“ si mult timp de la nasterea sa, a stat in umbra rivalului sau “batranul“ $US.

 Datorita unor criterii de convergenta foarte severe, din cele 15 state ale Eurolandului-Zona Euro (pe atunci Euro-15), numai cateva dintre ele corespundeau riguros din punct de vedere economic conditiilor (criteriilor de convergenta-Maastricht, 7 februarie 1992) stabilite de Bruxelles (Deficit Bugetar sub 3%PIB, Datorie Publica sub 60%PIB, Inflatie cel mult 1,5 puncte, respectiv, Rata dobanzii pe termen lung cel mult de 2%, peste media celor trei state cu cea mai buna stabilitate a preturilor si Nedevaluarea monedei nationale in cadrul ratei de schimb): Franta, Benelux (Belgia-Olanda-Luxemburg) si Austria. (A se vedea si articolul autorului : http://www.ne-cenzurat.ro/index.php?option=com_content&view=art...)

Insa, moneda Euro, nu putea fi conceputa fara marca germana, pe de-o parte pentru ca Germania  era a treia putere economica mondiala (practic, dupa SUA si Japonia), iar moneda ei era ″sfanta″ atat in Europa de Vest, cat mai ales in Europa de Est (respectiv, in majoritatea tarilor asiatice), iar pe de alta parte, pentru ca Franta, a doua economie europeana dupa Germania si a patra putere economica mondiala (practic, dupa SUA, Japonia si Germania), singurul stat mare (si fondator al actualei UE)  nu si-ar fi putut asuma (si nici nu ar fi dorit !), implementarea si gestionarea, ulterior, a monedei unice.

Iar dupa ″caderea″ zidului de la Berlin, responsabil cu impartirea orasul in doua ″entitati materiale″ distincte : Berlinul de Vest si Berlinul de Est, datorita ″marii unificari″ a celor doua Germanii, Republica Federala Germania (de Vest) si Republica Democrata Germana (de Est) s-a ″renascut″ marea Germanie (unita), care alaturi de Franta constituia ″coloana vertebrala″ a Uniunii Europene (Axa Paris-Berlin) !

Propusa de francezi sub forma de ECU (European Currency Unit), moneda unica s-a ″materializat″, in sfarsit, in moneda europeana (unica) EURO (€),  la care  absenta germana era de neconceput, in ciuda faptului ca datorita unificarii, Germania din punct de vedere economic nu mai respecta cu rigurozotate principalele criterii de convergenta impuse de catre Tratul de la Maastricht.

Desi vazuta mai mult sceptic de nemti la inceput, care i-au propus si numele, ea ulterior, a inceput sa se impuna atat pe piata valutara cat si pe cea bancara, ″strangand cu usa″, rivalul sau Dolarul ($US) de peste ocean !

In sfarsit, sustinuta in special de catre francezi, ″derogarea″ acordata Germaniei (datorita unificarii) a permis accesul  in moneda unica si a altor cinci state, mult mai putin ″sanatoase″ din punct de vedere economic, care evident, nici ele nu respecteau criteriile de convergenta ale monedei unice €: Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda (in 1998) si ulterior Grecia (in 2001) !

Aastfel, moneda Euro (€), lansata in 1999 ″virtual″ de catre Banca Centrala Europeana (cu sediul general in Germania, la Frankfurt, condusa pe atunci de catre  un olandez, Vim Duisenberg, 1 iunie 1998-31 octombrie 2003), de la 1 ianuarie 2002 a devenit moneda a 12 state ale Uniunii Europene, totalizand peste 300 de milioane de locuitori!

Francezul Jacques Delors, Presedintele Comisiei Europene pe atunci si unul dintre fondatorii teoriei Uniunii Europene (UE), alaturi de Valerie Gyscard d’Estaing, fost Presedinte al Frantei (1974-1981), actualmente membru al Academiei Franceze (Fotoliul n°16) si parintele Constitutiei Europene, a Europei unite, fara frontiere, erau ferm convinsi ca procesul constructiei este ireversibil !

Ceea ce insa pe atunci era (sau parea a fi !) sigur, astazi, avand in vedere criza profunda cu care se confruinta UE, respectiv, Eurolandul-Zona Euro (in special acele tari care au aderat, oarecum fortat, la mondea unica : Grecia, Spania, Italia, Portugalia, Irlanda), nu mai este deloc o certitudine !

Desi francezii au luat masuri ″cu totul si cu totul deosebite″, inca de pe vremea ″conceptiei″ ECU (European Currency Unit), pentru ca moneda € (Euro)  sa fie practic imposibila de contrafacut, conform ultimelor informatii de la Europol, ironia sortii face ca chiar Franta, ar fi patria falsificatorilor monedei unice Euro (€)! (A se vedea si articolele autorului pe aceasta tematica : http://ne-cenzurat.ro/index.php?option=com_content&view=article...;  http://ne-cenzurat.ro/index.php?option=com_content&view=article...)

Si ca falsificarea (reproducerea ilegala) a bancnotelor euro sa fie o nimica toata pe langa ″descoperirea″ facuta chiar de catre personalul Bundesbank-ului (Banca Centrala Germana), in Germania, patria BCE (Banca Centrala Europeana), pentru care, cel putin pana in prezent nu exista nici o explicatie!

Este vorba de fenomenul nemaiintalnit de ″dezagregare″ ale bancnotelor, imediat dupa extragerea lor din bancomat !

″Caz unic in istorie″, a declarat cu fermitate un reprezentant al Bancii Centrale Germane, insarcinat cu comunicatul de presa !

Din informatiile pe care le detinem cca 1.500 de bancnote de la 5€ la 500€ s-au ″dezintegrat″, imediat dupa ce au fost extrase, in contact cu mainile utilizatorilor, din iunie a.c., in special in nordul Germaniei de Est !

Primul caz inregistrat dateaza din 21 iunie la Berlin, unde o bancnota de 20€ ″descompusa″ a fost adusa la Banca Publica Regionala, cu toate ca un caz asemanator a fost deja semnalat pe 14 iulie, cu o bancnota de 5€ ″dezagregata″, fiind depusa la Potsdam, la ″Dresdener Bank″.

Astfel, incepand cu luna iunie a.c., Politia Germana (Polizei) deschide o ancheta pentru ″intelegerea″ fenomenului, desi pe atunci era ferm ″convinsa″ ca este vorba de cazuri izolate, fara un caracter infractional.

Dar, surpriza !

In cursul verii, in alte 15 orase, in special bancnotele de 50€ (cele care sunt si cel mai usor de falsificat !) sunt supuse fenomenului de ″dezagregare, dezintegrare, autodescompunere″ constatat de utilizatori.

Si deci alerta este data, mai ales ca Politia Stiintifica descopera pe bancnote urme de acid sulfuric.

Eroare comisa la imprimarea bancnotelor sau un act criminal ?

Nimeni nu poate raspunde la aceasta intrebare.

Cel putin pentru moment.

Problema insa devine ″preocupanta″, pentru ca Germania este una din tarile cele mai ″conservatoare″ in materie de plati, in care inca in majoritatea cazurilor ele se efectueaza in numerar, fata de Franta, aflata la ″polul opus″, tara in care inca din anii 90, aproape toate platile se efectuau prin carduri bancare !

Inclusiv telefoanele publice, care toate functioneau inca de pe atunci si cu cartile de credit ! (A se vedea si articolul autorului pe aceasta tematica : http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/07/atac-impotriva...)

Din pacate, tot ceea ce stim despre acest ″fenomen de dezintegrare″ este ca bancnotele purtatoare de sulfat in contact cu umiditatea mainii, provoaca o reactie chimica, sulfatul transformandu-se intr-un acid bine cunoscut sub numele popular, ″vitriol″, ceea ce provoaca o ″dezintegrare″ a bancnotei !

Cum Politia Germana exclude posibilitatea unei erori comise in timpul imprimarii bancnotelor, se pare ca nu ramane de retinut decat actul criminal, autorii incercand sa ″probeze″ cat este de usor sa distrugi o moneda care intr-un viitor relativ nu foarte indepartat va fi functionala (sau ar trebui sa fie !) in toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, inclusiv, in Romania si Bulgaria !

In ceea ce priveste Banca Centrala Europeana (BCE) de la Frankfurt, institutia care emite bancnotele in Euro (€), a ″reactionat″ ferm relativ la acest  ″fenomen″ printr-un comunicat de presa in care incearca sa dedramatizeze situatia, inainte ca panica sa se ″propage″ si in restul statelor Uniunii Europene ale Zonei Euro (Euroland), mentionand ca cele 1.500 de bancnote, din cele 10,5 miliarde in circulatie, din care aproape 5 miliarde numai in Germania, reprezinta un procent nesemnificativ pentru ca panica sa se ″instaleze″ !

BCE a confirmat deasemenea ancheta Politiei Germane, excluzand posibilitatea comiterii unei erori in procedeul de imprimare, insa, nu exclude posibilitatea furtului unor bancnote tratate in afara institutiei, care ulterior ar fi fost repuse in circulatie !

 In sfarsit, intr-un comunicat de presa, Guvernul German a subliniat si el ca fnomenul este ″strict local″, numai in Germania, mai exact in nordul Germaniei de Est, ceea ce face ca ar fi inutil ca si celelalte  state ale Zonei Euro sa intre in alerta.


Comentariul autorului

 

Din ceea ce stim la ora actuala, este vorba de un ″act criminal″ numai cu scop demonstrativ !

Nefiind vorba de falsificare de bancnote, actul in sine nu prea poate fi considerat o infractiunie  in adevaratul inteles al cuvantului, neexistand probe directe in acest sens !

Apoi, ″fenomenul″  nu a fost nici prevazut nici in codul penal european de cei care l-au conceput!

Cu alte cuvinte, actul ″criminal″ in sine nici nu cade sub incidenta legii.

Cu atat mai mult cu cat, cel putin la prima vedere, numarul bancnotelor ″dezagregate″ este neglijabil pe langa volumul urias care se afla in circulatie.

In schimb, fenomenul fiind ″localizat″ s-ar putea trage concluzia ca operatiunea ar fi pusa la punct de o grupare anti-europeana, anti-euro, strict germana (fara trecut infractional !), necunoscuta Politiei, care se limiteaza geografic la o anumita  zona de influenta, in care exista totusi o organizare ″tribala″ si sunt implicati diverse persoane, cu pozitii sociale, precum si activitati profesionale care sa le permita sa fie in ″matrice″ (in cadrul circuitului inchis al banilor la BCE !).

Procesul din punct de vedere tehnic este extrem de complex : trebuie sustrase bancnotele fara ca acest act, considerat deja frauda din punct de vedere juridic, sa se ″stie″, ele trebuie traficate (unse cu sulfat !) dupa care ele trebuie sa fie reintroduse in banca, tot fara ca cineva, aflat in afara ″matricei″ sa ″stie″ !

In plus, bancnotele astfel pregatite pentru ″dezintegrare″ trebuie astfel manipulate incat ele sa ajunga numai in bancomate !

Un asemenea procedeu, cere o organizare minutioasa din multe puncte de vedere si o complicitate fara falie din partea celor implicati, asa cum se procedeaza in cazul victimelor celebrului Comisar Poirot in ″Moarte pe Nil″ sau ″Crima din Orient Express″, etc.

Adica, mai mult fictiune decat realitate.

In incheiere, logic, suntem obligati sa punem o intrebare grava care ar putea jena putin conducerea BCE si anume ca, poate varianta defaiantei imprimarii bancnotelor este mai credibila!

Sau cel putin, sa existe o complicitate si in cadrul imprimeriei, care ar simplifica mult lucrurile legate de procedura de ″dezintegrare″ dar le-ar cam complica putin pentru BCE si astfel in loc de cele doua posibilitati distincte pe care Politia Germana le are in vedere sa exista numai una singura, dar ceva mai ″complexa″, care asa cum se prezinta ea la prima vedere, risca sa ″alunece fara frecare″ in domeniul crimei organizate !

Vizualizări: 106

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor