Dr. Dan BRUDAȘCU: IOAN BOCȘA - DE LA CALITATEA DE SOLIST DE MUZICĂ POPULARĂ LA STATUTUL DE SCRIITOR

Dr. Dan BRUDAŞCU

danbrudascu

IOAN BOCŞA – DE LA CALITATEA DE SOLIST DE MUZICĂ POPULARĂ

LA STATUTUL DE SCRIITOR

Pentru toată suflarea românească, atât de pe plaiurile mioritice, cât şi din afara lor, numele lui Ioan Bocşa este echivalentul solistului de muzică populară hărăzit cu marele şi neîntrecutul dar al cântului pe care îl interpretează, de decenii, cu pasiune şi dăruire, dar şi cu un infinit respect pentru a-l transmite, întreg şi nealterat, posterităţii, ajutând-o astfel să descopere dimensiunea spirituală a existenţei acestui popor şi geniul lui creator.

Pentru cei care-l cunosc, maestrul Ioan Bocşa, dezbrăcat de morga şi prestanţa rigidă a dascălului universitar clujean, este un hâtru fără pereche, întotdeauna dispus la o şuetă, dar şi la rostirea sau ascultarea unei vorbe de duh sau unui banc cu sau fără perdea. De aceea, orice întâlnire cu omul Ioan Bocşa este extrem de plăcută, lipsită de încruntări sau de chinuite şi penibile momente de tăcere. Dimpotrivă, ea reprezintă un regal neaşteptat, surprinzător prin substanţa sa, însoţit de momente explozive de bucurie şi de auzirea fie a unor întâmplări rostite cu har, de o meditaţie subtilă sau, de ce nu, de un banc de bună calitate. Recent, solistul de muzică populară şi universitarul Ioan Bocşa şi-a surprins prietenii şi, de ce nu, cititorii interesaţi de munca şi creaţia lui, cu o apariţie editorială, cartea sa purtând titlul „Alfabetul gândurilor mele”[1].

Fire şăgalnică, Ioan Bocşa îşi împarte cartea în două secţiuni, una cu un caracter greu de definit (jurnal, meditaţie, observaţie frustră etc.), iar cea de-a doua, structurată tot alfabetic, conţinând unele dintre cele mai reuşite bancuri pe care şugubăţul autor le-a spus el însuşi de atâtea ori propriilor prieteni şi cunoscuţi[2]. Cartea beneficiază, totodată, şi de câteva ilustraţii color sub semnătura, nu mai puţin celebrului, Popa Popa’s.

Cu alte cuvinte, cartea de faţă, chiar dacă nu ne oferă cine ştie ce întâmplări terne sau spectaculoase din viaţa şi cariera strălucită a cântăreţului sau profesorului Ion Bocşa, va constitui o lectură incitantă şi plăcută pentru toţi cei ce doresc să-l redescopere pe autor mai aproape de felul lui de a fi: vesel, şăgalnic, mereu pus pe şotii, gata să guste o glumă bună şi să râdă năvalnic de hazul produs.

Probabil că exegeţii şi criticii mai gomoşi ar putea fi şocaţi de libertatea pe care şi-o asumă, în calitatea de autor, renumitul rapsod Ioan Bocşa şi chiar ar putea exprima opinii dure legate de conţinutul celor două secţiuni ale acestei recente cărţi.

În ceea ce ne priveşte, considerăm, însă, că, în această perioadă, altfel atât de tensionată şi de sumbră, o asemenea carte a cărei lectură va aduce cu siguranţă zâmbetul şi în privirile şi pe chipurile viitorilor cititori, este un lucru pozitiv, pe care-l salutăm cu cordială prietenie.

Ioan Bocşa, după ce decenii ne-a oferit căldura sufletului său prin cântec, încearcă – prin această carte – să ne înveţe „alfabetul gândurilor” sale. Deci, se lasă descoperit şi, într-un fel, descoperit în profunzimea fiinţei lui.

Felicitări, maestre, pentru această inspirată idee într-o perioadă a încruntării şi crispării, a absurdului şi nebuniei care ne-a cuprins pe toţi![3]

Cartea lui Ioan Bocşa parcă se doreşte şi o pledoarie cu privire la faptul că, în pofida tuturor neajunsurilor şi gereutăţile prin care trecem de câţiva ani, poporul român nu şi-a pierdut hazul, nici pofta de râs şi persiflare.[1] Ioan Bocşa – Alfabetul gândurilor mele, Bucureşti, Editura RAO Publishing Company, 2009.

[2] Fire ludică, Ion Bocşa ţine să-şi avertizeze cititorii: „Să nu vă aşteptaţi să găsiţi între coperţile prezentei cărţi doar idei inteligente şi sclipitoare, deoarece le-am gândit chiar eu!”, respectiv „Unele gânduri sunt ale mele, altele tot ale mele, dar luate la second-hand; nu vă faceţi probleme, sunt aproape nepurtate!”

[3] Ni se pare doar uşor derutantă poza aflată pe coperta cărţii. E una din pozele maestrului care, mărturisesc, ne este aproape deloc cunoscută.

Vizualizări: 195

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor