Joi, 25 septembrie

Mi se zbătea mie azi dimineaţă semnalizatorul stîng când am plecat la lucru dar mi-am zis că astea sunt goange cu preţ redus şi nu le-am luat în seamă. Pe drum m-am întâlnit cu nişte specialişti în munca de lămurire corp la corp, îmbrăcaţi civil, că dacă nu i-oi cunoaşte nici eu… Ştii tu că e o vrbă: purtător de uniformă albastră dacă vei întâlni, fluieră a pagubă dacă nu vrei să fie albastră de tot!

Noi ne respectăm între noi deşi ne facem unii altora viaţa amară. Cu diferenţa că ei sunt aceia care trăiesc de pe urma noastră şi nu noi de pe urma lor. Din cauza asta noi nu vrem să avem niciodată de-a face cu ei, în timp ce ei se dau în vânt şi ne vânează fără milă ca pe nişte animale exotice. Drepturile noastre nu le mai apără nimeni în ziua de azi!

Cum află că am pus-o pe undeva, dezgroapă securea de război, începe pânda şi hăituiala în schimburi prelungite şi meciul dintre noi nu se termină decât la tribunal de unde plec inevitabil în cantonament şi petrec câţiva ani de zile în costumul ăla demodat, cu dungi verticale. Până şi papuaşii ştiu ce-i aia pipa păcii, dar ăştia habar n-au!

Am pierdut va să zică ora de vârf pe itebe, când poate să-ţi mai pice câte ceva cu riscuri minime şi atunci am luat-o spre oborul de vite unde m-am lipit de un agricultor fruntaş, însoţit de o scroafă mare cât toate zilele şi o nevastă slabă ca o scândură şi rea ca o scorpie pe care voia să o vândă dar nu se uita nimeni la ea.

La scroafă vreau să zic că pe ea voia s-o vândă deşi după cum o suduia şi-i da cu ,,zât!”, nici de nevastă nu i-ar fi părut rău dacă-l lăsa cineva fără ea. Poate că se afla şi el în blocaj finaciar fără ieşire previzibilă la fel ca mine.

Am început cu ghinion cum ţi-am spus, că fermierul a căzut cu văzătorii pe mine şi mi-a zis scurt: Roiu’ că scot ţignalul! – şi a trebuit să mă retrag în marche-arière, cu coada între picioare.

Dar tot mi-a căzut în mână o coajă de la un husen de pe linia lui 257, mai jos de staţia Sebastian, că nu-mi pierd euforma cu una cu două.

Dacă m-ai fi văzut cum l-am hipnotizat cu o privire de cobră sahariană, şi în timp ce el se uita la mine întrebător: - ce e nene, mă cunoşti de undeva? – mi-am strecurat vastul în caraimanul lui de camgarn demodat şi i-am scos coaja pe sub nas, nu altceva.

Mai bine nu mi-ar fi căzut! Că am dat colţul să-i fac inventarul şi am găsit înăuntru două sute, scăpate parcă de la foc şi fotografia ta, Cerasello cu doi ,,l”, aia cu rochie trei sferturi şi cu zulufii pe ochi ca un toreador în transă.

Ce căuta Cerasello poza ta la clientul meu că de atunci nu mai am somn de întrebări. Eu care am dus pentru tine o viaţă de prăduială şi manglitudini mai mici sau mai mari, ca tu să trăieşti în confort I (unu) sporit şi drept răsplată, tu mătraduci chiar cu fitecine?!

Munca mea plină de riscuri, că plec dimineaţa la lucru şi pot să mă întorc acasă după patru ani, la cap de linie că deh, recidivist,… nu mai ţine cu eliberarea condiţionată, tu aşa înţelegi să-mi plăteşti?!

Dacă mă omoram, poate vedeai şi tu că nu există o durere mai mare ca trădarea ta la o iubire ca a mea. 

Semnează soţul tău drăgă-laş (!), Iordache cu un singur ,,I”

 

Către Iordache, motănaşul meu scump şi drag:

Vino acasă ciorditor bătrân că din tot ce mi-ai scris, am înţeles că te-ai ramolit şi nu mai eşti bun de nimic. Întoarce-te că se apropie alegerile şi ăstora care vin din urmă, poate li s-o face milă şi de tagma voastră, să te scoată şi pe tine la pensie, că acuma chiar nu mai avem din ce trăi.

Trece luna, să avem, dacă nu pensie, măcar un ajutor cât de mic sau cum or mai vrea ei să-l numească.

Nu uita că stăm pe strada Prăduinţei… Străduinţei am vrut să zic şi ne cunoaşte toată mahalaua.

Mi-a povestit naşul meu, Agache Motoc, pe care tu n-ai avut onoarea să-l cunoşti că ai fost mai mult plecat, că i-a furat un pârlit, un nenorocit un… ce să mai spun, dacă ai fi văzut ce era la gura lui, nu te mai spăla nici apa Dâmboviţei, i-a furat portofelul pe autobuzul 257, joi 25 curente. Bine mă’ neisprăvitule tu pe ăsta te-ai pucat ,,să-l faci?”  Mai bine te duceai să te predai la ăia, ştii tu care, că dacă pune ăsta mâna pe tine, te şi jumuleşte, te şi jupoaie, aşa de sadist este când e vorba la o adică. A-mbătrânit săracu’ dar ăsta a fost spaima Ferentarilor mă’ ce ştii tu? Cum ai îndrăznit să te atingi de onoarea lu’ naşu Agache Motoc, mă’? Pe ce lume trăieşti dacă tu dacă nu ştii nici măcar cine a fost Agache Motoc?! Vai de noi dacă din autobuzul ăla cât e el de mare, tu pe ăsta l-ai văzut cel mai bine îmbrăcat, să-l laşi fărăcoajă!

Nu mai ştiu unde o să ajungem cu vremurile astea! Nu mai poate omul să ciordească cinstit un portofel garnisit ca lumea, de nicăieri! 

Aşa că nu mă mai întreba ce căuta poza mea cu zulufi la el, că e naşul meu autentic şi legal. Vino acasă lichea patentată că mi-e dor de tine. Am pus vizor la uşă şi dacă o fi să dea peste noi vreun pericol fără sonerie, intri repede la izolare, în pivniţă, sări pe geam în coteţul găinilor şi-ţi iei zborul de pe acoperiş. Adu şi negresa şi hai să ne unim despărţirile că tot e mai bine decât să dormi prin canale şi pe la subsolurile blocurilor, la un loc cu şobolanii nederatizaţi.

Soţia ta (mai) iubitoare ca niciodată, tot Cerasella cu 2 ,,l”.

 

Dragă Cerasella,

Iubita mea cu ochii ca cicoarea, amară şi scumpă, la care nu mai ajungi nici prin muncă cinstită, bine că s-au lipezit apele, dar ce folos pentru mine că acum trebuie să mă opresc din goană şi să mă închid într-o nouă ascunzătoare?

Am înţeles cum devine treaba cu fotografia şi dacă mă omoram, mi-ar fi părut rău toată viaţa.

Aşteaptă-mă diseară pe întuneric, şi cu ochii tăi dulci de mâţă răsfăţată, ai să mă zăreşti dezlipindu-mă de câte un gard pentru a veni să te îmbrăţişez şi să plângem unul pe umărul celuilalt, până la sfârşitul vieţii.

                                                                                                                                     Iordache

scrisă în 1992

scurte adnotări:

am plecat la lucru: se ducea la furat                          

specialişti în munca de lămurire corp la corp : denumire argotică dată de infractori

miliţienilor, poliţiştilor care au absolvit şi ei nişte cursuri... profesionale

cum află că am pus-o... - cum află că am dat o lovitură

cantonament - ,,mititica",  puşcăria

coajă - portofel care e, de regulă, din piele

husen - fraier

mi-am strecurat vastul în caraimanul lui - am vârât două degete în (vastul) în buzunarul lui

viaţă de prăduială şi manglitudini - furturi, ciordeli

pe ăsta te-ai apucat tu să-l faci - să furi de la el

patru ani la cap de linie - fără eliberare condiţionată

adu şi negresa  - adu şi butelia

să mă opresc din  goană - ca să nu fie arestaţi, mulţi infractori stau pe goană, nu locuiesc acasă

Vizualizări: 93

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Mihaela Popa pe August 27, 2013 la 10:51pm

recitit cu plăcere

admiraţie!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor