DRAGOBETELE, SĂRBĂTOAREA IUBIRII LA ROMÂNI

   Constat cu bucurie că anul acesta nu s-a pus mare preţ pe sărbătoarea îndrăgostiţilor, împrumutată  (14 februarie, Valentine's Day).

     Bucuria ar fi şi mai mare,dacă ne-am întoarce, cu inima deschisă, spre sărbătorile noastre milenare. Să nu uităm niciodată că suntem români, că în piept ne bate o inimă cuprinzătoare, în care trebuie să-şi găseasă loc tot ce ne-a rămas de la străbunii noştri. Tot ce ei au preţuit, trebuie să preţuim şi noi şi să nu uităm că suntem români.

  În 24 februarie, la noi, la români, se sărbătoreşte din vechime "Dragobetele", zeul iubirii. Odată cu venirea primăverii, în natură renaşte viaţa. Odată cu razele calde şi mângâitore ale soarelui, în inimile a tot ce meste viu renaşte iubirea. Anul acesta, dedic tinerilor, şi nu numai, o poveste de iubire Dragostea ascunsă. Fie ca în adolescenţă, când "Dragobetele" ticăie în inimile multora, să privim cu luare aminte către cine se îndreaptă privirile inimii.

    Dragoste ascunsă

     Doi băieţi şi o fată. O introducere tipică, ce ascunde mult adevăr în cuprins. Unul dintre băieţi, Gligor, avea 24 de ani. Era subţirel, cu părul castaniu şi privirea albastră, blândă şi domoală. George avea 22 de ani, era blond şi părea mult mai tânăr. Era de o frumuseţe îngerească. Şi privirea lui răspândea seninul cerului de vară, dar era mai şugubeaţă.

     Ana era codană de 16 ani, avea părul şaten şi privirea blândelor căprioare. Era frumoasă? Nu, era drăguţă şi simpatică. Avea un trup în formare, superb.

    Băieţii erau în ultimul an de liceu, la seral. Stăteau în gazdă. Ana stătea la sora ei.

    Într-o zi l-a cunoscut pe Gligor. L-a socotit un frate mai mare. Apoi prin el l-a cunoscut pe George. În după-amiezile libere făceau plimbări în trei. Ana n-a socotit niciodată că între ea şi cei doi ar putea fi ceva mai mult decât o prietenie sinceră. Totuşi, George o atrăgea fizic. Privirea lui şăgalnică se juca de multe ori alunecând pe trupul ei.

   Zi de vară călduroasă.Ana mergea gânditoare spre casă, când l-a întâlnit pe George.

    - Bună, ce faci, Ana?

     -Bună, merg spre casă, mă topedc de căldură şi de sete.

    - Haide la mine să bem un suc, e la doi paşi de aicea. Au plecat împreună.

    Era plăcut în camera lor de burlaci. Era răcoare. Ana s-a aşezat pe un pat. George a pus în pahare suc rece de la frigider. Îmbiind-o pe Ana cu suc, s-a aşezat lângă ea. La un moment dat, George a cuprins-o în braţe şi i-a sărutat buzele fragede. Părea ruşinat.

   - Iartă-mi îndrăzneala, Ana. Mă simt atras de tine.

   - Nicio problemă.

   O privi în ochi.

  - Ana, te rog să-mi spui dacă te căsătoreşti cu Gligor, aşa îm înţeles de la el.

   - !?

   - Nu te-a cerut în căsătorie?

   - Nu, sigur că nu.

    - Sigur nu? El mi-a spus că te iubeşte mult şi că întenţionează şă se căsătorească cu tine.

   - Sunt surprinsă să aud asta!

    George a cuprins-o în braţe, uşor s-au lăsat pe moliciunea patului.

    Când a plecat de acolo, pe chipul Anei se citea dezamăgirea. Intimitatea alături de George i-a lăsat un gust amar, o dezamăgire, un regret. Apoi gândul îi fugi la Gligor.

   " Dacă Gligor mă iubeşte, de ce nu mi-a spus? De ce? Acum totul s-a terminat. Nu vreau să-i mai văd pe nici unul. Nu acum.

    A doua zi Ana a plecat din localitate. Pe cei doi i-a văzut după mulţi ani. Atunci a căutat privirea lui Gligor. În oglinda albastră a priviri lui, Ana a căutat ce-a pierdut cu ani în urmă. Dar oglinda era spartă.

    Aproape de sfârşitul vieţii Ana şi Gligor s-au revăzut. Sentimentele lor, lăsate zeci de ani în paragină, le zgândărea inimile. Dar era prea târziu. Regretele erau tardive.. Nimic din ce a trecut nu se mai întoarce.

    În viaţă trebuie căutată oglinda sufletului, să privim în ea până nu se sparge. Din cioburi nu se construieşte nimic.

   Saveta Ititesc

Vizualizări: 26

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor