Dr.Dorel SCHOR: SILVIA GHINSBERG - O citadină îndrăgostită de natură

SILVIA GHINSBERG ds

O CITADINA INDRAGOSTITA DE NATURA

Nu de mult, intr-o galerie de arta din vechiul Tfat, am "descoperit" un tablou al Silviei Ghinsberg intitulat "Strada din vechiul Iaffo". Mi-a placut sa constat ca inspiratia pictoritei (a carei creatie o cunosc bine) acopera un spatiu larg, cuvintul vechi, reluat, trimitindu-ma la radacinile istorice si la frumusetile naturale ale Israelului. Si, intr-adevar, Silvia Ghinsberg se identifica cu ceea ce noi numim sarea pamintului in acceptia cea mai pozitiva. Desi a expus in galerii din Paris si Viena, din Manila si New York, inspirindu-se inevitabil si din specificul altor locuri, preponderent si dominant in bilantul ei artistic ramine peisajul israelian.

Silvia Ghinsberg este, de fapt, o citadina. E indragostita iremediabil de frumusetile naturii, dar e si pasionata de farmecul ascuns in strazile linistite ale vechilor orase. Tumultul marilor metropole, fizionoma oamenilor, cu sentimentele si dramele lor, constituie un alt capitol. Ea revine cu credinta la peisaj, dupa ce a reusit frumoasa performanta de a se remarca in lumea intransigenta a artelor ca o reprezentanta inconfundabila a expresionismului modern.

Artista este, fara indoiala, o fire nerabdatoare. Ea isi dovedeste talentul si temperamentul in tuse viguroase, cu pete de culoare expresive, care sugereaza miscare si dinamism. Dar in care ghicim, in mod surprinzator, gingasie feminina si rafinament compozitional. Linia sigura din unele lucrari sugereaza transpuneri pasionale, alteori detaliile fara contur promit o aventura nestiuta.... Reprezentarea spatiala in tablouri e generoasa, privitorul avind, pe nesimtite, senzatia ca face parte si el din peisaj.

Unii critici de arta au apreciat distorsiunea emotionala a planurilor din compozitie, s-au referit la dorinta pictoritei de a atinge esenta, la formele majore si sugestive, la tonurile gradate si la tendinta discreta de abstractizare. Toate acestea sint perfect adevarate. Personal cred insa ca ele nu sint elemente cautate, planificate...La Silvia Ghinsberg tablourile se nasc instinctiv, cu sinceritate spontana, adesea cu exuberanta.

Noi constatam cu satisfactie riguroasa si buna asociere a unor daruri umane: temperament , sensibilitate, intuitie, spontaneitate si un admirabil simt al culorilor pe care artista, nascuta in Romania, si ajunsa acum la maturitatea creatiei, ni le ofera firesc si generos, in lumina inimitabila a Israelului.

Dr. DOREL SCHOR

Vizualizări: 77

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor