Dreptul de a fi Robot

Două filosofii se bat cap în cap în polemica următoare: Ce impact va avea robotica asupra umanilor? Unii reclamă distugerea joburilor, alţii din contra, robotica va spori productivitatea fără să lezeze muncitorii. În California, firma Fetch Robotics dezvoltă roboţi care pot executa sarcini imposibile umanilor. Directorii firmei susţin că aşa zişii roboţi colaboratori vor îmbunătăţi mult viaţa. Un robot aflat în proiectare de peste 2 ani este destinat să circule prin depozite, cu un container solid în spate, în urma unor lucrători care culeg de pe rafturi mărfurile necesare şi le aruncă în container. Un alt robot mai avansat poate alege singur marfa dorită ca să o depună în container. Deja Fetch a primit comenzi pentru roboţi care vor fi testaţi în lumea reală.

Investitorii au cheltuit anul trecut circa 590 milioane de dolari în lansări de firme care să dezvolte roboţi pentru industria medicală, armată sau industria de bunuri de consum. 
Saltul tehnologic este datorat perfecţionării aşa zisei "inteligenţe artificiale" care permite robotului să înveţe şi să perceapă realitatea imediată. Un robot inteligent a fost produs de firma iRobot care oferă un aspirator de praf automat care se plimbă prin apartament curăţând podeaua şi covoarele. El ştie să evite obstacole, iar când bateria este epuizată se duce să se încarce singur. la întrebarea capitală: care este roulul robotului în fabrici? Universitatea Illinois susţine că robotul va micşora numărul accidentelor şi va mări productivitatea în mod sensibil. Mulţi compară robotul cu Computerul Personal care a produs consternaţie la apariţie, dar apoi a accelerat producţia şi a produs noi joburi. În sumar: Un robot este un computer cu sensori, plasat într-o cutie de plastic mobilă. 
Nu toţi sunt de acord. Martin Ford a scris o carte cu un titlu care ne sperie: "Apariţia Roboţilor: Tehnologia care duce la un viitor fără joburi" .
Acest fenomen se întâmplă deja. Să ne uităm în jurul nostru: parkingul este automat, maşini vând bilete în transporturi, altele ne vând sandwiciuri şi sticle de băutură. In Elveţia, Germania există trenuri complet automate, fără conducător.
În Japonia roboţi pentru invalizi cu mobilitate redusă aduc la cerere, din frigider, hrană şi băutură. Căţei automaţi (Sony) se gudură în poala unui bătrân, latră sau clatină din cap cerând să fie mângâiaţi. Ford susţine că în final roboţii inteligenţi vor pune în primejdie lucrătorii , dar mai ales pe cei calificaţi. În 30-40 de ani prevede Ford că 50% din joburi vor dispare.

Dar ideea nu este de loc nouă. Îmi amintesc o caricatură din anii 70 când informatica începuse să se dezvolte cu un mare avânt- desenul arăta o hală imensă cu tehnicieni care lucrau de zor la asamblare. Pe un perete conducerea atârnase un panou de avertizare pe care scria cu litere mari: "ţine minte! în orice clipă te putem înlocui cu o cartelă electronică." 
AG 2016

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

© 2019   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor