DREPTUL LA LENE de Paul Lafargue (1880-1896)

"Dreptul la lene" este o carte scrisa de catre Paul Lafargue (sec. trecut, da, nu e o gresala !) si e mai actuala ca oricand, caci vorbeste pana si despre criza la care am ajuns azi...

Etapele SPIRALEI INFERNALE
... sunt pe scurt urmatoarele:

1. Muncim tot mai multe ore si producem tot mai mult ca sa castigam tot mai mult - asa ni se cere "ideologic" patroni au nevoie de oameni "motivati" care sa le produca mai mult, sa se imbogateasca ei mai mult; lenea nu e buna, din punctul lor de vedera caci nu muncim pentru ei si nu ne inregimentam sa le fie lor bine...nu ?
2. Produsele, la un moment dat, nu se mai vand, caci sunt prea multe, piata e saturata, iar oamenii nu mai au bani - salariile oferite de industriasi / patroni nu sunt suficiente pentru a face fata tentatiei generate de produse; intervine publicitatea care ne convinge sa cumparam.
3. Suntem tentati de publicitate, vrem sa cumparam mai mult; muncim mai mult, sa castigam mai mult, sa ne permitem. Multi ne lasam tentati si facem credite.
4. La un moment dat, sunt atat de multe produse pe piata ca nu mai are cine sa le cumpere - dar spirala infernala continua: ca doar continuam sa muncim mai mult, ca sa ne platim creditele, si...sa consumam mai mult.
5. Daca sunt dispusi din ce in ce mai multi oameni sa munceasca tot mai mult, de ce sa angajeze patronii 10 oameni in loc de 7, sau chiar 5, ca doar vor munci suficient cei 5 deja angajati, daca sunt bine prinsi in credite si dorinte de consum. Asa apare somajul ! Astfel, tot mai putini oameni muncesc tot mai mult, calitatea produselor / serviciilor scade, dar nu conteaza pentru patron caci banii vin si asa. In ceea ce priveste somerii - este treaba lor !
6. Creditele sunt din ce in ce mai numeroase si mai mari caci cine intra in cercul lor iese greu.
7. La un moment dat piata crapa: locuri de munca, credite, imobiliarul, totul pica...

Ei, noi ne aflam acum in acest al 7-lea moment.

E incredibil, dar acelasi autor ne explica faptul ca daca am munci mai putin fiecare dintre noi, am putea trai toti mai bine, somajul ar scadea - iar nivelul de viata al populatiei s-ar imbunatati. Dar nu ar mai castiga atat de mult patronii
.
Parca nu e absurd ce spune omul asta.
Si o spunea acum 123 de ani !!!


Elena Tudose - text de pe internet

Vizualizări: 1247

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Aprilie 22, 2010 la 5:33pm
daca ma gandesc chiulul e un talent sir Zoltan. Noi workholicii, noi digitalii si omnieficientii visam la far niente , crede-ma. Admir arabii care stau cu narghileaua pe terasa, privind apusul, ore, vorbind fleacuri. E o mare virtute sa stii sa taci asa cum tac batranii cu paharul de absint in fata. Eu sunt un agitat ca Gherasim Luca, ma balbai , je me oralize zicea maestrul, dar tare detest post-urile,cred ca nu am epuizat nici 5% din ce ofera umanismul. Obosit si uzat cum este.
Comentariu publicat de Zoltan Terner pe Aprilie 21, 2010 la 10:26pm
Intrebarea e cam cat ar putea suporta un om chiulul sub palmieri si ce antidot impotriva plictiselii ar fi de folosit
Cat despre lauda lenii, se pune alta problema: ce face omul cu el insusi? In sec 19 se vorbea de "oameni de prisos" (Cehov, Oblomov,etc.) sau de spleen. Legat de asta a fost mai-nainte si moda romantica a sinuciderilor (v. Suferintele tanarului Werther.) Ar mai fi de spus multe si despre "paradisurile artificiale" obtinute prin stupefiante.Cititi ce scrie Pascal in Gugetarile lui despre "divertisment".Lafargue se ocupa numai de aspectul economico-social al problemei influentat de marele, genialul si demonicul sau socru, profetul violentei, bunicul Gulagului.Lucrurile sunt cam complicate si contradictorii ca in tot ce e omenesc. In legatura cu "optica grecilor" va sfatuiesc, dragii moshului, sa nu va luati dupa Lafargue. Nimeni nu-l mai ia in serios astazi, in mileniul III, in postmodernitate.
Comentariu publicat de LILIANA BERTEA pe Aprilie 21, 2010 la 9:31pm
...si cand te gandesti ca acest scriitor a fost casatorit cu Laura Marx, cea de-a doua fata a lui Marx, iar in 1911 la 70, au murit impreuna facand un pact de sinucidere, caci nu mai aveau nimic de oferit, miscarii careia si-au consacrat intreaga viata...
E foarte interesanta viata laborioasa a acestui scriitor, anarcho-marxist... merita sa fie citit, pe linga acesta carte plina de umor a mai scris multe alte carti... "Mitul Atenei" este o carte care iti poate schimba putin otica despre miturile grecilor...
Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Aprilie 21, 2010 la 8:07pm
ahh titluri am si eu multe .. cu continutul merge greu....
Comentariu publicat de Roxana Ştiubei pe Aprilie 21, 2010 la 7:24pm
am sa caut cartea...imi place inca de la titlu...
Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Aprilie 21, 2010 la 6:01pm
propun chiulul sub palmieri cu bauturi reci si femei frumoase pe genunchi, cine e de acord?

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor