Dublă lansare de carte în familia Văran…

„Mici entităţi astrale”
de Aurel Oancea

(Text prezentat joi, 21 mai 2009, ora 17:00, la lansarea volumelor „Antologie de poezie şi comentarii – poeme, poeţi contemporani, comentarii becartiene” de Valentina Becart (Văran) (Valéry Bécart) şi „Zece feluri de singurătate” de Valentin Văran (valysan), lansare ce a avut loc la Cercul Militar Iaşi).


Cele două volume lansate astăzi sunt rezultatul muncii a doi autori, o muncă deloc uşoară, dar, sperăm, încununată de succes. Fireşte, succes nu înseamnă lauri sau premii în bani, succes înseamnă că poemele din cuprinsul cărţilor au ajuns la destinaţie, adică la sufletul cititorului.
Înainte ca autorii să fi început titanica lor muncă – intelectuală, nu fizică (fiziceşte, ei nu sunt nişte uriaşi!) – alţi autori, şi mă refer la cei cuprinşi în antologia care fără ei nu ar fi apărut, au trudit pentru a transpune liric, artistic sau cum doriţi să spunem, sentimentele lor şi dorinţa de a le împărtăşi apoi cititorilor.
Valentina Bécart nu este la prima „abatere”, are deja în palmares încă trei volume de poezie: „Fata sihastră”, cu poeme de o gingăşie adolescentină, „Clipe arse” – unde, citind, am descoperit o adolescentă matură, dar încă adolescentă – şi „Două lacrimi de cer”, volum care, la vremea apariţiei editoriale, prezenta o poetă deja formată, care, având ca ustensile poetice marile sale pasiuni: dragostea de oameni şi de viaţă precum şi filosofia, lansează pe cerul Poeziei mici entităţi astrale.

*
O idee strălucită, de a prezenta, într-un mod original, creaţii ale confraţilor întru poezie şi comentate în manieră „becartiană”. Valentina Bécart, ea însăşi un astru pe cerul Poeziei, a convocat muzele prietenilor la o masă rotundă, împărtăşind apoi impresiile sale. Aparent, totul ar fi cât se poate de simplu: o selecţie de poezii ale unor prieteni şi comentarii pentru fiecare, dar dacă facem o analiză, numai a comentariilor ce însoţesc fiecare poezie, constatăm că a fost nevoie de o muncă titanică pentru realizarea acestui volum.
Citind câteva dintre poeziile alese – nu le numesc, pentru a nu păcătui faţă de prietenii pe care i-aş putea omite din cauza spaţiului limitat, dar şi dintr-o eventuală neatenţie –, am fost surprins (şi chiar emoţionat) de comentariile autoarei volumului, comentarii care, luate separat, sunt poezie în adevăratul sens al cuvântului.

*
Ce ar mai fi de adăugat: mulţi dintre poeţii prezenţi în filele acestei cărţi sunt şi prietenii mei, pe care am impresia că i-am redescoperit, dar pe lângă ei sunt şi prieteni noi, pe care îi voi citi cu aceeaşi plăcere cu care îi citesc pe cei „cu vechime”.

Aurel Oancea
22 mai 2009

Vizualizări: 9

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor