“E acolo. Puţin mai jos… Puţin mai jos.” Gândul revenea cu obstinaţie, învârtindu-mi-se ca o morişcă în creier; nu-l puteam ataşa de nimic; habar n-aveam ce voia să însemne. “Puţin mai jos…” Cert era că, la sfârşitul fiecărei propoziţii, imediat după punctul pe care-l vizualizam brusc, prăbuşit greoi, ca o bilă de metal înainte de următorul cuvânt, mintea mi se însenina parcă şi se făcea tot mai mult spaţiu în jur. “Puţin mai jos...”

Era totuşi ceva exterior, lumina acţiona asupra pleoapelor mele strânse ca un levier miniatural, forţându-le deschise şi vârând sub genele înţepenite proptele şubrede de luciri murdare, poleite cu sclipiri maronii, viermuitoare. “Puţin mai jos”, se repeta gândul. “Mai jos.” O vreme nu am zărit nimic mai mult decat o alcătuire haotică, pătrată la un capăt şi cu o coadă înstelată la celălalt, tot mai des penetrată de-o mulţime agitată de liniuţe drepte şi unghiuri încălecate, expulzate uneori la o distanţă nemăsurabilă, pierdute într-un inel cărămiziu ce se lărgea constant şi din care, mereu mai îngroşat şi înalt, se decupa proptit pe-o grămadă uriaşă de pietre, un copac golaş, cu ramurile scurte, ca retezate, şi cu o creangă mai viguroasă crescută vertical, bine înfiptă într-o dungă densă de tulbureală stratificată. ‘ Acolo. Puţin mai jos.’’

Mai jos nu era deocamdată nimic, dar rădăcinile iţite printre pietrele îngrămădite, ale arborelui, se lungeau înviorate de strălucirile difuze, încâlcite şi sprijinind astfel restul decorului care creştea peste cercul inelului – cocoaşa unei movile pe care se afla grămada de bolovani, apoi ceva ce semăna cu un drumeag şi mai multe tufe prizărite, înşirate pe marginea unei borduri de pământ bătucit, făcând un dâmb neted în apropierea colinei. Ranga miniaturală muncea din greu, forţând curba întărită a pleoapelor. Incet, am văzut şi alte grămezi de pietre mai încolo, înşiruite una în spatele alteia.

Apoi alţi copaci, răsuciţi în cele mai bizare moduri, o stâncă plecată cu un pinten curbat ca un deget deasupra unui muşuroi tivit cu un brâu de vegetaţie rară şi-un arbust negricios ce-şi agita rămurelele uscate în bătaia vântului, la câţiva metri de mine.

Distanţa pe care eram nevoit s-o plasez între arbust şi locul de unde îl priveam, m-a silit să-mi dau seama de felul în care zăceam şi să-mi reintru în piele; eram totuşi acolo, întins cumva şi amintirea căderii, trecându-mi ca un frison prin tot trupul, mi-a smuls un ţipăt bolborosit. Tot ceea ce mă înconjura era scufundat în tăcere, în urechi aveam un fâşâit continuu, un zgomot de fond pe care rulau, ca pe-un banner electronic, cuvintele ‘acolo, puţin mai jos’, pulsând însă din ce în ce mai slab şi apărând de fiecare dată tot mai şterse şi subţiate. În chip ciudat ştiam, cu toate astea, că mă simt foarte bine şi că nu mă doare nimic; senzaţia era asemănătoare cu cea încercată la trezirea dintr-un somn greu de opt-nouă ore, cu o mahmureală difuză.

Copacii şi movilele şi bolovanii se înşirau cuminţi înaintea mea, acceptându-şi liniştiţi locurile sub lumina cărămizie şi îi găseam acum de fiecare dată cam în acelaşi punct, ori de câte ori îmi lăsam ochii asupra lor. Stăteam lungit pe-o lespede din piatră şi îmi amorţise un şold - se vedea acum, mai departe şi o mică punte ce lega două maluri scunde, mai degrabă un podeţ din dulapi, ţinut fix de nişte pietre mari aşezate pe margini, şi dezvoltându-se insistent peste sunetul de fond, se insinua şi-un clipocit continuu, ce-mintea de zgomotul unei ape. Mi-am curbat spatele şi mi-am îndoit picioarele, apoi am săltat capul.

Cerul era acoperit de-o perdea groasă de nori, cu volute largi, înnegrite. Două minute mai târziu, şedeam aşezat într-o adâncitură a lespezii, clipind rar, cu părul în ochi, ţinându-mi tălpile apropiate pe-un pietroi rotund, învelit într-o substanţă neagră, crăpăcioasă şi plină de praf, uitându-mă la copacul înfipt în grămada de bolovani. În acea clipă părea mai scurt, dar mai gros, iar crengile se tăiau solide şi goale, cu capetele negre, arătând arse, carbonizate. “Acolo...pu...ţin...mai...joos’’, ‘’mai...jooos’’. Hainele atârnau crăpăcioase pe mine, încreţite de la sângele zvântat şi apa curgea susurând undeva spre est. Mi s-a năzărit că aud un fâlfâit în acea direcţie, dar când am întors capul nu am văzut nimic.

Vizualizări: 83

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de November pe Noiembrie 28, 2012 la 7:19am

Eu mi-as dori sa citesc si continuarea...

Comentariu publicat de Robert Nutu pe Noiembrie 26, 2012 la 7:51am

multumesc November, inca ma gandesc daca sa postez sau nu urmarea...

Comentariu publicat de November pe Noiembrie 25, 2012 la 7:09am

Dragoş, cred că este o greşeală de tastare, Robert a vrut sa spuns "haine cârpăcioase"...ceea ce este altceva. Textul mi-a incitat curiozitatea...e clar că este vorba despre cineva rănit, sau îngropat de viu...dar nu vreau sa anticipez ceva ce doar  intuiesc vag! Limbajul este cu adevarat elaborat...mie mi-a plăcut! Îmi place rebusistica...să ghicesc, ce va urma...ce a vrut să spună..."Mi s-a năzărit că aud un fâlfâit în acea direcţie, dar când am întors capul nu am văzut nimic"...cred că pasarea morţii a zburat de lânga cel ce zăcea acolo..."puţin mai jos"....

Comentariu publicat de Robert Nutu pe Noiembrie 22, 2012 la 12:33pm

da, abia dupa ce am postat mi-am dat seama ca ar fi trebuit sa pun un fragment mai lung. multumesc pentru observatii. o sa revin curand cu ceva mai consistent.

Comentariu publicat de Dragos Tudose pe Noiembrie 22, 2012 la 11:25am

Două observaţii:

-întîi că fragmentul ar fi trebuit să fie un pic mai lung pentru a ne putea face o idee despre întregul din care a fost extras; altfel, este echivalentul unei fotografii care nu prea spune o poveste ci doar imortalizează un moment, altfel, foarte bine conturat

-în al doilea rînd, sunt unele expresii mai puţin reuşite (de exemplu hainele crăpăcioase) puse alături de un limbaj elaborat şi care ştie să surprindă foarte bine imaginea.

Astept o continuare.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor