Dupa 2.000 de ani, Templul „zeului luminii” va fi scos din intuneric

Templul de la Porolissum inchinat lui Mithras, zeul luminii, va fi excavat si dat circuitului turistic in cativa ani

Potrivit informatiilor furnizate de catre arheologul Dan Tamba, seful sectie la Complexul Arheologic „Porolissum”, Arheologie, Muzee si Colectii, Muzeul Judetean de Istorie si Arta, in colaborare cu universitatile din Berlin, Koln, Budapesta si Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, au initiat „Mithras Project”, un proiect care vizeaza cercetarea arheologica, valoarea stiintifica si turistica a templului subteran al lui Mithras. Acest templu este situat in castrul mare de la Porolissum, pe dealul Pomet, la aproximativ 125 m distanta de Porta Praetoria. Primul pas a fost facut in primavara acestui an, cand s-au realizat masuratori geomagnetice si ridicari topografice. Proiectul se intinde pe cativa ani, preconizandu-se a se incheia in anul 2012. Urmatoarea etapa va fi in 2009, cand se va realiza structura de protectie a terenului unde urmeaza sa fie realizate sapaturile arheologice, tot atunci fiind programate primele sapaturi. Sapaturile vor continua in 2010 si in 2011, in 2012 fiind estimate a se efectua lucrari de restaurare, conservare si finalizarea sistemului de inchidere si protectie a monumentului. Cel care a descoperit templul lui Mithras de la Porolissum este profesorul Nicolae Gudea, care a facut cercetari arheologice de-a lungul a aproape 20 de ani. Acesta a facut sondaje in zona cladirii comandamentului din interiorul castrului de la Porolissum si a surprins prezenta templului, al carui paviment se gasea la 3,5-4 m fata de actualul nivel de calcare. Dan Tamba ne-a declarat ca se asteapta ca in urma sapaturilor sa fie descoperite zidurile si tencuielile templului foarte bine pastrate, picturi, inscriptii si monumente legate de cultul zeului Mithras. De asemenea, Dan Tamba a mai spus ca aceasta cercetare speciala are sustinere materiala din partea partenerilor straini, care deja au alocat 55.000 de euro pentru demararea proiectului. In mitologia persana, Mithra este zeul luminii, numele lui insemnand "Soarele nebiruit". De asemenea, Mithra este un zeu al sinceritatii si al loialitatii. Acest zeu s-a nascut dupa unele legende dintr-o piatra sau dintr-o pestera in ziua de 25 decembrie, cand pastorii din tinut au venit sa i se inchine. El s-a luptat cu soarele si a capturat taurul divin, din al carui sange au aparut toate plantele si animalele folositoare omului. Cultul lui Mithra s-a raspandit si in exteriorul Iranului ajungand in Imperiul Roman in anul 100 d.Hr., prin intermediul soldatilor latini. Era cunoscut sub titlul "Deus sol invictus". Imparatul roman Commodus a fost initiat in cultul lui Mithra. Dupa convertirea lui Constantin cel Mare la crestinism, in anul 312 d.Hr., cultul acestui zeu persan a cunoscut un declin puternic. Senzatia de reinviere a gloriei acestuia din perioada lui Iulius Apostatul (331-363), a fost urmata mai tarziu de disparitia completa a lui din lumea romana. Cultul lui Mithra a patruns si in Dacia dupa cucerirea traiana din 106 d.Hr.

Vizualizări: 189

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de adrian ionita pe Aprilie 7, 2009 la 10:43pm
Un proiect plin de inspiratie, felicitari pentru postarea lui. Transmite-ti organizatorilor mult succes .Daca este posibil , postati mai multe amanunte si trimiteri legate de proiect si tineti-ne la curent cu evolutia sa. . Cu multi ani in urma am auzit de descoperirea in Dobrogea a unei grote subterane unde au fost depistate o flora si fauna ce nu a vazut lumina zilei de cateva mii de ani si care statea practic intr-o capsula ermetica sulfuroasa in care supravietuirea unei specii era considerata imposibila. Nu am mai auzit nimic de acel proiect unic, daca stiti amanunte va rog sa le postati.
A.I
Comentariu publicat de Sorana Tarmu pe Aprilie 7, 2009 la 8:13am
Abia aștept 2012. Poate poate or investiga și "Pietriceaua" de pe "Cetățeaua" de la Stârci, cea cu bolovani tăiați ca niște trepte... Cetățuia de peste drum de Osoi... O cetate dacă ceva? (dar dacă, dar dacă, beau dintr-o bărdacă dacă...) :P

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor