1. Ceea ce este apreciat intr-o activitate ca fiind mai bun, obiect sau indivizi ale caror performante sunt considerate ca fiind superioare mediei clasei sau grupuli din care fac parte.
2. Grupuri sociale care au monopolizat, intr-un fel sau altul, autoritatea si puterea, exercitandu-le pe acestea din urma printr-o forma sau alta de dominatie (economica, sociala, politica, culturala, ideologica)
Monopolizarea puterii si autoritatii a fost explicata ca o consecinta a calitatilor si insusirilor intrinsece ale membrilor Elitei, a pozitiei sociale mostenite, a conjuncturilor favorabile, a actiunii sau presiunii unor factori externi.Gaetan Moscaa demonstrat insa ca acest monopol este rezultatul unui tip si al unei forme specifice de organizare a Elitei ca grup social, anume, al unei organizari care transforma un grup social intr-o Elita guvernanta sau clasa politica, adica intr-o minoritate organizata care actioneaza coordonat si triumfa totdeauna asupra unei majoritati dezorganizate, care nu are nici o vointa nici impuls, nici actiune comuna, deoarece ii lipseste o schema de actiune si organizare, numita de Mosca" formula politica ( Teorica dei governi e governo parlamentare)

Vilfredo Pareto a aratat la randul sau, ca o clasa politica sau o Elita guvernanta isi exercita totdeauna numai indirect dominatia asupra majoritatii dezorganizate sau masei. In fapt Elita guvernanta domina Elita guvernata, iar luptele si conflictele sociale si politice nu se desfasoara intre Elita si mase, ci numai intre elite. Din acest punct de vedere, Pareto considera ca istoria poate fi explicata prin schimbarea a doua feluri de elita, denumitede el metaforic elita "lei" si elita "vulpi".
Primele sunt formate din indivizi bogati in reziduri de casa a II - aimpunandu-se prin autoritatea morala rezultata din inclinatia lor spre folosirea mijloacelor radicale (in primul rand al fortei) pentru instaurarea ordinii in societate si eliminarea coruptiei, anarhiei, speculei, fraudei, " combinatiilor" in general, prin care ajungde de obicei la putere elita "vulpi ".Deoarece mijloacele specifice folosite pentru dobandirea autoritatii erodeaza elita care a cucerit puterea, ea este inlocuita cu o alta elita, care manifesta inclinatii contrare, proces denumit de Pareto circulatia elitei. (Trattato di sociologia generale 1916)

3. Termen central al conceptiilor si ideologiilor social politice elitiste, caracterizate prin: a) considerarea societatii ca fiind divizata in elite si mase, primele cu rol si functii active in viata politica si sociala, celelalte amorfe, dezorganizate, supuse dependente (deoarece nu au si nu pot avea initiativa sociala si politica) fata de elita b)considerarea regimurilor democratice ca fiind, intr-unfel sau altul, incompatibile cu impartirea societatii in elite si mase c) demonstrarea faptului ca oranduirea socialista este logic si istoric "imposibila", socialismul fiind doar una dintre formele istorice de societate care rezulta din procesul circulatiei elitei d) anti egalitarismul manifestat, insotit uneori de rasism, antisemitism, misticism si promovarea irationalismului ca model de conduita si de conducere politica e) promovarea atitudinilor, conceptiilor si a convingerilor conservatoare, uneori reactionare, inclusiv ( in unele cazuri) a utilizarii fortei ca mijloc de guvernare si de impunere a autoritatii ei in fata maselor.

4. Concept principal in conceptiile sociologice elitare, care explica structura sociala a unor societati contemporane pornind de la constrirea elitei politice reprezentative pentru anumite clase ale acestor societati.
Conceptiile elitare sustin ca elitele sunt grupuri sociale care nu pot fi intelese decat prin raportarea lor la clasele pe care le slujesc, chiar daca nu fac parte efectiv din aceste clasde. De pilda, sociologulamerican C.W. Mills (1919-1962) analizeaza elita puterii din USA, care este formata prin reunirea si socializarearelativ comuna a elementelor conducatoare din diferitele domenii ale vietii publice americane (industrie, armata, stat) in conditiile in care evolutia capitalismului a dus la atomizarea societatii, la dislocarea vechilor raporturi dintre clasele sociale, precum si la monopolizarea puterii de catre un grup restrans de indivizi ( The Power Elitte, 1956) I.U.

Vizualizări: 214

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Moroz Cristian pe Aprilie 19, 2010 la 10:39am
Elita izvorata din toate spectrele sociale de-a lungul istoriei si trist, inca azi, se indreapta pe banda rulanta catre malaxorul care scoate intr-o oala mare aluatul din care e facuta societatea. Societate care ne ''educa'' in sensul prejudiciului uman si nu a realitatii umane. Sunt totusi farame care scapa acestui proces cu efect negativ asupra noastra si datorita lor intrezarim oaza umanitatii in desertul societatii de astazi. Elita adevarata de fapt suntem noi, toti locuitorii acestei planete! Mecanismul in care functionam se afla chiar sub ochii nostri, nu avem nevoie de competitii, nu avem nevoie de apartenenta religioasa sau politica, nu avem nevoie de bani si medalii ca sa fim oameni! Ne aflam cu totii in acest vast univers si tot in acelasi timp acest vast univers se afla in fiecare dintre noi, iar ca echilibrul sa functioneze in mod natural nu trebuie sa creem noi legi aberante, religii false si sisteme de scindare sociala prin sistemul monetar ci de fapt sa perpetuam acest echilibru fragil in care ne aflam prin folosirea doar a inteligentei in scop exclusiv uman. Varful elitei se afla in fiecare dintre noi asa cum ''varful'' razelor soarelui se afla si reflecta pe fiecare frunza a unui pom, pe fiecare pom sau planta a unei paduri...
Cu respect, C.M.
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Martie 26, 2010 la 3:52pm
demiisol!
Comentariu publicat de Dem pe Martie 26, 2010 la 8:02am
Doamnă Tudoran,
Dacă aţi tresărit la cuvântul "patriotism" şi scrieţi cu doi "i" uneori incorect, bănuiesc că trăiţi departe de România iar scrierea ideilor dvs.aici este o binefacere a propriului suflet.
Sunt cuvinte cu origini străvechi sau altele cu specific modern, implementate de industria media. Diferenţa o face sinergia acestora, bogăţia conotaţiilor şi poate chiar legături invizibile cu ADN-ul nostru. Când rostim patriotism sau patriot, chiar dacă nu gândim originea pelasgă sau tracă, preluată de latini în pater, paternitate, patrimoniu, patrafir, patria...etc. ne duce gândul la acea stare bărbătească, demnă a bărbatului care protejează familia, ogorul sau ţinutul de vânătoare, care ţine la cea ce este al neamului său, care garantează supravieţuirea acestuia.
Personajele care constituie ELITA autentică, sunt prin excelenţă, definitoriu personalităţi care îşi cunosc istoria neamului şi au CONŞTIINŢA responsabilităţii arborelui naţional, trecut în nefiinţă sau încă nenăscut.
Eminescu, Ţuţea, Kogălniceanu, I.Antonescu(nu neisprăvitul Chuky), Carol I, Regina Maria, Puric, dar şi foarte mulţi alţi necunoscuţi, au o trăstură comună. Priveau politicianismul ca pe o plagă supurândă pe trupul conducerii unui Stat, consecinţă a imoralităţii maselor, a lipsei de educaţie a acestora, mizeria morală a unui popor ţinută la suprafaţă de permanentele conflicte perfid stimulate de interese economice ale unor pigmei susţinuţi de interese străine. Anul 1907 a fost dincolo de un masacru, o crimă a veneticilor făcută cu mâna lui Averescu, de altfel un mare general - aceasta doar pentru fixarea ideilor.
Elita unui neam nu se află la vârf, deşi locul ei este acolo. Elita se află printre noi, uniform distribuită, care abia aşteaptă să fie pusă în slujba poporului său, ca singura resursă de supravieţuire. Am ajuns nişte cefalopode - printre cele mai simple fiinţe care dispun de sistem nervos, extrema cealaltă a omului inteligent, desigur nu ca oameni ci popor.
Cauza acestei stări are la origini politica anilor 50 când proletcultismul reprezenta dictatura în domeniul culturii, ca expresie a tiraniei proletare, când neamul prost ucidea în numele muncitorimii şi ţărănimii, al clasei muncitoare.
Acum căutăm ELITA. Precum Diogene.
Nu trebuie să o căutăm, ea există şi se va comporta ca atare în personalitatea intelectualilor autentici.
De abia de aici putem vorbi mai explicit, când vom avea elementele pe baza cărora să distingem ce este adevărat sau fals în jurul nostru.
Privirea este una iar vederea altceva, la fel cum orbii pot vedea mai departe decât pictorii sau cei cu ochi de vultur, tot aşa elita nu este acelaşi lucru cu performanţa.
Pentru a fi cu adevărat valoare, ELITĂ, este obligatoriu să te doară de poporul tău, să fi patriot.
Dem
Comentariu publicat de Any Tudoran pe Martie 26, 2010 la 12:28am
Vad ca unele persoane reposteaza acelas text gen lozinca bine ingrosata ,care aduce aminte de tristele lozinci nu demult apuse, incep sa am aceiasi senzatie ,are acelas ton impunator atotstiutor fara drept de replica, personal nu ma deranjeaza ,ma amuz doar cautand ultima fraza a acestor postarii intotdeauna diferita in functie de toanele si starea Vrancioaei Sant curioasa de pe acum care va fi viitoarea ultima fraza a lozinci care se preteaza a fi spirituala .sper sa fiu pe faza , nu de alta dar as pierde o alta perla care mi-ar
imbogatii vocabularul ;))))))
Comentariu publicat de Dem pe Martie 25, 2010 la 9:59pm
Pentru Marian Marchidaru,
Elita unui popor, există într-un fel sau altul. Zicala "Chioru-i rege în Ţara orbilor" nu este o aluzie.
Este o realitate pe care ne-o reamintesc permanent televiziunile comerciale care ar face din ultimul handicapat, o ştire sau o vedetă naţională, dacă aceasta îi permite creşterea audienţei.
Care ar fi astfel diferenţa între o "elită" dintr-un anumit domeniu şi să zicem....Sexy Brăileanca.
Încearcă să citeşti mai atent ce afirm, eventual îndrăzneşte şi combate cuvintele mele.
Elita românească există însă nu este vizibilă oricui. Majoritatea vedem doar ce ne arată alţii.
Dem
Comentariu publicat de Florinel Constantin ANDRISAN pe Martie 25, 2010 la 9:56pm
Imi cer scuze ca trebuie sa intervin, paranoic, asa cum ma stitzi, de-al Vrancioaii.
Constat ca iar ati luat-o pe aratura, cu elita sau fara.
Repet deci, toate etapele sunt firesti si necesare.
Nu e nimic peiorativ (cu "j" sau fara) doar ca nu putem trisa, indiferent cat v-ar sari mushtaru' pentru asta.
DUREAZA MINIMUM TREI GENERATII !
Chiar si la Humanitas sau Goncourt, daca asta ar putea conta pentru cineva din ziua de azi, atat de mondializata.
Revin apoi, peren si cu drag.

O seara placuta la toata lumea implicata si... rabdare !

Andi-Bacii, curva batrane si neterminata-determinat
Comentariu publicat de Any Tudoran pe Martie 25, 2010 la 3:13pm
Domnule Dem , ma bucur ca aduceti in discutie cuvantul Patriot , acest cuvant care multi dupa '89 am incercat sa nu il mai folosim , sa-l scoatem cu grija din vocabularul nostru , pentru ca a fost gresit folosit , in vremea comunista , fiind dus in extrem , acest cuvant trebuie ''reabilitat'' si pus la locul lui , langa cuvantul Patrie .Patrie pe care noi dorim sa o propulsam , pe un loc binemeritat in lume , cuvantul patriot a fost sinonim
prea multi ani cu comunismul .Dar cei mai multi dintr-e noi nu am incetat sa simtim ca un patriot , drept dovada sant reactiile noastre spontane , in momentul cand Romania , primeste un vot de blam , cand compatrioti (plecati pe alte meleaguri) o critica ca pe o cenusareasa a lumii , dar o fac inconstient tot din patriotism , din dorinta fireasca a oricarui om nascut pe aceste meleaguri in care bate un suflet Romanesc
de a fi mandru de tara din care provine , recunoastem ca sant lacune mari , recunoatem ca noi cei ramasi acasapoate nu ne-am priceput prea bine , sa alegem de multe ori , cea ce ar fi trebuit , pentru ca Romania sa fie locul cu care ne mandrim . Este ca si cum uni membrii din familie pleaca de acasa ,si spun celor ramasi acasa ;
Nu mai am timp sa arunc '' Gunoiul '' dar nu uitati sa-l aruncati voi ! dar cei de acasa uita, sau pleaca si ei ,
si gunoiul se impute .Iar cand vom intra in casa , in primul rand trebuie sa facem curat , in timp ce ne vom invinui uni pe ceilalti ca nu am aruncat gunoiul , dar este o lectie pe care membrii acelei familii o vor invata !Indiferent ce vor face sau unde vor pleca in primul rand vor lasa casa curata .Asa cum spunea domnul Dem intr-o alta postare schimbarea trebuie sa porneasca de jos in sus , facand curat in mentalitatea noastra , aruncand balastul inutil , scoase valorile din podul casei , sau pe unde le-am dosit , stergandu-le de praful uitarii aruncand din vitrina obiectele de proasta calitate , Toleranta excesiva , care duce la indolenta , lipsa de simt civic si cultul nonvalorii creat de curentul trendy , Cool , dand prea usor valoare lucrurilor de nimic , si punandu-le in prim planul vizual al societatii , ca un exemplu bun de urmat , periculos exemplu ! Vedem sub ochii nostrii cum generatia viitoare este lipsita de modele autentice fiind considerate iesite din actualitate , Va trebui sa invatam din nou sa ne laudam valorile reale sa le dam exemplu vrednic de urmat . Sta in puterea noastra , sa creem o tara in care fiecare sa isi gaseasca locul binemeritat , in care demnitatea fiecaruia sa isi recapete autostima in primul rand ,pe care se poate cladii coloana vertebrala a unei natiuni de care sa ne mandrim , procesul nu este usor si poate multi dintr-e noi nu vom apuca sa ne bucuram de aceasta stare , dar merita sa ne implicam , traind intr-o pasivitate care nu ne face cinste si nu este caracteristica acestui neam , nu facem , altceva decat sa devenim complici indirect la promovarea inculturii .
Romania poate are nevoie de propia revolutie culturala ,( bineinteles nu dupa modelul revolutiei culturale Chineze ) gasind propiile parghii de a cerne prin sita nonvalorile care intoxica si duc in deruta o generatie ,
fata de care avem o datorie mai mult decat morala .
Comentariu publicat de Dem pe Martie 25, 2010 la 7:48am
Consider că este absolut necesar să exprimăm ideile folosind cuvinte sau sintagme corecte.
Astfel, consider greşit folosirea formei "elitele" tot aşa cum la o piramidă nu spunem "vărfurile" ci vârful
Pe de altă parte, dna Liliana ne induce în eroare, desigur neintenţionat, folosind sintagma "elitele bune" sau alţi domni cu care voi intra în polemică în curând, care construiesc ori folosesc licenţe.
Semantica sper că încă se mai învaţă ca parte a gramaticii iar erorile noastre de percepţie, gândire sau exprimare sunt cât se poate de fireşti şi nu trebuie să deranjeze pe nimeni.
Tocmai acesta este rostul Reţelei literare, de a concentra minţi şi conştiinţe româneşti pentru a repara ceea ce incultura şi manipularea distruge sistematic. Participăm la reconstrucţia unui uriaş joc de puzzle, contribuind fiecare dacă nu prin cultură sau inteligenţă, măcar cu sufletul şi buna noastră credinţă.
Subiectul, vă asigur că este citit de oameni importanţi dar, aşa cum recunosc aceştia,.....este foarte greu, prin actualele şi viitoarele implicaţii, fiind ca şi proces, unul din mecanismele - adevărat ad hoc- al Modelului de ţară, partea în care se cristalizează mentalul intelectualităţii autentice, neînregimentate politic ori condiţional.
Aşadar, ELITA trebuie identificată ca parte a conştiinţei naţionale, culturală, independentă.
Elitele - vorbind aici despre componenţii neidentificabili ai ELITEI, se confundă în mod natural cu adevăraţii intelectuali patrioţi, modelele de care am fost privaţi sistematic de aproape 50 de ani, odată cu exacerbarea cultului personalităţii, forma instituţionalizată a TRUFIEI.
De aceea păcatul prim este "trufia" forma reprezentativă a atitudinii numită generic prostie, modul în care poţi distruge orice. Va trebui să distingem tot mai mult între modestie şi valoare, trufie şi putere, nevoie personală şi interes comun, conştientizând că valoarea creată fără sentiment este de fapt un simulacru.
Aici sunt postări din care reies gândurile generoase, ale celor cărora LE PASĂ DE VIITOR.
Atitudinea asumării valorii în interesul general constituie patul germinativ al valorilor naţionale, denumite şi elite, care mai devreme sau mai târziu determină calitatea vieţii copiilor şi nepoţilor noştri.
Asta pentru cine poate să înţeleagă.
Dem
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Martie 25, 2010 la 12:29am
şi totuşi Elitele fac legile înţara aceasta şi desigur,în favoarea lor;legi care n-ai nici cap nici coadă şi de aceea procesele durează zeci de ani. până ce, cazurile se clasează!
Comentariu publicat de Dem pe Martie 24, 2010 la 11:27pm
Elitele.....Din această dilemă nu puteţi ieşi!
Aflăm ce sunt sau nu sunt elitele. Elitele nu există ca atare. Şi totuşi,.......există elitA.

Elitele nu există la modul concret. Ele se presupun, se insinuează ca existenţă a unor valori presupuse, acceptate imagistic de către un grup majoritar, ca zonă a unor capacităţi sau potenţe superioare.
Ar fi lipsit de modestie sau jenant ca eticheta "Elite" să fie ataşată la modul direct, cuiva.
Nu îi putem spune d-lui X că este o elită însă putem afirma la modul general că dl X face parte din elită.
Aşadar, cuvântul exprimă mai degrabă o generalizare a unor valori sau presupunerea asumată a acestora, fapt care oferă mai degrabă o perspectivă decât o nominalizare. Persoanele asociate acestei zone sunt creditate cu onorabilitate şi valoare chiar dacă în majoritatea cazurilor sunt exagerări sau cazuri de fals.
Reiau exemplul, din sfera politicului, unde o oarecare voce impertinentă se insinuează ca făcând parte din ELITA României doar pentru faptul de a avea vizibilitate ori o anumită influenţă mediatică.
Revedeţi "La Coche et la Mouche" unde cazul este splendid ilustrat prin critica celor care vor să pară ceea ce nu sunt.
Condiţia de bază a unuia care este îndreptăţit a fi asociat zonei valorilor recunoscute social, este MODESTIA, calitate obligatorie a acelora care "ştiu că nu ştiu" dar se riscă pentru menţinerea adevărului la rang de virtute.
Dem

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor