In presa romaneasca scria zilele trecute despre moartea lui Adrian Paunescu. Orice roman cu bun simt, la curent cu mersul lucrurilor din tara aceasta stia ca nimeni nu a facut un mai mare serviciu propagandei si regimului lui Ceausescu mai mult decat Paunescu. Prin actiunile lui, prin personalitatea lui care fascina si descumpanea, a prelungit existenta comunismului nationalist-ceausit, cristalizandu-i doctrina. In schimbul serviciului facut conducatorului, Adrian Paunescu a devenit indispensabil in ierarhia propagandei.

La epoca respectiva, "epoca de aur", lumea, tineretul l-a vazut diferit. Eu insami, adolescenta fiind, l-am perceput ca pe un tanar poet inflacarat, conducator al cenaclului literar "Flacara" care-si dorea sa miste sufletele. Ascultam seara la radio emisiunile sale unde avea invitati artisti consacrati sau tinere talente care doreau sa fie descoperite, stiind ca au ceva de zis. Intr-o perioada in care la televizor vedeai doar familia Ceausescu, trebuia sa fii de fier sa nu fii miscat de versurile lui:

"Şi află, doctore, c-aici mă doare,

Acolo unde geme-un colţ de ţară,

Acolo unde plange fiecare...

Ca naţiunea noastră să nu moară.

Iar dacă e de completat o fişă,

Te rog, permite-mi să o scriu cu sînge,

Începătura bolii este grijă,

Am tricolorul ciuruit pe sînge.

"Pacient la final de veac - Adrian Paunescu

Tineretul era subjugat si cantam cu totii aceleasi cantece despre tinerete si iubire. Era ceva ce ne lega prin viata si nu fortat: "Partidul/ Ceausescu/Romania". Era o emisiune pe care o conduceam noi insine cum ne placea, dupa bunul gust. Dar lucrurile s-au schimbat. "Miscarea" capatase o prea mare amploare iar emisiunea, poetul insusi a devenit "angajat".

La inceput, totul pornise din suflet, apoi viata ne-a corupt in mod voluntar.

Vizualizări: 46

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Lisa Mititiuc pe Noiembrie 14, 2010 la 9:31am
@Georgeta nu prea aveam intentia sa fac din pagina mea "literara" una sociala, dar daca daca tot suntem aici, nu pot juca rolul strutului. din toate relele din lume, omul trebuie sa aiba constiinta sau luciditatea de a sti sa aleaga ceea ce este bine sau corect sau macar ceea ce are nevoie (aceasta se chiama libertate=sa alegi singur ceea ce vrei); in fine e parerea mea. despre puterea banului, hm...avea valoare la nivel national pt ca ne limitam in mare la chestii autohtone. nu e vina noastra, a omului de rand ca piata a fost pe de o parte invadata de produse ieftine si de proasta calitate, iar pe de alta parte ca politica nationala viseaza succesul pesonal, adaptarea si nu castigul.
Comentariu publicat de Georgeta NEDELCU pe Noiembrie 14, 2010 la 1:17am
Prerile sunt impartite! Orice ati spune, viata de dinainte de '89 era mult mai buna din toate punctele de vedere: si libertatea de a circula pe strada la orice ora, si faptul ca putea merge in concediu orice om, odata pe an, si erau legume, fructe si orice consumam noi, erau de calitate; nu mai spun ca nu era prosititutie, nu erau droguri, nu erau atitea crime si nici violuri sau sinucideri, iar BANUL nostru avea valoare (1000 lei era mie si peste 10 ani) si nu eram subjugati banului...Asta e parerea mea personala. Georgeta.
Comentariu publicat de Lisa Mititiuc pe Noiembrie 13, 2010 la 10:45pm
la acel cenaclu am invatat cantece de genul "pustoico, tu ai sange de vipera/pustoica mi-ai inselat simtamintele/ da, da...tu, tu mi-ai ranit inima!" Mise parea mai interesant decat:"am cravata mea/sunt pioner/si ma mandresc cu ea/sunt pioner"!
despre lichide, eu beam apa minerala aurora - adica 7UP de astazi, frucola- adica coca cola zero de astazi (poate de aceea nici nu-mi place acum), si brifcorul - un soi de bors acru cu musculite, pepsi.
dar, eu mi-am hidratat adolescenta cu Paunescu, Stanescu si mai tarziu, cel care a pus amprenta asupra mea a fost Cartarescu
Comentariu publicat de claudia hering pe Noiembrie 13, 2010 la 10:34pm
Paradoxal,mie nu imi placeau aceste cenacluri,dimpotriva le asociam cu "cintare Romaniei".Prin urmare nu am participat la nici unul decit ce mai prindeam pe la tv,ca tot nu era altceva de vazut.Cu toate acestea,nu am contestat niciodata talentul si personalitatea lui Paunescu.Ba mai mult,vazindu-l dupa ani la tv in diverse interviuri,imbatrinit,bolnav si dezamagit m-a cuprins nostalgia vremurilor trecute si compasiunea .Si oricum a fost,nu i se poate niciodata tagadui talentul inegalabil...a fost mare.Este posibil ca nu ar fi supravietuit in epoca Ceausista,fara aceste elogii aduse partidului.
Referitor la acele sucuri de care vorbiti d-na Georgeta,sint de alta parere.S-a intimplat de mai multe ori sa cumpar o sticla oarecare de racoritoare care avea muste gata imbuteliate.Pt. ca aceste sticle probabil nu erau spalate inainte de inbuteliere,si mustele se adunau la dulce.Ironia este ca mai aveau si pretentia sa platesc racoritoarea respectiva cu toate ca nu puteam sa o beau,cine vrea muste verzi in suc?
S-au cind cumparam bere cu gust de ulei sau petrol,depinde ce tineau oamenii in ele,pina sa le vinda la "sticle goale".Cel putin azi avem in ce alege,ramine la aprecierea noastra daca dorim tot felul de bauturi contrafacute sau apa naturala de izvor.
Comentariu publicat de Georgeta NEDELCU pe Noiembrie 13, 2010 la 9:15pm
Cit de frumos era pe atunci! Ce muzica minunata se cinta! Uitindu-ma inapoi, regret acea epoca, deoarece astazi traim ca sa murim, nu putem sa mai mergem in concedii, nu ne putem bucura de o mincare sanatoasa, de un suc sanatos... Imi amintesc ca exista pe atunci o bautura pentru copii : BEM-BEM. Totul consumam de buna calitate. De ce oare au mai murit atitea suflete in '89? Mare pacat! Daca as putea intoarce timpul...
In ceea ce-l priveste pe poetul Adrian PAUNESCU, eu l-am adorat de cind ma stiu: l-am adorat ca si poet. Pina la urma, si el este tot om si orice om e supus greselilor asa ca nu ar trebui sa aruncam cu piatra, deoarece nici unul nu suntem fara pacat. Dumnezeu sa il ierte si sa il aseze de-a dreapta Lui! Amin!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor