Eveniment cultural-artistic la Filiala Iaşi a Ligii Sriitorilor Români

Sub auspiciile Ligii Scriitorilor Români, Filiala Iaşi – Moldova şi a Cercului Militar Iaşi, s-a derulat vineri 5 aprilie 2013, la orele 17:30 la salonul artelor, un eveniment cultural artistic semnificativ: lansarea volumului de poezii Reverberaţii lirice, semnat de prof. CellaNEGOIESCU, redactor pe probleme de istorie şi teorie literară la Revista Moldova Literară.
În deschiderea evenimentului, cuvântul de salut adresat publicului prezent la manifestare a fost rostit de seful Cercului Militar, colonel Benone TIRON. In continuare, moderatorul sedinţei, prof.univ. dr. Mihai PĂSTRĂGUŞ, l-a invitat la cuvânt, pentru început, pe scriitorul şi editorul Constantin Toni DÂRŢU, preşedintele Filialei Iaşi-Moldova a Ligii Scriitorilor Români. Acesta a făcut cunoscut publicului prezent HOTĂRÂREA COMITETULUI DIRECTOR AL LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI PRIVIND ACORDAREA MEDALIEI VIRTUTEA LITERARĂ criticului de artă, prof.univ.dr.Mihai PĂSTRĂGUŞ, redactor şef al revistei Moldova Literară, din Iaşi şi scriitorului Gheorghe VICOL, din Vatra Dornei, pentru întreaga activitate dedicată culturii, literaturii române şi învăţământului. Cei doi medaliaţi cu cea mai înaltă distincţie acodată de Liga Scriitorilor Români, au mulţumit conducerii Ligii Scriitorilor, publicului cititor cât şi tuturor celor implicaţi în actul de cultură.

În continuare s-a derulat activitatea de prezentare şi analiză a volumului de versuri, Reverberaţii lirice, semnat de Cella Negoiescu. Prof.Mihai PĂSTRĂGUŞ, care îi cunoaşte poetei şi activitatea de artă plastică, a schiţat un portret al evoluţiei sale în planul picturii, a evidenţiat resorturile lirice ale creaţiei sale, cromatica, simbolistica, stilul formelor sale plastice cât şi interferenţa celor două domenii în creaţia sa artistică.
Prof.dr. Monica BOŢOIU, cea care a scris şi postfaţa volumului, afirmă că volumul de poezii este un itinerariu spiritual în care autoarea a adunat cu grijă pozii scrise de-a lungul timpului în diverse publicaţii, ultimele dintre acestea făcându-se remarcate şi evaluate cu diverse premii în ultimii ani. Făcând o adevărată arheologie volumului, surprinde în versurile autoarei discursul cromatic, structura imagisticii sale, leitmotivul creaţiei conjugat cu trăsăturile de personalitate, motivul iubirii, esenţa dorului etc.


Prof.univ.dr. Nicolae CREŢU, de la Facultatea de Litere, preşedintele Comisiei de Istoria şi Teoria Artei din Filiala Iaşi a Academiei Române, şi-a luat ca premisă în discursul său despre volum, semnificaţia metaforei reverberaţii în relaţia dintre public şi poetă, constatând că se lansează multe cărţi, dar prea puţine se citesc, neexistând în acest caz o reverberaţie a cititorului din public la mesajul transmis de scriitorul poet. Totuşi, subliniază profesorul Nicolae Creţu, poeta are un argument forte, crează încă de la început şi mentine pe tot parcursul discursului poetic o atmosferă de intimitate, în care se pun în joc diferite metafore. Eul său se proiectează cu toată această galaxie de metafore (metafora petalelor de lotus, metafora mângâierii etc) şi se crează situaţia de îndrăgostit, centrată pe metafora „cătuşelor nedespărţirii”, un fel de iubire totală, uneori consimţiţă între eu şi tu, alteori nu, uneori producând situaţii tragice ca în cazul Anei Karenina. Starea de iubire conţinută în discursul poetic, subliniază profesorul N. Creţu, este un lirism estetic. In tot volumul se vorbeşte de iubire, dar în nuanţe, sugestii şi armonii prozodice diferite de ale altor poeţi.
Atmosfera artistică a fost potenţată şi de participarea a doi îndrăgiţi actori ai Teatrului Naţional Vasile Alecsandri, Petrică CIUBOTARU şi Paul SOBOLEVSCHI, care au recitat poeme semnificative din volumul Reverberaţii lirice. Atmosfera s-a completat cu intervenţia spontană a poeţilor epigramişti, Ion BERGHIA şi Vasile VAJOGA. In final, poeta Cella Negoiescu a oferit autografe, s-a întreţinut cu cititorii şi s-a ciocnit câte un pahar de şampanie pentru sărbătorirea succesului – apreciat de publicul prezent la modul superlativ.


Conducerea Filialei Iaşi a L.S.R.


Prof.Mihai PĂSTRĂGUŞ

...........................

DOMNULUI Mihai Pastragus,


CARE, CU UN PLASTURE PE NAS ,
A PREZENTAT O CRONICĂ LITERARĂ

El fără părtinire, fără ură,
Poetei ce tindea înspre Parnas,
Nu i-a făcut o critică prea dură
Şi totuşi, iată, i-a ieşit pe nas!

SIMBOLUL HIPIC IN PICTURA CELLEI NEGOESCU

Calul, fără ipoteze,
Ci, concret de te gândeşti,
E prezent şi pe simeze
Şi în micii româneşti!

GAMĂ COLORISTICĂ (în pictura Cellei Negoescu predomină albastrul)

Pe albul pânzei, pensula-i măiastră
Aşternecu tendinţă foarte clară,
Un joc cromaticde culoare-albastră
La fel ca situaţia din ţară...

Vasile Vajoga,
cu toată consideraţia

Vizualizări: 273

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Toader T Ungureanu pe Mai 24, 2013 la 9:57am

D-le Toni Dârţu!Nici nu ştiţi cât mă bucură astfel de evenimente, mai ales că vin de pe meleagurile Bucovinei mele dragi. Sunt născut, crescut pe plaiurile Dornelor. Soarta, paşii  m-au dus pe frumosul meleag Transilvan, pe Valea Someşului, mirificul ţinut al lui Pavel Dan...Sunt membru al Ligii Scriitorilor filiala Cluj, unde-mi pot desfăşura cu drag activitatea mea literară, acolo unde pot spune că mă simt aproape "ca acasă". Scriu! Scriu de toate, dar public doar proză de care sunt îndrăgostit, acolo unde mă simt în largul meu, şi poezie care pentru mine reprezintă o pauză între două romane. Îmi place poezia, dar iubesc proza... Am reuşit să dau viaţă doar la 21 volume din care doar 5 volume de poeizie, poeme..Mi-au fost premiate volumele "Cărările destinului "2011 pentru cartea anului 2010, nominalizat volumul "Osânda" prefaţat de D-l Zărnescu C-tin, membru marcant al Ligii Scriitorilor 2012, şi premiat volumul " Strop de rouă" 2013, pentru cartea anului 2012,,, În lucru, bun de tipar volumul " Din prea multă dragoste" care sper să apară la finele acestui an. Fac parte din mai multe " cercuri literare (Asociatia scriitorilor Bucovineni,Cenaclul Octavian Goga Cluj, Cenaclul V.Sav Cluj, Ion Apostol Popescu Gherla, Antologiile Scriitorilor din cadrul Ligii Scriitorilor, Antologia Scriitorilor Gherleni, editiile 2000-2013,, Enciclopedia Bucovinei editura Princes Edith Iaşi 2004, Dicţionarul Scriitorilor români de azi Iaşi 2011, etc) Oricum îmi place tot ce se realizează pe tărâm cultural idiferent din ce colţ al ţării, dar în tresaltă inima când aud despre aceste reuşite de pe meleagurile mele dragi(Bucovina, Transilvania) Succes pe mai departe, şi să ne auzim cu bine...Cu deosebit respect...T. Ungureanu Cluj

Comentariu publicat de valentina pe Aprilie 10, 2013 la 10:11pm

Domnule Gheorghe Apetroae,

Vă mulţumim pentru deosebitele aprecieri.

gânduri alese şi preţioase,

Valentina

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Aprilie 9, 2013 la 10:43pm

Ne bucură fiecare eveniment literar, mai ales că acesta, prezentat de Valentina, s-a desfăşurat sub auspiciile Ligii Scriitorilor din Româna , iar  Filiala Iaşi – Moldova a L.S.R.  îşi pune o amprentă din ce în ce mai puternică în viaţa literară a Iaşului cultural, de această dată prin lansarea volumului de poezii Reverberaţii lirice, semnat de prof. Cella NEGOIESCU, redactor pe probleme de istorie şi teorie literară la Revista Moldova Literară. Ne bucură  prezenţa la manifestare  şi a unor personalităţi importante ale Iaşului, precum  prof.univ. dr. Mihai PĂSTRĂGUŞ şi scriitorul - editor Constantin Toni DÂRŢU, preşedintele Filialei Iaşi - Moldova a Ligii Scriitorilor din România.  Să reţinem şi  faptul că prin  Hotărârea Comitetului  Director al LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI privind acordarea medaliei " VIRTUTEA LITERARĂ " criticului de artă, prof.univ.dr.Mihai PĂSTRĂGUŞ, redactor şef al revistei Moldova Literară, din Iaşi  cât şi scriitorului Gheorghe VICOL, , pentru  activitatea sa  dedicată culturii, literaturii române şi învăţământului se dovedeşte preţuirea actelor de cultură prin literatură.  Lansarea  volumului de versuri, Reverberaţii lirice, semnat de Cella Negoiescu constituie, de asemenea, un act de promovare  a creaţiei literare autentice , a scriitorilor de valoare din cadrul Ligii Scriitorilor din România. De reţinut,în acest context, aprecierile prof.dr. Monica Boţoiu,  care a scris  postfaţa volumului şi ale prof.univ.dr. Nicolae Creţu, de la Facultatea de Litere, preşedintele Comisiei de Istoria şi Teoria Artei din Filiala Iaşi a Academiei Române care a apreciat tematica, mesjul versificat , metafora creaţiei , armonia cromelor şi infuzia de albastru şi în versificaţie, estetica discursului poetic ale Cellei Negoiescu,valenţe literare care o individualizează.  Felicitări  pentru organizatorii evenimentului, pentru scriitori şi exegeţi, cu înalte  consideraţii !... G.A.S.

Comentariu publicat de valentina pe Aprilie 9, 2013 la 8:09pm

Felicitări d-lui prof. Mihai păstrăguş şi d-lui Gheorghe Vicol,

pentru medaliile primite - însumând întreaga activitate

dedicată culturii, literaturii române şi învăţământului.

Felicitări distinsei poete şi pictoriţe, Cella Negoiescu, pentru lansarea vol. de versuri

"Reverberaţii lirice".

cu preţuire,

valentina becart

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor