EVENIMENT: Interviu cu domnul Constantin Lupeanu

Numărul 8 (36) al revistei craiovene Constelaţii diamantine ne oferă un interviu de zile mari realizat de Doina Drăguţ cu sinologul, diplomatul, traducătorul Constantin Lupeanu, pe care îl redăm mai jos prin bunăvoinţa intervievatului.

Un mare (laborios, estet) sinolog al românilor este Constantin Lupeanu, cu aproape trei duzini de cărţi de literatură şi  filosofie chineză, traduse şi publicate în principalele edituri ale ţării. Şi-a început activitatea de traducere în anii revoluţiei culturale, o mişcare politică de anvergură, care trimitea flăcărilor tot ce nu aparţine muncitorilor, ţăranilor şi soldaţilor - o formulă pe măsura bunului plac al unor ideologi de extremă stânga.

Constantin Lupeanu a tradus mai întâi cărţi tolerate, pentru ca treptat să se îndrepte către literatura antică şi să se oprească îndelung asupra capodoperelor clasice. Sunt bine cunoscute succesele de librărie şi de critică ale unor cărţi precum romanele

Întâmplări din viaţa cărturarilor, Lotus de Aur, Vaza şi Prunişor de Primăvară, Osândiţii mlaştinilor (care îşi aşteaptă încă editorul pentru o ediţie completă), poeziile populare adunate de Confucius sub titlul Cartea poemelor sau, în anii din urmă, romanul clasic moralist de aventuri amoroase Rogojina de rugă a cărnii, şi mai ales miraculosul roman fluviu esoteric Însemnarea călătoriei spre vest şi multe altele.

(O listă a cărţilor sale se găseşte pe internet, pe blog sau pe facebook, cu accesarea numelui traducătorului.)

Constantin Lupeanu a fost diplomat şi ambasador al României în China, Thailanda, Vietnam, Singapore. El a împletit admirabil activitatea de diplomat cu aceea de scriitor şi traducător. I-am solicitat cărturarului român un interviu şi a fost de acord să stăm de vorbă, respingând de la bun început cuvântul interviu, care i se pare convenţional, rece.

Constantin%20Lupeanu%20Interviu.docx

Vizualizări: 122

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor