”Făt-Frumos din Carpați”, un basm de Petru Demetru Popescu pe care Editura Zorio vi-l propune la Gaudeamus

Scriitorul Petru Demetru Popescu, ajuns de curând la frumoasa vârstă de 85 de ani, publică la Editura Zorio volumul ”Făt-Frumos din Carpați”. Autorul ne oferă un basm de autor despre un personaj fantastic, nimeni altul decât Făt-Frumos, un flăcău drept și bun, viteaz și curajos, care pleacă în căutarea celei de care se îndrăgoștește, numită Prahova sau Inelușa. Îi stau alături Zâna cea Bună și cei doi fii ai săi, Cerb și Rilă Iepurilă, un iepuraș năzdrăvan cu zeci de întruchipări.

Făt-Frumos din Carpați are de trecut prin tot felul de greutăți, se luptă cu personaje ale Răului, precum Bot-Gros, Vrej-Înalt și Inimă Rea, cel care se dovedește, până a urmă, a fi Inimă Bună.

La capătul unui parcurs plin de peripeții, eroul nostru reușește să o salveze pe aleasa inimii sale, Inelușa, și o duce la casa părintească, unde erau așteptați de bunul său părinte, Brad.

De atunci au trăit modest, iar Făt-Frumos nu a ajuns împărat, așa cum se întâmplă în alte basme.

Iată cum se încheie basmul lui Petru Demetru Popescu, cel pe care vi-l propune Editura Zorio:

Anii au trecut în zbor. Făt-Frumos din Carpaţi şi Ineluşa au avut copii şi urmaşi. Soarele a răsărit şi a apus de nenumărate ori. Cine ştie dacă nu mai trăiesc şi astăzi, ei sau urmaşii lor. Pentru că poporul din Carpaţi a rămas nemuritor. La fel ca şi apele. Făt-Frumos o fi murit. Dar alţi Feţi Frumoşi i-au urmat. Ineluşa o fi pornit şi ea spre marea odihnă. Dar apa Prahovei a rămas. Au rămas cântecele, doinele şi horele. Chiar şi Făt-Frumos, la vremea când trăia, ieşea seara împreună cu soţia şi copiii pentru a asculta înfioraţi orchestrarea naturii. Venea cică o pasăre care avea un viers tulburător. Făt-Frumos se dădea în vânt după cântecul ei şi o asculta ca vrăjit. Parcă îi aducea aminte de trecut. Şi pasărea cânta până spre miez de noapte când se ducea şi ea să se culce. Cântecul ei era ciudat. Asculta Făt-Frumos. Cânta ciudat pasărea. Cântecul plutea nestingherit şi parcă ascundea o taină:

Eu sunt Rilă Păsărilă,

Eu sunt Rilă Cântăcilă,

Eu sunt Rilă Fremătilă,

Eu sunt Rilă zis Doinilă,

În trecut şi Iepurilă,

Câteodată Grozăvilă...”

Şi pasărea îşi frângea înspre zori cântecul. Şi se ducea să se culce. Plecau toţi la culcare pentru a se scula în zori. Şi răsărea soarele. Şi zilele alergau unele după altele. Şi anii unii după alţii. Şi timpul fugea fără sfârşit. Mereu spre înainte. Fără întoarcere!”

Lansarea cărții va avea loc la Târgul Gaudeamus, miercuri 19 noiembrie, la Bursa de Contacte de la nivelul 3.20. Cartea va fi prezentata de scriitorul Victor Gh Stan, presedintele Filialei pentru Copii si Tineret a USR. Ilustratia cartii este semnata de Lavinia Dima.

Petre Crăciun

Vizualizări: 138

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor