Link :

"Fara Dumnezeu suntem singuri" - Ancheta "Formula AS"

Si partea mea din articol din acest soi de sondaj-ancheta :

FLORIN-CONSTANTIN ANDRISAN
(plastician roman stabilit in Franta)

"Ma rog in fiecare zi ca mama, ramasa singura in Romania, sa nu moara fara lumanare"

Ca roman "mondializat" a trebuit sa-nteleg, sa fiu si sa iubesc altfel decat acasa, sa spun sau sa ascund ce simt - in alta limba.

Fresca murala. Biserica din Densus

 

Si am ajuns sa ma surprind ca formulez in gand fraze intime, in franceza. Dar stiu acum ca aproape de noi, ca simtire romaneasca, ramane o ultima apartenenta: rugaciunile le spunem totdeauna in limba materna. Se pare ca nu depinde de noi! Vine de la Dumnezeu. Ca simplu om, ma rog in fiecare zi ca mama, ramasa singura in Romania, sa nu moara fara lumanare. Sper ca macar rugaciunea asta sa se implineasca! Dar ma mai rog intens pentru ceva lui Dumnezeu. Ma rog ca, inainte de toate, sa ma fereasca sa-mi fac vreun "chip cioplit". Sa ma explic. Aveam 4-5 ani cand mi-am definit pentru prima data frica. Ma temeam de "dracul din perete". In casa si afara, controlasem tot ce-mi inchipuiam eu ca-i Lumea. Constatasem ca nu-i nimic periculos sau de neinteles. Ramasese acel spatiu obscur si necontrolabil, spatiul dintre afara si inauntru: peretele. Aici nu puteam controla, nu stiam ce-i inauntru. Deci era primejdios. Dupa cativa ani, am vazut cum se construieste o casa si-am inteles ca primejdia nu-i acolo. Dar principiul a ramas si... acum sunt pictor muralist. Decorez si manuiesc frumosul, pe pereti. Au trebuit sa treaca peste treizeci de ani si sa vin printre straini, ca sa-mi dau seama ca primejdia e tot acolo. Intre "acasa" si "exterior", intre noi si ceilalti, intre mandria pentru cutumele noastre si neacceptarea celorlalti. De aceea, ma rog sa nu imi fac nici un "chip cioplit". Adica sa nu mai cred vreodata ca doar eu am dreptate, ca doar noi suntem cei mai buni, ca ceilalti sunt prosti, naivi sau prea simpli - doar pentru ca sunt altfel. Ma rog pentru tot ce vietuieste in toata diversitatea Creatiei Tale, Doamne! Vedeti, noi suntem romani si asta-i o sarcina grea. Suntem crestini si nici asta nu-i usor de asumat. Suntem europeni si tot construim acest spatiu de vreo patru milenii. Dar iata, de ceva vreme, incercam sa folosim hamburgeru-n loc de patlagina, sa fim europeni, uitand ca "rasa alba" e "caucaziana", si sa calculam frontiere, uitand ca cifrele le-au descoperit arabii. Iar eu sunt european, crestin si ortodox, dar simt prin toti porii fiintei mele ca apartin de tot ceea ce a creat Dumnezeu pentru noi; peste tot acolo unde palpaie o viata de om. De aceea, ma rog fara sa ma pot opri, ma rog sa nu ating din nou pacatul dintru inceput: sa nu-mi fac "chip cioplit". Si poate ca Dumnezeu mi-a ascultat dorinta. Pentru ca nimeni nu-i profet in tara lui. Or, eu, venit acum in Franta de cinci ani, am sentimentul ca pot profita de faptul ca nu mai sunt nici in Romania, dar nu voi putea fi niciodata, definitiv, nici aici, in Hexagon. Si profit sa va spun ca toti facem parte din miracolul Creatiei Lui Dumnezeu. Ma rog sa intelegeti asta, ma rog sa va rugati si voi, impreuna cu mine. Si poate atunci va fi Ziua a Opta, Doamne!

Vizualizări: 323

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Florinel Constantin ANDRISAN pe Octombrie 12, 2014 la 9:46am
Comentariu publicat de Florinel Constantin ANDRISAN pe Octombrie 12, 2014 la 9:45am
Comentariu publicat de Florinel Constantin ANDRISAN pe Iulie 23, 2013 la 7:50pm

Multumesc tuturor care au rabdarea sa treaca pe aici ! Si o zi buna !

Comentariu publicat de Mihai Pamfil pe Iulie 23, 2013 la 11:16am

Un text frumos, deci adevarat.

Comentariu publicat de Mioara Băluţă pe Aprilie 6, 2013 la 8:31am
Comentariu publicat de Maria Vo pe Aprilie 4, 2013 la 10:00am

  "...toți facem parte din miracolul Creației Lui Dumnezeu..."

Comentariu publicat de Florinel Constantin ANDRISAN pe Martie 14, 2013 la 9:19am

Multumesc tuturor pentru compasiune dar nu acesta este scopul principal al interviului ci... abordarea general umana cu asumarea suferintei si a modestiei etc.

O zi buna tuturor si va readuc aminte ca e un dicton care zice ca "Sa nu-i dai omului cat poate duce !" dar care vrea sa transmita in principal forta si vointa nu infrangerea.

In esenta suferinta asumata si inteleasa superior duce la cunoastere si complexitate.

Homo sum et nihil...

Andi-Bacii-Ion-Plebeu-Pribeagu'

Comentariu publicat de Menelas CAPLOIU pe Februarie 28, 2013 la 11:36pm

Ne simțim bine numai acasă iar casa s-a fie frumoasă,bogată gen Romania

Îți iubești mama[cine nu?],știu c-o îngrijești, iți[ii]urez tot binele din lume.

Comentariu publicat de Clara Damian pe Februarie 25, 2013 la 9:58pm

"Ma rog in fiecare zi ca mama, ramasa singura in Romania, sa nu moara fara lumanare" - M-a impresionat nespus caldura si dragostea cu care ai scris despre mama ta si care transpar in toate randurile pe care i le-ai dedicat de-a lungul timpului. Citind cuvintele tale, mi-au revenit in minte versurile emotionante ale lui Adrian Paunescu: "Cat mai suntem, cat mai sunt, mangaiati-i pe parinti." Sunt raze de soare pe care le putem aduce in inimile lor...

Lumea, peretele, primejdia de care spui, se afla fie la limita, fie dincolo de acel "comfort zone" propriu fiecaruia (sigur, la nivelul curent), dincolo de care se regaseste tot ceea ce inca nu cunoastem. Un "sistem de securitate" ce recunoaste tipare si restrictii, devenind blocaje. Dincolo e "dracul din perete" pe care iti dai sansa sa-l desfiintezi la un moment dat. Si in felul asta sa-ti extinzi zona de confort.

"Sa nu-ti faci chip cioplit!", a doua porunca din Decalog, strans legata de cea dintai: "Sa nu ai alti Dumnezei afara de Mine!" este categorica si interzice inchinarea la reprezentarile pagane.

Andi, decorezi, manuiesti si scrii frumos. 

Apreciez atat profunzimea gandurilor pe care ni le transmiti cat si sensibilitatea si originalitatea cu care le exprimi.

Te felicit!

Comentariu publicat de Florinel Constantin ANDRISAN pe Februarie 25, 2013 la 12:08am
Multumesc Aurelia si multa armonie si tie pe la cele strainatatzuri !

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor