Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

 

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume ca număr de spectatori (60.000/ zi), evenimente (300), spaţii de joc (60) şi număr de ţări participante (70). Cea de-a XVIII-a ediţie a festivalului va avea loc în perioada 27 mai – 5 iunie având tema Comunităţi.

 

FITS îşi propune să promoveze creaţiile de cea mai bună calitate din domeniul artelor spectacolului din România şi din străinătate, prin prezentarea celor mai importante producţii ale momentului, funcţionând în mai multe direcţii care se reunesc în cadrul următoarelor secţiuni:


1. Spectacole eveniment

2. Spectacole de stradă

3. Patrimoniu FITS

4. Bursa de spectacole

5. Secţiunea Teatru-Film

6. Întâlniri ale reţelelor culturale

7. Spectacole în cetăţi şi situri istorice

8. Teatru-dans

9. Spectacole de flamenco

10. Spectacole din muzica lumii

11.Spectacole-lectură şi teatru radiofonic

12. Întâlnirea şcolilor şi academiilor de teatru

13. Ateliere specializate

14. Underground

15. Platforma de artă vizuală


Secţiunea de Teatru - Film a Festivalului va fi lansată în premieră în acest an, în parteneriat cu TVR. O altă secţiune nouă în cadrul FITS este Platforma de artă vizuală care va cuprinde o expoziţie semnată Dan Perjovschi, desene 3D pe asfalt realizate - The Madonnari Neapolitan School – şi o expoziţie la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogată şi variată şi aduce publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte,  instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii.

                                Highlights 2011:

InTimE - Compagnie PÁL FRENÁK (dans, 50min, co-producţie Franţa - Ungaria)

Recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi coregrafi la nivel mondial, Pál Frenák prezintă la Sibiu InTimE, un spectacol de dans cu o celebră carieră europeană. Producţiile artistului francez nu se constituie din instantanee şi emoţii trecătoare, ci din întrebări apăsătoare formulate printr-un limbaj corporal nou, aflat dincolo de limitele imaginaţiei.  InTimE aduce pe scenă 5 dansatori ce reuşesc să creeze un impact vizual de excepţie prin pulsaţii teatrale puternice între rolurile feminine şi masculine, dar mai ales prin soluţiile inovatoare prin care se comprimă tehnici ale dansului clasic cu cel modern.

Leonce şi Lena de George Büchner – MALADYPE THEATRE (teatru, 120min, Ungaria)

Producţia Teatrului Maladype invită publicul la o experienţă teatrală unică. Regizorul Zoltán Balázs montează un spectacol ce a fascinat scena teatrală europeană prin formula de teatru de improvizaţie în care actorii recompun, în acord cu opţiunile publicului cu care se află într-un permanent dialog, scenele şi personajele dramei lui Büchner după propria lor imaginaţie. Aplicând această metodă au rezultat patru variaţii pentru fiecare scenă din textul original şi aproape o sută de versiuni ale spectacolului în funcţie de deciziile publicului, chemat să-şi aleagă singur continuarea. Selecţia scenelor montate în fiecare seară de spectacol se realizează prin participarea publicului ce intervine constant pe parcursul acţiunii. În acest fel fiecare reprezentaţie a spectacolului devine unică şi e mereu alta, fără a se abate însă de la linia poveştii.

ME (Mobile/Evolution) – CLAIRE CUNNINGHAM (dans/instalaţii, 55min, Marea Britanie)

Câştigătoarea premiului Herald Angel la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh în 2009, coregrafa şi dansatoarea Claire Cunningham îşi etalează tehnica şi forţa impresionantă într-un spectacol de dans ce a încântat publicul celor mai mari festivaluri din lume. ME este un one woman show ce se constituie din poveşti scurte, pline de umor, în care orice urmă de sentimentalism e ştearsă cu o doză de sarcasm scoţian. Ineditul acestui spectacol constă în faptul că artista îşi construieşte momentele artistice balansându-se, învârtindu-se şi oscilând pe nişte cârje reuşind să creeze un spectacol vizionar şi plin de voioşie.


Concert extraordinar - TOCADEO (muzică, 90min, Canada)

René Lajoie, Dany Laliberté, Benoit Miron şi Patrick Olafson formează cel mai popular grup de muzicieni canadieni. TOCADEO se traduce prin pasiune, dorinţă, fler şi fervoare. Concertul de la Sibiu va prezenta cele mai cunoscute piese ale grupului apreciat în întreaga lume pentru forţa vocală şi armoniile pline de nuanţă. Comparaţi cu unii dintre cei mai mari tenori ai lumii, membrii grupului TOCADEO au un repertoriu impresionant de cântece consacrate, reuşind să îmbine muzica pop şi de operă.


Oyster – INBAL PINTO & Avshalom Pollak Dance Company (dans, 60min, Israel)

Combinând trăsăturile ambientale de vis ale lui Fellini şi intelectul lui Pina Bausch, coregraful Inbal Pinto  a creat în Oyster o lume fascinantă cu acrobaţi hoinari şi creaturi de o frumuseţe stranie. Inspirat dintr-o fabulă despre prietenie, Oyster şterge graniţa dintre vis şi realitate prin efecte teatrale magice, costume fantastice şi un decor extravagant. Inbal Pinto este câştigătoarea premiului BESSIE al New York Dance And Performance Academy.

 

Les Chambres des Jacques & ZIP ZAP ZOOM – LES BALLETS JAZZ DE MONTREAL (dans, 66min, Canada)

Fondată în 1782, Les Ballets Jazz de Montreal şi-a creat un repertoriu recunoscut internaţional pentru înalta ţinută prin care îmbină estetica clasică şi tendinţe de pe scena dansului contemporan. În faţa tensiunilor şi incertitudinilor lumii Ballets Jazz de Montreal rămâne fidel unei estetici care exersează o influenţă pozitivă asupra sufletului uman. Această trăsătură i-a adus calificativul de feel good company, termen folosit fără încetare de către public şi mass media oriunde în lume. Compania canadiană a susţinut turnee în peste 70 de ţări, fiind aclamată atât de critici, cât şi de publicul larg. Producţia coregrafului Aszure Barton, Les Chambres des Jacques, se caracterizează ca un spectacol exuberant, plin de culoare ce prelucrează elemente din cotidian şi trivialul existenţei. Spectacolul a fost clasat de jurnalista Roslyn Sulcas de la The New York Times ca unul dintre cele mai bune din acest sezon. Zip Zap Zoom poartă semnătura coregrafei Annabelle Lopez Ochoa care integrează mişcarea de dans în lumea virtuală a jocurilor electronice.

 

D'ale carnavalului după I.L. Caragiale – TEATRUL NAŢIONAL RADU STANCA SIBIU (teatru, 120min, România)

Silviu Purcărete, unul din cei mai marcanţi regizori români, realizează o nouă creaţie la Teatrul Naţional RADU STANCA Sibiu, D'ale carnavalului după I.L. Caragiale. Regizorul român a montat pe cele mai importante scene din ţară, dar şi la teatre din Anglia (Royal Shakespeare Company, Nottingham Playhouse ), Austria (Burgtheater), Franţa (Théâtre de l'Union-Limoges), Norvegia (National Theatre of Bergen, Det Norske Teatret-Oslo), Portugalia (Teatro Nacional - San Joao) şi Ungaria (Katona Joszef Theater). Silviu Purcărete a fost distins în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor.

 

Spectacol de circ - LES PARFAITS INCONNUS (circ, 60min, Canada)

Les Parfaits Inconnus împărtăşeşte o vizune artistică comună a unor artişti din medii diferite: muzica rock şi circul. Trupa canadiană prezintă un nou tip de spectacol ce îmbină arta circului, muzica, drama şi comedia într-o reprezentaţie plină de extravaganţă.

 

Coplas a la muerte de su padre – TEATRO DE LA ABADIA (teatru, 1h45min, Spania)

Având sediul într-o biserică veche, Teatro de la Abadia este un punct de reper în istoria teatrului european prin contribuţia adusă la dezvoltarea artei actorului prin programul său de cercetări avansate în domeniu. Spectacolul prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de la Sibiu este un concert teatral montat cu o precizie aproape milimetrică în care expresivitatea corporală şi cea verbală se constituie pe scenă ca un adevărat maraton poetic.

 

Focus ASCANIO CELESTINI (teatru, Italia)

Ascanio Celestini este unul dintre cei mai cunoscuţi actori, dramaturgi şi regizori de film italieni ai momentului. Fascinat de commedia dell'arte, faimosul regizor italian va prezenta la Sibiu trei dintre cele mai noi producţii ale sale: Oaia neagră, Poveşti despre nebuni şi Fabrica. Ascanio Celestini este, de asemenea, un obişnuit al celor mai importante festivaluri de film din lume, printre care cel de la Veneţia, Toronto şi Berlin.

 

Idiotul după Feodor Dostoievski – MENO FORTAS NEKROSIUS THEATRE COMPANY (teatru, 5h, Lituania)

Eimuntas Nekrošius este cu siguranţă cel mai important regizor lituanian al tuturor timpurilor. Câştigător al Premiului UBU pentru teatru, regizorul se distinge printr-o teatralitate ce pune accent pe folosirea poetică a imaginii şi a sunetului şi prin exploatarea arhetipală a lumii. Idiotul este cea mai nouă producţie semnată de Nekrošius, spectacolul fiind programat în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului.

 

Le chagrin des ogres – THÉÂTRE NATIONAL BRUXELLES (teatru, 1h, Belgia)

Teatrul Naţional Bruxelles continuă seria invitaţilor de excepţie din acest an ai Festivalului. Compania prezintă la Sibiu un spectacol original ce sondează lumea adolescenţilor din zilele noastre. Producţia prezintă procesul prin care renunţăm la copilărie pentru totdeauna şi are la bază povestea reală exploatată de presa internaţională a doi tineri: Bastian Bosse şi Natascha Kampusch.

 

Visul unei nopţi de vară de W. Shakespeare - LE NAÏF THÉÂTRE (spectacol în sit istoric, NA, Franţa)

Le Naïf Théâtre este o companie fondată în 1973 la Paris de Richard Demarcy. Cu siguranţă unul dintre momentele speciale ale acestei ediţii, spectacolul francezilor de la Naïf va fi prezentat în Biserica Fortificată a Cetăţii Cisnădioara.  Spectacolul imaginat de cei unsprezece actori prezenţi pe scenă prezintă o adaptare după Shakespeare ce îmbină burlescul cu fantasticul şi poezia într-un efort de dinamitare a graniţelor naţionale şi culturale: distribuţia acestui spectacol include artişti din Senegal, Taiwan, Congo, Angola, Camerun, Portugalia şi Franţa.

 

The Requiem for Hiroshima – KARGADAN THEATRE GROUP (teatru-dans, 30min, Iran)

The Requiem for Hiroshima este o producţie ce se constituie din trei momente care prezintă impactul creat de lansarea bombei atomice din 1945. Această lucrare are la bază tehnica Noh şi Kabuki, remarcându-se prin forţa expresiei faciale a artistului. Kargadan Theatre Group este una dintre cele mai apreciate trupe tinere de teatru experimental ale Iranului, compania desfăşurând mai multe turnee internaţionale.

 

Malaje – ALBADULAKE (flamenco, 1h10min, Spania)

Malaje e un spectacol inedit ce îmbină ritmurile de flamenco cu arta circului. Cei şase interpreţi spanioli creează un spectacol efervescent în care predomină roşul şi negrul ca semn al eleganţei şi îmbinării unor medii diferite. Cheia succesului în acest spectacol e ritmul menţinut alert şi în perfectă armonie între artişti - o fuziune unică între cântecul de flamenco, chitară şi dans din Malabar, acrobaţii şi clovnerie. Acest spectacol a obţinut premiul publicului la Festivalul Internaţional de Teatru Granada.

 

desdeMONA – KROPKA THEATRE (teatru, 50min, Polonia)

desdeMONA realizat de Kropka Theatre este o coproducţie Polonia - Australia ce a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internaţional AlbaMono din Albania, în 2008. Spectacolul este o adaptare după Othello de Shakespeare, exploatând la maximum corpul uman şi obiecte neconvenţionale.

 

Decameronul / Metamorfoze - MARJANISHVILI STATE DRAMA THEATRE (teatru, NA, Georgia)

Câştigător al premiului DURUJI pentru cel mai bun regizor în 2009, Levan Tzuladze revine la Sibiu cu cea mai nouă producţie a Teatrului Naţional din Georgia. Decameronul / Metamorfoze va avea premiera anul acesta în luna martie, spectacolul fiind prezentat în premieră europeană la Sibiu.  Levan Tzuladze este considerat una dintre marile speranţe ale regiei europene, regizorul fiind invitat în 2006 să preia mandatul de director artistic al Marjanishvili State Drama Theatre.

 

Trilogia degli ochiali – TEATRO STABILE NAPOLI (teatru, 3h, Italia)

Producător pentru Scala din Milano, regizoarea şi actriţa Emma Dante aduce la Sibiu o trilogie despre sărăcie, bătrâneţe şi boală într-un studiu fascinant despre lumea înconjurătoare. Trilogia a avut premiera anul acesta şi se bucură de un enorm succes de casă în Italia.

 

Transition – AKTIONTHEATRE PAN.OPTIKUM (spectacole outdoor, 60min, Germania)

Pan.Optikum este o companie specializată în producţii de teatru şi muzică în aer liber. Compania are numeroase lucrări comisionate printre care şi un eveniment produs pentru programul cultural al Campionatului Mondial FIFA din 2006. Compania germană va deschide ediţia din acest an cu un grandios spectacol de lumină, acrobaţii, instalaţii şi muzică ce se va desfăşura în Piaţa Mare a Sibiului.

 

Helios – MALABAR (spectacole outdoor, 60min, Franţa)

Malabar creează un univers fantastic prezentând spectacole de stradă gigantice ce îmbină arta circului, pirotehnia, muzica şi teatrul. Combinând experienţa a peste 30 de anii în studii de scenografie urbană, compania franceză a prezentat peste 1000 de spectacole pe toate continentele lumii.

 

Muaré – FREE ART (spectacole outdoor, 60min, Spania)

Muaré este un spectacol de stradă prezentat la o înălţime de 40m, în aer liber, cu muzică live şi artişti suspendaţi de o macara. Un spectacol impresionant cu treisprezece artişti ce compun o serie de momente de dans aerian, Muaré a fost invitat să deschidă recent cea de-a XXX-a ediţie a Tarrega's Fira.

 

Platforma de arte vizuale - DAN PERJOVSCHI

Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciaţi artişti vizuali români pe plan internaţional, iar expoziţiile sale sunt adevărate spectacole. După ce expoziţiile sale au impresionat iubitorii de artă vizuală din centre culturale precum Bruxelles, Eindhoven, Helsinki, Köln, Londra, Liverpool, New York, Paris, Sevilia sau Sidney, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va găzdui o expoziţie – eveniment a marelui artist sibian, în cadrul ediţiei din acest an.

 

 

 

 

Vizualizări: 79

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de adriana rodica barna pe Iulie 27, 2011 la 12:50pm

Invitati-l pe Laurentiu Budau, Bacaul nu e situat asa departe...

Vezi aici pe retea ce autor de mare forta este .

Comentariu publicat de ANGELA BACIU pe Aprilie 30, 2011 la 9:59pm
am fost la multe editii, un excelent festival cu o organizare de exceptie, oameni pe care vrei sa ii intalnesti, sa-i cunosti, experiente de neuitat
Comentariu publicat de SILVIU GUGA pe Aprilie 30, 2011 la 3:44pm
Poftiti la Sibiu!
Comentariu publicat de adriana rodica barna pe Aprilie 29, 2011 la 10:15am
Sibiul e Europa la ea acasa... Bine ca il avem.
Comentariu publicat de Maria Nitu pe Aprilie 29, 2011 la 8:50am
Ma bucura mult astfel de postari, benefice si pentru cei care nu pot ajunge la Sibiu, dar, iubitori de teatru, pot impartasi macar... virtual voluptatea spectacolelor.  Incepand cu aceasta informare, necesara pentru cultura teatrala (cand nu apuci in brambureala din presa sa spicuiesti ce te-ar interesa!). Multumesc mult!
Comentariu publicat de Cristina Boian pe Aprilie 28, 2011 la 10:45pm
Multumesc! Saptamana viitoare voi posta si programul festivalului. Va asteptam cu drag la Sibiu!
Comentariu publicat de Lisa Mititiuc pe Aprilie 28, 2011 la 9:08pm
felicitari pentru idee si la cat mai multa imaginatie si personaje...

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor