Filipisme de modă nouă în noul univers al scurtisimelor

Înnoirea şi schimbarea schimbărilor

*

Orice produs: manufacturier, industrial, de tehnologie avansată este unul pasager, care are o durată de funcţionare aşa numită de serviciu şi care expiră într-un timp dat.

Tot aşa, oamenii, politica, doctrinele, filozofiile, curentele în arte, în maniere, principii, năravuri şi moravuri, sunt ca moda-unul vine, altul pleacă.

Politica nu face nici o excepţie din această simfonie a schimbării.

De aceea filozofii au numit-o schimbarea schimbărilor, care este motorul tuturor înnoirilor în natură, în viaţă, în societate.

*

Politica ciocului mic ( o modă pasageră)

*

Omul are multe feluri de a spune nu, dar cel mai rafinat şi mai strategic ete acela de a nu-l rosti, de a-l ocoli, de a face ciocul mic,

până la momentul şi timpul când vine şi moda ciocului mare.

Şi asta e tot una dintre traiectoriile schimbării.

*

Farmecul căderii

*

Căderea din genunchi, sau din picioare la sol, nu-i deloc interesantă, nu emoţionează pe nimeni, pe când o cădere de la mare înălţime intră în vizorul tuturora şi are uneori măreţia pozitivă sau negativă a unei cascade cu fascinaţia ei.

*

Emoţia şi preţul ei

*

Emoţia este un permanent izvor, un precursor al inspiraţiei şi creaţiei, ea este tezaurul comorilor spirituale trecute, prezente sau viitoare.

*

Discrepanţele între contraste şi catastrofe

Dacă ele(contrastele) dau armonia , echilibrul şi farmecul creaţiei în natură, catastrofele n-au această menire, dar paradoxal reglează dezechilibrele în universul interplanetar.

*

Cucereşte întâi capul

În orice luptă directă, subterană, strategică sau bărbătească, cucereşte mai întâi capul, restul vine de la sine fără sacrificii.

*

Moştenirea creaţiei

Dacă eşti steril în creaţie, în societate, în progres, etc., şi nu laşi nimic în urma ta, nu te aştepta ca cineva să te divinizeze numai pentru puterea temporară în care n-ai avut nici un merit decât interesele tale.

*

La ce bun

Dacă omul trăieşte o singură viaţă şi nu ia cu el nimic, la ce bun toate uriaşele bogăţii, când unii oameni cunosc urgia, suferinţa, nefericirea, cauză pentru care n-ai să te bucuri niciodată de veneraţie în timpul vieţii sau după moarte.

*

Tot ce-i bun, nu-i mult şi tot ce-i mult, nu-i bun.

În această relaţie bivalentă, important este tot ce-i bun şi care este puţin, iar acest puţin trebuie preţuit ca orice comoară rarisimă.

*

Scenariile şi scenaritele

Unii fac scenarii, alţii fac scenarite; aş vrea să se-nţeleagă că nu este acelaşi lucru. Unii au meritele creaţiei, alţii dispreţul contemporanilor.

*

Fericirea

Nu se obţine niciodată gratis şi niciodată fără suferinţă.

*

Trăind între lupi

Trăind între lupi trebuie să urli cu ei şi ca ei, că altfel te sfâşie.

*

Trăirile cugetătorului

Pentru un cugetător de adâncime este mai important nu ce minte impostorul, ci mai ales ce trece sub tăcere.

*

Politica

Este arta de a face din minciună-adevăr, iar din politician- actor, sau uneori şi un asasin.

*

Dispreţul

Sunt şi genii care trebuie să suporte dispreţul ignoranţilor, prin neputinţa acestora de a le înţelege ţintele , nuanţele, frământările.

*

Disperarea

Cetăţenii care ajung în pragul disperării, care mor de foame, de boli şi de alte suferinţe majore, n-au de ales altceva decât să-şi devoreze conducătorii( după Bogdan Hossu)

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Filip Tănase pe Mai 24, 2010 la 8:59pm
Ai scris tot aşa de frumos ca şi în comentariul anterior, nu degeaba m-am hotărât să te aleg ca parteneră de dialog permanent. Eşti o adevărată artistă a condeiului. M-aş fi bucurat să am cu de-adevărat o nepoată aşa de desăvârşită în ale scrisului. Am citit printre rânduri şi am înţeles că joi împlineşti 56 de ani de viaţă. Deci încă o sărbătoare, pe lângă celelalte. Îţi doresc ani frumoşi, plini de realizări şi fericire lângă cei dragi. Te mai aştept cu drag la viitoare comentarii. Îţi doresc numai bine-gross papa!
Comentariu publicat de LILIANA BERTEA pe Mai 24, 2010 la 8:47pm
Nici ca puteam sa am un G.P. mai intelept, desi acela original patern, avea o impecabila filozofie de viata.. eram prea mica atunci cind traia, ca sa pot sa-l inteleg, iar apoi cind as fi putut sa-l inteleg nu mai era. Cu tata s-a intimplat la fel. A murit atit de tinar incit, acum realizez ca din intreaga-mi viata ( pe joi 56), m-am bucurat doar 22 de ani de prezenta lui, iar 34 de ani de recapitulate amintiri.
Si cum iti spuneam si azi e sarbatoare...deci imi permit sa stau...si stau si imi astern doar gindurile pe acest ecran,( desi prefer clasica scrisoare, stiu ca intr-o secunda ai sa poti citi). Ieri m-am intors destul de obosita din NY, unde se afla singura biserica ortodoxa romana, mai apropiata de NJ, unde locuiesc. Am deschis evident computerul, obicei ce a devenit compulsiv si mecanic. Am sters o serie de e-mail, apoi am intrat pe retea cu intentia sa iti scriu, dar m-am poticnit in subiectul fierbinte "poemu care f..."de citeva zile si oamenii se reintorc ca magnetizati sa mai arunce o vorba doua, recunosc asa am procedat si eu, pina cind mi-am dat seama cit de stupid este gestul. Am citit apoi, ultimele postari si m-am oprit si la cele postate de tine. Observam cum articole de buna calitate, trec necitite si necomentate, iar un gunoi incepind de la titlu pina la ultima litera, este citi si rascitit, comentat si paracomentat, influentat si promovat, paroxistic. Apoi, am vrut sa-ti scriu dar eram usor ingretosata si dezolata si cred ca ai fi simtit starea si nu as fi dorit sa te necajesti. Azi e "o alta zi" mult mai frumoasa cu soare, iar eu fiind mai odihnita, nu mi-am infestat retina citind porcarii, in schimb am citit ceva cutremurator despre poetul, dragul si iubitul meu poet Nicolae Labis, un articol documentar postat de Ion Murgiu, si iar m-am intristat...am citi apoi emotionanta poveste a "paradisului verde" dupa care am ajuns aici...si mai linistita, reflectind la cele scrise mai sus, inteleg cit de inspirata am fost sa te gasesc pe tine goss-papa adoptiv...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor