FILIT - un festival de literatură de talie mondială

Efervescență, excelență și emoție intensă. Cam astea ar fi cuvintele care-mi vin acum în minte gândindu-mă la FILIT Iași 2019. Deși parcă și cuvintele astea sunt neîncăpătoare față de ceea ce am trăit aproape o săptămînă la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere FILIT care este cotat în acest moment în topul evenimentelor literare din Europa și din întreaga lume. Excelența a fost prezentă atât la nivel de organizare (cu o super echipă de voluntari formată din peste 130 de persoane + alte 300 de rezerve) cât și la nivel de prezentare, promovare și participarea din cadrul evenimentelor.

 

Pe avionul înspre Iași m-am întâlnit cu Bogdan Suceavă și Andrei Zbîrnea cu care am stat la taclale rememorând secvențial niște întâmplări trecute. Apoi m-am revăzut cu Radu Vancu la distanță de doar câteva zile, după ce am petrecut împreună momente super faine la Timișoara - unde ne-a invitat Tudor Crețu & LitVest. Tot o reîntâlnire am avut-o și cu Robert Șerban după ce în prealabil participasem la emisiunea lui de la TVR Timișoara, Piper pe Limbă. Cu Răzvan Țupa și Cătălin Mihai Ștefan m-am întâlnit chiar la intrarea în casa FILIT, cu acesta din urmă având pentru prima dată contact face to face – fain om, am empatizat instantaneu și ne-am relaționat de parcă ne-am fi cunoscut dintotdeauna. Următorul pas a fost întâlnirea cu Angela Marinescu, draga de ea, pe care n-am mai văzut-o de un secol.  A urmat apoi îmbățișarea firească a unui drag prieten pe care în văzusem doar cu câteva zile în urmă la Institutul Blecher unde am avut lectura: Sorin Despot. Același Soso care intra în scenă în prime time, la deschiderea lecturilor FILIT, cu Silvia Grădinaru, moderați de Răzvan Țupa.

 

Tot la Casa Filit, în chiar prima zi, miercuri 2 octombrie, am urmărit o lectură cu Angela Marinescu, Ligia-Verkin Keșișian, Victor Țvetov moderați de Marius Chivu. Țvetov un tip tare fain și un bun poet despre care îmi povestise cu drag la un momento dat editorul lui, Claudiu Komartin care, deși un era prezent la FILIT, l-am simțit acolo în permanență. Și pe el și pe Aastasia Gavrilovici și pe Emanuel. Angela Marinescu dezinvoltă și rebelă, așa cum îi stă bine. Și foarte dinamică. Tot la casa Filit, joi 3 octombrie i-am ascultat pe Livia Stefan Martin & Andrei Zbarnea moderați de Razvan Cosmin Tupa. Apropo, să un uit. Marți seara ne-am delectat la deschidere cu discursul unui președinte de Consiliu Județean care a vorbit vreo 10 minute fără să spună nimic spre stupoarea asistenței. Eram lângă Robert Șerban și ne uitam unul la altul cu ochii încețoșați de mirare și cu gura estompând un râs care aroape nu mai putea fi contenit. Apoi l-am salutat pe scriitorul Dan Lungu și m-am relaționat cu lumea: Doina Ruști, Cristina Hermeziu, Liviu Antonesei, Ionel Ciupureanu, Cezar Gheorghe, Emanuela Ignătiu – Sora, etc. Cu Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici am avut câteva scurte dar intense momente conversative. Oamenii ăștia sunt de o modestie impresionantă deși în mod evidente toată lumea știe că festivalul pe care-l organizează este cotat ca fiind unul dintre cele mai bune din Europa.

 

Noaptea am poposit la un pahar de vorbă cu Soso și Ciupureanu dar și cu mulți alții care simțeau nevoia să continue discuțiile literare începute la Casa Filit. Bineînțeles la Bolta Rece – un loc recomandabil și primitor.  Cu Mihai Pricopoaia de la LIBRARIUM am avut întâlnire chiar din prima zi, la intrarea mea în Casa Filit. M-a abordat firesc pentru niște autografe. Avea pe raft Ayla și Tratat la Psihiatrie. Ambele cu eticheta “Autor prezent la FILIT”. Fain om și faină echipă! Cu profesorul Gheorghe Cîrstian aveam să mă întâlnesc a doua zi la FILIT. Minunat OM! Mereu însoțit de câte o reprezentantă a casei de Poezie care împărțea cu dăruire revista. Am stat de vorbă și ne-am bucurat de fiecare moment împreună. Erau acolo și cele două autoare prezente la ultima ediție a Întâlnirilor de la Telciu: Elena Ailenei și Denisa Arcip. Ba chiar și Florentina Pocovnicu, invitată și ea la maratonul de Poezie. M-am intersectat la Maraton și cu Nicoleta Florescu, Sorina Rîndașu & Antonia Mihăilescu, participante la Concursul Național de Literatură din Rețeaua Literară unde au fost printre finaliste.

 

A venit apoi emoționanta mea lectură de poezie, vineri 4 octombrie, programată la Casa Mihai Ursachi, unde am fost invitat împreună cu Zvetlana Cârstean și unde au participat cam vreo 150 de elevi de la Colegiul Național Garabet Ibrăileanu. A fost senzaționalăatmosfera iar emoțiile mele cât carul. Tinerii de acolo mi-au făcut o sublimă surpriză imprimând o grămadă de semne de carte / cărți de vizită cu un citat de-al meu. Am dat autografe până m-a durut mâna dar a fost atât de fain încât nici un mi-a păsat. Am lectural și poemul hip-hop care a smuls un ropot de apaluze prelungite. Am vorbit despre literatura și am fost extrem de impresionat de întrebările din public. Cât de mult înseamnă să ai profesori ca lumea. Profesoara Cristina Chiprian și profesorul Vasile-Cezar Hărățu de la Colegiul Garabet Ibrăileanu sunt doi oameni care sfințesc local. S-a văzut asta atât prin impecabila organizare cât și prin modul în care au interacționat tinerii elevi. M-am văzut apoi cu Maria Dueñas care a fost prezentată la Teatrul Național - această scriitoare spaniolă care a impresionat lumea iberică ajungând să fie tradusă în 35 de limbi, cu vânzări de milioane de exemplare în toată lumea. Cu vechea mea prietenă Indira Spătaru aveam să mă întâlnesc la Casa Filit. Răsfoiam catalogul FILIT și mă bucuram să constat că eran vecin de pagină cu Matei Vișniec pe care aveam să-l văd de la distanță, mai târziu, în sala Teatrului Național. Dar înainte de asta, într-o seară memorabilă, aveam să-l cunosc în carne și oase pe americanul Richard Ford car ene-a cam lăsat pe toți cu gura căscată la întâlnirea de la Teatrul Național.

 

Apoi a sosit evenimentul macro de vineri noaptea, Maratonul de Poezie (Nopatea Albă a Poeziei) unde am citit penultimul (în ordine alfabetică) cam pe la vreo 3 și jumătate dimineața. Moderatoii au rezistat și ei eroic: Vlad Tăușance, Radu Vancu și Răzvan Țupa. Deși atât de târziu totuși în sală mai rămăseseră pe baricade vreo 40 de spectatori neînfricați. Lectura mea la Casa Filit a fost una intercalată de întrebările pertinente ale lui Răzvan Țupa, un moderator de nota 10+, la care am răspuns, cred eu, cu brio. Acolo i-am îmbățișat pe Miki Vieru și Cătălina Bălan, pe Violeta Savu și pe mulți alții care au ținut să fie prezenți atunci, acolo.

 

Următoarea zi, sâmbătă 5 octombrie, avea să fie și mai intensă. Prima dată cu lectura mea la casa Filit (Scriitorii în Centru) împreună cu Diana Iepure, moderați de Răzvan Țupa apoi Svetislav Basara, Emanuela Iurkin, Bogdan Suceavă moderați de Liviu Antonesei. Apoi Geneviève Damas, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu. Moderator: Radu Vancu. Iar seara, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Sala Mare în cadrul Serilor FILIT: Întâlnire cu Mihail Șișkin. Gazda serii: Cătălin Sava. Trebuie să recunosc faptul că ăsta a fost cel mai tare momento literar de la FILIT. Cu un autor dezinvolt și extrem de volubil, cu răspunsuri inteligente și pline de umor. Aveam mai tărziu să stau de vorbă cu el la masa, la restaurant și apoi din nou, la plecare, așteptând împreună avionul în aeroportul din Iași. Mare OM, mare scriitor!

 

Duminică am asistat la lectură cu Svetlana Cârstean, Irina Georgescu, Mihai Vieru. Moderator: Doris Mironescu. M-am reîntâlnir cu draguol meu prieten Ștefan Manasia, același care a ținut să fie prezent și la lectura mea de la Institutul Blecher, semn că prieteniile literare totuși rezistă mult în timp. Încă de pre vremea când era cu noi în gașcă și Bobiță. Și ne vedeam prin Uniriri cu don Komartin, Manasia & Cosmin Perța ca să punem țara la cale. Am uitat să menționez că la un moment dat, sâmbătă, m-am intersectar cu Vlad Tăușance, Alex Tocilescu, Ionuț Sociu & alte câteva persoane și ne-am dus împreună la masă într-un los super fain: Bolta Rece. Acolo l-am văzut așezat la o masă ca un lord bistrițean pe Maxim Dumitraș cu care am schimbat câteva cuvinte prietenești. Ospătarul a fost super haios. Părea desprins dintr-un film de Tarkovski. Sociu descria perfect personajul: "noi am pus 800 di kile di gogonele șî două tone di pepeni la murat, da' încî nu-s gata. Vă punem șî niște brânză di oaie șî 300 di slăninuță pi un platouaș până vini mâncarea?"

 

Săli pline, discursuri fascinante ale unor importanți scriitori străini: Richard Ford (SUA), Mihail Șîșkin (Rusia), María Dueñas (Spania), Mathias Énard și Lionel Duroy (Franța), Sjón (Islanda), Kim Leine (Danemarca), Herman Koch (Olanda), Aslı Erdoğan (Turcia), Ahmed Saadawi (Irak), Svetislav Basara (Serbia), Drago Jančar (Slovenia), Geneviève Damas (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia și Herțegovina) și cu prezența traducătorilor: Georg Aescht (Germania), Jan Willem Bos (Olanda), Jan Cornelius (Germania), Sean Cotter (SUA), Antònia Escandell Tur (Spania), Jarmila Horáková (Republica Cehă), Fernando Klabin (Brazilia), Joanna Kornaś-Warwas (Polonia), Gabriella Koszta (Ungaria), Marily Le Nir (Franța), Steinar Lone (Norvegia), Marian Ochoa de Eribe (Spania), Ivana Olujić (Croația), Szonda Szabolcs (România, limba maghiară).

Apoi a venit un adevărat tăvălug de întâlniri cu prieteni și cunoștințe din lumea asta literară atât de mică dar totuși atât de fascinantă: Angela Marinescu, Radu Vancu, Stefan Manasia, Sorin Despot, Robert Șerban, Irina Georgescu, Bogdan Crețu, Vlad Tăușance, Alex Tocilescu, Ionuț Sociu, Cristina Hermeziu, Matei Vișniec, Răzvan Țupa, Silvia Grădinaru, Ionel Ciupureanu, Victor Țvetov, Liviu Antonesei, Emanuela Ignatoiu-Sora, Diana Iepure, Zvetlana Cârstean, Vasile Leac, Dan Coman, Șerban Axinte, Miki Vieru, Vlad Alui Gheorghe, Bogdan Alexandru Petcu, Ioana Miron, Nichita Danilov, Alina Purcaru, Cătălina Ceaușescu, Nicoleta Dabija, Paul Gorban, Tuukka Tuomasjukka (amicul meu traducător finlandez), Maxim Dumitraș, Simona Popescu, Alexandru Vakulovski, Moni Stănilă, George Floarea, Doina Ruști, Indira Spătaru, Cătălina Bălan, Violeta Savu, Jan Cornelius, cu autoarele participante la Întâlnirile de la Telciu (Denisa Arcip, Elena Ailenei), cu poetele finaliste la Concursul din Rețeaua Literară (Nicoleta Florescu, Antonia Mihăilescu), cu profesorul Ghoerghe Cîrstian de la Casa de Poezie și cu profesorul Emil Munteanu & Nicoleta Munteanu de la Alecart, cu profesorii Cristina Chiprian & Vasile-Cezar Hărățu de la Colegiul Garabet Ibrăileanu care mi-au făcut o primire triumfală, cu Laura Țuclea și Andra Babeii care m-au ghidat prin Iașiul underground poposind la discuții infinite mai apoi cu Țupa și Silvia cu care ajungeam mai apoi spre dimineață la hotelul cu nume predestinat: Unirea. Cu voluntarii mei preferați: Silviu Romaniuc, Ioana Hanus, Gabriela Vieru, Roxana Hîngănescu, Alessandra Hrițcu, Beatrice Damaceanu, cu Gerogiana Lesu de la central de comandă FILIT, omul despre care am auzit numai cuvinte de laudă.  

 

Doamne, dar câte un ar mai fi de povestit! Sigur mi-au scăpat o mulțime de detalii, iertată-mi fie memoria, dragilor. Dar, una peste alta, acest Festival Internațional de Literatură și traducere / FILIT / ste fără doar și poate unul dintre cele mai faine la care am participat până acum prin lumea asta mare. Felicitări Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu, Cătălin Mihai Ștefan, felicitări tuturor celor din această minunată echipă & familie FILIT! O să revin cu drag, ori de câte ori organizatorii vor considera de cuviință să mă invite. Salutare deci, FILIT, mă îndrept acum cu atenție și nerăbdare înspre Madridul unde în luna noiembrie o să am lansarea Aylei în variantă bilngvă cu o traducere excepțională făcută de Mario Castro și o prefață semnată de nimeni altul decât Escandar Algeet – probabil unul dintre cei mai buni tinei poeți din Spania.

Vizualizări: 338

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Maria Barbacariu pe Octombrie 20, 2019 la 1:02am

Buná seara familia mare de români, de aici si de pretutindeni. Má bucur cá sunt informatá despre activitáti atît de frumoase, la care particip doar în intentie si pe calea undelor prin intermediul informatiei dumneavoastrá. Stiu cá potentialul creativ romànesc este în crestere, este valoros, este de exceptie, ca întotdeauna, ba chiar se întrece pe sine însusi. Felicitári pentru activitátile deosebit de înáltátoare ale domniilor-voastre, doar un pas má mai desparte, sá fiu si eu printre rîndurile voastre. Am terminat prima mea carte, în spaniolá si româná, astept doar un prolog sá-i "dau drumul". Acum finalizez un volum de poezii dedicate Eternului divin, articole, si o Scrisoare deschisá tuturor românilor, de aici si de pretutindeni. Sper în cîteva zile sá o pun în circulatie.

Vá urez succes ìn activitále domniilor -voastre si multá sánátate. Shalom. M.B- Bcn, 20.0ct.2019.

Comentariu publicat de Sin G. Dumitru (Titi) pe Octombrie 15, 2019 la 5:50pm

Succes !

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor