Filozofia, doctrina, structura şi ţintele imaginii. Imagistica şi arta cuvintelor

Generalităţi

*

Filozofia şi doctrina artei imaginii sunt două premiere în domeniul sus arătat care dau dreptul omologării şi legitimizării identităţii în aria artistică a artei cuvintelor.

Ele demarează cu un nou început, cu o nouă doctrină, linie artistică şi ţinte în domeniu, înnoire în care iniţiatorul din varii motive nu-şi poate finaliza avangardismul, cu eccepţia mea care n- am avut şansa acestui ghinion.

Mi-am finalizat singur pionieratul pe ţinte vii şi rezultate practice, am fost un om norocos şi n-am intrat în categoria celor care au avut acest ghinion.

Orice înnoire este însoţită de noi prieteni, duşmani, fani. I-am cunoscut pe toţi, nu m-au lăsat pradă indiferenţei care ucide creaţia şi speranţa creaţiei.

Cine crede că are merite, succese şi n-a cunoscut invidia, n-are nici un merit. Mai mult, din rivalii de altădată pe care nu i-am provocat şi nici nu le-am răspuns la provocări mi-am recoltat cei mai buni şi serioşi prieteni.

Am antamat datul cu pixu-n muze şi muza-n pix după pensionare dar nu înainte de a mă şcoli cinci ani sub bagheta unor specialişti în domeniu .

Cu cca doisprezece ani înainte, unul dintre confraţii de condei de la un ziar bucureştean care n-avea ABC-ul înnoirii m-a persiflat “prieteneşte”: Felipe când o să descoperi ceva în domeniu să-mi dai şi mie un semnal.

De cca doi ani amicul meu scrie şi el rar, firav despre imagistică dar face o risipă enormă de: capital de imagine, lovituri şi deficit de imagine şi altele ; acum se consultă cu mine şi m-a felicitat pentru lucrarea sus arătată.

Dacă la început numea imagistica: “O porcărie”-acum cică-i o bijuterie. Ca să vezi ce preţ se poate pune pe ignoranţii care n-au gustat înnoirea.

*

Miezul concis al imagisticii

*

Imagistica intitulată mai sus- a artei cuvintelor este doar o mică particică din registrul imagisticii artistice generale, una polivalentă, polinuanţată şi exprimată în lanţuri variate de stilistică.

Imagistica de faţă este una care calcă numai pe amprente înglobate numai în artele cuvintelor.

Ea, imagistica artistică s-a desprins din bătrâna imagologie şi este astăzi doar un mic derivat al ei.

Bătrâna imagologie avea în stocul vechiului ei registru ştiinţele şi artele jos arătate.

.Industria imagistică medicală(radiografia şi radioscopia).

.Industria filmologiei şi anexele ei.

.Arta fotografică în general şi anexele ei.

.Imagistica naturii, faunei şi florei, a spectrului solar şi curcubeului.

.Peisagistica penelului şi artei decorative polivalente.

*

Imagistica de faţă este o artă a cuvintelor care-şi pune amprenta pe toate laturile artistice care fac joc de nuanţe, de imagini, de emoţii umane, de ritm şi rimă.

O formă specială din variantele ei stilistice este mozaicul(combinaţie de expresie ritmată cu proză scurtisimă pe ţinte vii personalizate)

O altă formă stilistică-şi pune amprenta asupra necuvântătoarelor din paradisul verde care are un farmec fascinant.

Şi în sfârşit- arta şi cultura cinematografică şi de divertisment inclusiv filmele seriale şi telenovele care intră separat şi împreună în acelaşi registru de artă a cuvintelor.

*

Legile globale ale înnoirii

*

Orice înnoire este înainte de toate, o autodisciplinizare de folosire a unui limbaj nou adecvat schimbării, bazat pe evitarea teribilismului, ca şi a naivităţilor, toanelor, risipei de orgoliu şi de aroganţă, rivali ai înnoirii.

Orice înnoire înseamnă păstrarea simţului proporţiilor simetriei împotriva teribilismelor, improvizaţiilor şi urechismului care sunt frânele în schimbare.

Înnoirea înseamnă totalitatea ideilor şi operaţiilor care sunt expresia schimbării şi care arată că nimic sau aproape nimic nu mai este ca înainte.

Nu poţi face înnoiri cu oameni cu principii vechi care se opun acestui lucru.

Înnoirea implică studii noi care să proiecteze linii şi ţinte în timpii de gândire.

Cine studiază mult, învaţă puţin, cine studiază puţin nu învaţă nimic, studiază până mori.

Înnoirea înseamnă cercetare informaţională şi comunicare modernă.

Nu poţi să tragi concluzii noi dacă n-ai informaţii noi.

Calitatea deciziilor depinde de cantitatea, calitatea, oportunitatea şi modernitatea informaţiei, de capacitatea de conjugare a datelor intrate în ecuaţiile înnoirii.

*

Legea contrastelor în ansamblu- în arte

Notă globală de fundamentare.

*

Prima parte

*

În muzica bună, din sunetele cele mai diferite, numite şi cascade cu octave variate şi surdine, se nasc tonurile cele mai armonioase.

Înălţimea cascadelor(contrastelor) dă naştere varietăţii adică armonia, care reduce sau înlătură monotonia sunetelor muzicale.

Prin extindere şi extrapolare putem spune că în toate artele acţionează aceaşi lege exprimată în unităţi metrice diferite arătate mai jos, comprimate.

Astfel de contraste numite global simfoniide sunete, sunete şi lumină în

valenţe de culori şi nuanţe nasc încărcările emoţionale numite şi imagini artistice. Acestea sunt cele care dau la rândul lor impresia artistică atât de diferită de la un peisaj artisic la altul şi de la un cititor, spectator, privitor artistic la altul.

Un loc aparte îl ocupă simfoniile microfaunei vii cu multe convieţuitoare în paradisul verde, arătate global ca: muzica greierilor, a licuricilor, a unui număr imens de gâze şi păsări cântătoare.

*

A doua parte

*

Percepţia armoniei muzicale a necuvântătoarelor

din paradisul verde

*

E dată de la Dumnezeu s-o înţeleagă atât oamenii, cât şi necuvântătoarele din natura vie. Nu de puţine ori am văzut oameni simpli contemplând în intimitatea lor balada lui Ciprian Porumbescu, Zborul cărăbuşului, Oci ciornaia,Ciocârlia, Rapsodia Română, Rapsodia Maghiară nu cu mai puţină încărcare emoţională şi fascinaţie decât cei cu o cultură muzicală solidă.

Cine n-a văzut vreodată deschiderea petalelor florilor la muzica liniştitoare şi duioasă, a trăit degeaba, indiferent ce hram poartă în ierarhia socială.

Geniile muzicii au cunoscut farmecul octavelor variate, fermecătoare în ciripitul privighetorilor, cintezoilor, în trilurile ciocârliei, cântecul cucului sau gunguritul porumbeilor, care le-au fost muze fermecătoare în operele lor.

Ca mare amator de plaje, nu de puţine ori am fost martor la scene cu câini inteligenţi aşezaţi pe burtă, aproape lipiţi de tranzistor, contemplând farmecul unei muzici seducătoare, în timp ce pe unii dintre stăpânii lor(temperamente mai de gheaţă) nu i-a mişcat la fel savoarea acestei muzici sublime!

Exemplele pot urma, dar mă opresc aici pentru că m-am lungit şi nu vreau să fiu suspicionat c-aş avea tendinţă la disertaţie.

*

A treia parte- Umor de fundamentare globală.

*

N-aveam de gând să intercalez umorul acesta cu restul lucrărilor, dar am făcut-o la sugestia unui puşti, care are ciocul mic pe Agonia, fiindu-i frică de off-topic. Mie-mi prinde bine off-topic-ul, este ca a doua bancă de date, de acolo-mi scot uneori bijuterii din tezaurul dat la păstrare.

Imagologia asta-i un fel de gross-mama care are ca fiice bătrâne: industria aparaturii medicale, a cinematografiei(fără latură de divertisment), teatru, operă şi balet, peisagistica naturii şi cea a penelului. Acum gross-mama are la bătrâneţe o nepoţică: imagistica artei condeiului, care-i iubita mea de tranziţie post-revoluţionară.

Vă jur pe cele două divizii de muze credincioase că nu ne-am înşelat niciodată.

Acum douăzeci de ani când eram răcan în imagistică, mi-a zis unul are da şi el cu muzele, că asta ar fi o invenţie de-a mea, că mă joc cu fantezii, iar acum a început să-şi bage imagistica-n pix.

Ca să vezi ce ţi-e şi cu oamenii ăştia, când nu ştiu ceva, nici măcar n-au ciocu’mic spun: e-o porcărie, iar când au înţeles-o spun că-i o bijuterie.

„Quot capita tot sensus” şi atât. Mergem la artiştii-victime ale acestui guvern de antitalente şi antispiritualitate.

Noile boli ale imagisticii

Dacă-n imagistica Microsoft-ului au apărut bolile calculatorului, printre care şi boala viruşilor, pe sticlă, în imagistica de condei a apărut şi manipularea imaginii. Aceasta o fac mulţi mahări, inlusiv politicienii, guvernul şi primul gândac din fruntea lor.

*

Notă

Toate lucrările privind arhitectura şi structura imaginii sunt subansamble numite piese individuale şi fiecare piesă este fundamentată separat pe criterii specifice incluse în lanţul de varietate al acestui univers.

Vizualizări: 49

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor