FILOZOFIA GUSTULUI

Printre „tratările filozofice despre obiecte şi lucruri existente sau imaginate se numără şi hrana” spunea Michel Onfray în cartea sa Raţiunea gurmandă, autor, care a dedicat şi un volum acestora intitulat „Pântecele filozofilor”. Michel Onfray priveşte alimentele cu efectele lor „morale”, fiindcă există o filozofie a hranei, după cum susţinea şi Fr. Nietzsche.
Începem, aşadar, o rubrică nouă, „Filozofia gustului” urmărind să vă prezentăm reţete străvechi sau speciale din diverse colţuri ale lumii.
Şi pentru că am participat de curând la un eveniment gastronomic, cu ocazia lansării cărţii „Arta culinară a Sfântului Munte” încerc să vă introduc mai întâi în atmosfera acestui loc magic de unde vine şi reţeta pe care am să v-o ofer din partea Monahului Epifanie Mylopotamitul, care în cartea sa dezvăluie tainele dietei monahilor de la Athos în cele o sută douăzeci şi şase de reţete culinare.

Bucătăria Muntelui Athos este specială şi unică în lume. Dieta celor 1500 de călugări, între care se află şi numeroşi români, are la bază preparate vegetale culese de călugări din flora muntelui şi preparate din peşte şi fructe de mare din apele curate ale zonei. Datorită acestor meniuri sănătoase, monahii se îmbolnăvesc rar şi au o viaţă lungă. Modul în care gătesc mâncarea este unic: foc de lemne, vase de lut, materiale biologice din grădinile şi de pe dealurile Muntelui Sfânt. Să nu uităm, că Muntele Holomontas, locul de baştină al lui Aristotel, munte cu peste 500 de specii de plante, unele menţionate în operele lui Aristotel, se află într-un mediu protejat.
Cel mai cunoscut maestru bucătar al celor 22 de mânăstiri ortodoxe de la Muntele Athos, călugărul Epifanios Mylopotamimos, aflat de 38 de ani în acest loc sfânt, respectând tradiţia seculară a locului a sădit viţă de vie şi a ridicat un atelier pentru producerea vinului. Dintre renumitele vinuri biologice, purtând marca Mylopotamos, amintesc vinul roşu, demisec, din struguri Muscat de Hamburg – Inomeli şi vinul alb, sec, cu aromă de mere verzi, din struguri Muscat de Alexandria şi Roditis – Lefko.

Peşte (cod) cu dovlecei
Ingrediente (pentru 5-6 porţii)
1,5 kg cod proaspăt, 4 cepe sau zeama de la 4 cepe, 300 gr ulei, 4-6 căţei de usturoi curăţaţi, 700 gr dovlecel, 5-6 lămâi stoarse (aprox. 200gr suc), o legătură de pătrunjel, piper negru măcinat mare.
Se curăţă peştele, se taie felii de 5-6 cm, se spală bine de membrana neagră de pe peretele interior al burţii. Peştele trebuie să rămână „alb ca hârtia”, cum spuneau bătrânii din mănăstire. Îl sărăm cu sare măruntă din belşug şi îl aşezăm în strecurătoare la scurs, 2-3 ore.
Când îl gătim spălăm puţin peştele şi-l aşezăm în tavă, adăugând zeama de ceapă sau ceapa tăiată mărunt şi apă până la acoperirea completă a peştelui. Se dă tava la foc mare. Când începe să fiarbă peştele, luăm spuma şi adăugăm uleiul şi usturoiul. Se adaugă şi dovleceii, care trebuie să fie mici, groşi de 3 cm şi lungi de 8-10 cm (fini şi prospeţi). Pentru fiecare bucată de peşte pusă în farfurie socotim să fie câte 2 dovlecei mici sau unul mai mare.
Atenţie! După aproximativ 45 de minute, micşorăm flacăra la jumătate şi mişcăm tava, ca să nu se lipească, pentru că sosul începe să se lege. Când zeama s-a împuţinat şi sosul e destul de legat, adăugăm lămâia, cu 40 de secunde înainte să luăm tava de pe foc, observând cum sosul devine mai legat, albindu-se. Mişcăm tava, încât zeama de lămâie să se distribuie în mod egal în tavă. Se ia tava de pe foc şi se presară pătrunjelul tăiat mărunt şi piperul. Se acoperă tava. Se serveşte cald. Se „înnobilează”, bând vinul biologic, aromat, Lefko.
A consemnat, Elisabeta IOSIF

Vizualizări: 183

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor