O expoziţie recentă celebrează munca şi opera doamnei Fini Leitersdorf în domeniul modei. Iată o scurtă trecere în revistă a acestei fascinante biografii . 

Fotografii : Adrian Grauenfels - August 2011

***

 

 Fini Leitersdorf s-a născut în Ungaria în anul 1906. Foarte devreme ( la 17 ani ) se căsătoreşte şi are un fiu Ivan. Se mută în Cehia la Bratislava unde divorţează şi se recăsătoreşte cu arhitectul Andrei Leitersdorf .
În 1937 naşte al doilea fiu Tomas, iar în 1939 emigrează în Israel.  Se stabileşte în oraşul Tel Aviv , metropolă şi cuibul artelor Israeliene. 
1940- Iniţiază cursuri de croitorie de modă,  predă desenul de modă , principiile cusutului şi tehnica finisajului de modă.
1942- Este invitată de teatrul Hacameri să deseneze costume de scenă. Timp de 10 ani se ocupă de proiectare de costume pentru teatru şi în paralel produce  modă  haute - couture.
Îşi deschide un studio de modă în centrul oraşului pe strada Rotschild. 
1954- Se căsătoreşte cu pictorul Yohanan Simon. Cei doi pleacă pe un an în America de Sud , vizitează Brazilia, Argentina, Bolivia şi Peru.
Din 1955 participa împreună cu Ruth Dayan la înfiinţarea reţelei de modă Maskit. Pentru Maskit Fini desenează haine , mantouri, accesorii , timp de 10 ani împliniţi.
1958 - I se comandă costume de balet pentru trupa Inbal ( clopoţel) .
1965- 1982
Participă frecvent la prezentaţii de modă în America , pentru " Bonds" - USA. De asemeni desenează costumele reprezentativei Israelului la Expoziţia mondială Bruxelles.
1967-  Fini deschide pe strada Rotschild un studio de design de modă, în colaborare cu organizaţia mamelor şi ministerul comerţului. 
1968- Realizează costume pentru expoziţia mondială Montreal - Canada.
1980 - Produce uniforme pentru echipa reprezentativă a ministerului turismului.
1983- Capătă diploma de onoare a academiei înalte de modă şi textile Shenkar. În octombrie este prezentată într-o expoziţie retrospectivă " Fini Leitersdorf - prima doamnă a modei Israeliene"- la muzeul de artă Tel Aviv.
1984 - Fini este prezentată si expusă de Societatea Istorică din Dallas- Texas.
Se stinge în 1986,  în vârstă de 80 de ani.
2011 - August, Expoziţia Private Collection în Neweh Zedek -Tel Aviv. Conţine fotografii , fragmente din ziare, modele, scrisori de la al treilea soţ , filme video, amintiri de familie.  
Foto : AG 
  
  

 

Vizualizări: 218

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de claudia hering pe August 25, 2011 la 11:17pm
Frumos,o viata plina si implinita.Am citit cu placere
Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe August 25, 2011 la 8:18pm
Domnul Lazarescu , cititi ultimul rand in text , expo August 2011 Tel Aviv, Israel. Legatura e ziaristica in limba romana si nu am auzit ca Reteaua ar fi axata pe anumite valori locale , traim intr-un sat global, cred ca  orice subiect pertinent serveste cultura si interesul interlocutorilor world-wide.
Comentariu publicat de Nemecsek Ştefan pe August 25, 2011 la 5:35pm
Interesant, inedit...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor