TABLETE ŞI ALTE TEXTE DE DUMITRU HURUBĂ

 

Am fost intrigat de titlul cărţii semnate de Dumitru Hurubă, respectiv Scorpionisme[i], o carte care a apărut la editura „Eubeea”, un titlu puţin ironic, puţin explicit, dar voit personal pentru că autorul a dorit să exprime ceva unic, ceva ce îi aparţine exclusiv: gândul de fiecare zi, apoi gândul pe care îl poartă de-a lungul timpului, ori gândul care i-a marcat inima, gândul care l-a transformat.

În această carte autorul a adunat Tablete, în prima parte, apoi alte scrieri, în partea a doua, întitulate ironic Ş.A. Sunt tabletele pe care le-a risipit în ziarul Oglinda sau Lumina, reuşind astfel să-şi adune fiinţa în faţa marilor schimbări sociale, să reziste valului de mentalităţi de toate culorile, de toate orientările şi de toate eşecurile. Dumitru Hurubă a prezentat în tabletele sale o istorie spirituală a României în anii 90, imediat după evenimentele din decembrie 1989, cu încercările guvernaţilor de a da o direcţie şi cu dezamăgirile populaţiei în faţa acestor schimbări, dovedind că revoluţia s-a petrecut la televizor şi mai puţin în mintea oamenilor, rămaşi captivi limitării proprii, sau unor mentalităţi comode, o lipsă de orizont evidentă în sufletele oamenilor,  dar şi puterea de a răbda, de a rezista între alegeri, umor şi telenovelele zilnice.

Nu întâmplător scriitorul începe cu marea confuzie, continuând cu tablete acide şi ironice despre o lume care speram să se fi topit în timpul anilor 1995-1996, dar care a lăsat urme în vreme, persistente şi provocatoare. Acele scrieri abordează probleme diverse din societate: semidocţii, cârtitorii, lingării care lingăi au fost, lingăi sunt încă… Ochiul scriitorului este sensibil la temele zilnice, la stăruinţa slujitorilor bisericeşti de a fi prezenţi în urbe, fixaţi pe ritual, imprimând bucuria falsă a unei sărbători aproximative. Hurubă simte frământarea individului în faţa indexărilor repetate, a cupoanelor zise de privatizare, sau la sportul naţional al aruncării pisicii, ori la romanţa neterminată a câinilor din oraşul Deva, la nesimţiţii de serviciu care ar trebui izolaţi pe insula Sfânta Vineri, ca subspecie, etc.

Partidele nu scapă de umorul autorului, sunt abordaţi oaspeţii Guvernului, respectiv Belzebut, repede contracaraţi prin Evanghelia lui Isărescu, de cozonaci, de cozi, de sport, de luptele libere pentru ciolan, de peisajul din oraşul nostru, de tradiţia de la SC „Desculţu” SRL, de robingo, poate basmele care au zguduit lumea, ori modestele invidii provinciale care devin marile probleme locale.

Temele sunt multe, Dumitru Hurubă reuşeşte să le concentreze în texte scurte, penetrante, parcă actuale şi acum, o lume într-un strop de apă, un univers în câteva cuvinte de scriitor.

Oraşul nostru are blocuri frumoase şi câteva zone verzi cu uşoare urme de trandafiri; de asemenea, oraşul are fântâni arteziene din care ţâşneşte rar apa adunată apoi în bazinele unde se transformă în focare de infecţie…”Oraşul nostru (compunere după natură).

„De aceea să mai zicem o dată: bine că nu-i mai rău, fiindcă se mai îmbolnăvesc oamenii, iar unii, dacă găsesc medicamente, mai şi scapă - …” – Firme de top: „Desculţu” SRL.

Citatele pot continua, scriitorul vede dincolo de spectacolul organizat non-stop în piaţa publică, pe balcon, la televizor, în cultură, la minister, pe tobogan, oriunde există indivizi flămânzi de democraţie.

Concluzia vinde direct: Fericirea deplină şi acută o trăiesc doar idioţii, acei bipezi cu chip de om, cu inteligenţă de găină şi breji ca oaia. …spunea la „Radio-Actualităţi” într-o dimineaţă: „Instituţia noastră a contribuit la bugetul statului cu 64 miliarde lei, în primele zece luni ale anului în curs”. Iată de ce idioţii pot să fie fericiţi pentru că anul lor are 20 de luni şi există şanse reale de a jumuli în continuare şi conştient şapte piei de pe pieptul românului dotat cu „şapte vieţi în pieptu-i de aramă”, după cum s-a constatat în timpul războiului de independenţă.>> - Am văzut idioţi fericiţi!

Autorul şi-a propus ca aceste texte să nu se piardă şi a făcut bine, pentru că această lecţie de umor poate contribui la ceva foarte serios: puterea de a ne lua în serios!

Partea a doua a cărţii, intitulată Ş.A.,  tratează texte mai lungi, eseuri consistente, creionând o viziune pertinentă despre viaţă, gânduri despre evoluţia societăţii, despre problemele adânci ale existenţei, ca efectele civilizaţiei asupra individului flămând de altceva, despre puterea de distrugere a cuvântului, despre necesitatea credinţei ca factor de echilibru în malaxorul zilnic al existenţei, despre gâlceava înţelepţilor între ei, ori despre valorile pierdute dând exemplu pe romancierul Mihai Sin, sau integritatea scriitorului ca scriitor văzut în persoana lui Mihai Eminescu, este prezentat mitul inventat: Ahasverus, sau o profundă analiză concretă a literaturii postdecembriste, lucidă, cu detentă…

De data aceasta temele sunt serioase, Dumitru Hurubă vede drama unei culturi aflate în căutare de echilibru şi valori, necesitatea protejării valorilor naţionale, ori puterea credinţei adevărate, dincolo de faptele exterioare, de ritualuri, de gesturi menite să acoperă o viziune corectă despre existenţă.

Abordând tema apostolului Pavel, ca un intrus printre apostoli, o întrebare menită să potenţeze răspunsul, de fapt, cititorul ajunge în faţa unui model corect, adevărat, de creştin. Apostolul este pus în lumina reală a lucrării sale, având în spate impusul divin. „ În orice caz, impresionantă rămâne consecvenţa cu care Pavel şi-a continuat drumul apostolicesc, urmând un crez în faţa căruia piedicile şi vicisitudinile de tot felul se destrămau rând pe rând. În acest context, cine şi din ce motive să-i nege sau să-i diminueze valoarea însărcinării date de însuşi Isus?”

Nu întâmplător cartea se termină cu eseul Moartea lui Socrate – Un asasinat politic?

Tema vieţii marelui filozof e actuală, cel care abordează adevărul în societate în mod sincer sfârşeşte ca infractor, lumea nu suportă adevărul, mai ales, adevărul. Viaţa unui personaj ca Socrate constituie motiv de reflexie şi astăzi. Dumitru Hurubă scrie: „Era doar fiul unui biet pietrar care ameninţa să strice cu ideile sale din socoteli un sistem democratic foarte convenabil.” Concluzia, moartea lui Socrate un asasinat politic…

Toate aceste eseuri sunt bine documentate, au trimiteri spre alte istorii, texte, motive, revelaţii, dar sunt străbătute de firul roşu specific unei conştiinţe care nu se trădează, care nu greşeşte ţinta, caută răspunsuri şi găseşte adevărate întrebări mereu actuale pentru cei de astăzi, ca şi pentru cei de mâine, provocaţi astfel să-şi răspundă sincer, dacă acceptă jocul acesta serios de-a cultura…

Gabriel Dimisianu notează referindu-se la scrierile lui Dumitru Hurubă: ”Textele din carte nu sunt simple notaţii ci o cronică a vieţii noastre de zi cu zi, prea adesea covârşită de absurd şi de comic involuntar. Acestea şi altele, prozatorul le înfăţişează cu umor şi compasiune umană, în textele sale spumoase şi pline de vervă.”

Nu putem decât să apreciem aceste scorpionsime ca un nou stil literar care ne poartă prin timpul nostru modern şi mişcat de evenimente care au menirea de a ne da adevărata dimensiune a vieţii şi a lacrimii noastre cea de toate zilele…

Ceea ce pare să ne transmită Dumitru Hurubă este mărturia sa de contemporan cu generaţia de oameni care au trecut de la comunism la capitalismul sălbatic momentan: ştiu experienţele voastre, pare să spună, am privit cu ochi limpede ce s-a petrecut cu voi, am zis, am şoptit, am dorit să vă atrag atenţia cu umor, cu ironie, cu un zâmbet, cu puţine cuvinte şi multe evenimente, deşi vi s-au părut puţine, a trecut aşa de repede, a fost ca o cădere de pe un cal frumos, dar asta s-a întâmplat şi apostolului…  

 

Constantin Stancu

Aprilie, 2011                [i] Dumitru Hurubă, Sorpionisme, Editura „Eubeea”, Timişoara - 2011.

Vizualizări: 5

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor