FM 101.3 Radio Haos din viitor (hope to enjoy)


   Se spune că viaţa reprezintă totalitatea experienţelor acumulate de-a lungul timpului, că oamenii nu ar trebui să aştepte ca furtunile să treacă pentru a-şi creea propriile idealuri ci chiar dimpotrivă ei ar trebui să danseze în ploaie, invocând clişeele realităţii condamnatului la moarte, neavând nevoie aşadar, de motivul eternităţii ci doar de o singură clipă pentru a-şi materializa cu desăvârşire visele. Viaţa nu ne scuteşte de disconfortul temporalităţii ci chiar dimpotriva ea ne recrutează într-un mod egoist şi definitiv în rândul celor supuşi arhivelor uzate a timpului.

    Nimeni şi nimic nu se poate întoarce în timp, recreea fie şi pentru câteva minute ideea, imaginea, sunetul sau mirosul unei realităţi anterioare. Realitatea nu există, ea nu este palpabilă, nu ne poate satisface simţurile şi nevoia raţiunii de dovezi credibile, nefiind altceva decât o ipostază a unei clipe unice cu caracter temporal ce reacţionează în mod diferit în faţa stimulilor destinului şi nu în ultimul rând în faţa unor circumstanţe derizorii. Cu toate acestea, naivi din fire, noi vom  încerca ca întotdeauna să ne amăgim, să ne satisfacem nevoia de stabilitate în parametri fictivi, inventând o realitate, invocând ideea unei realităţi în formă de cerc, atribuind astfel, prezentului indici temporali.

    Nu ne vom întreba niciodată care sunt nevoile lumii, vom face totul pentru a ne menţine la suprafaţă, pentru a rămâne “vii” într-o lume în care lupta pentru supravieţuire a devenit un război, consumându-ne existenţa în solventul timpului. E greu, dar nimeni nu a spus vreodată că va fi uşor. E confuz, uneori chiar obositor dar nimeni nu ar trebui să se aştepte ca orizontul să fie mereu acelaşi, ca distanţa să nu se mai interpună niciodată între lumea trecutului şi cea  a prezentului, a clipei efemere. O singură şansă. O singură încercare. Un singur deznodământ. Aici, nu există compromisuri iar realităţile caută întotdeauna justificari.Aici, nu e loc pentru ezitări, timpul nu aşteaptă iar realităţile se consumă asemenea unor ţigări ieftine fără filtru, una după alta.

    Nu te teme de clipă, nu căuta să o amâni, căci temerile pe care refuzi să le înfrunţi te vor îngropa de viu, te vor mânca pe dinăuntru ca o fiară nerăbdatoare ce-şi înghite prada cu totul. Nu încerca nici măcar să te amăgeşti că poţi concura cu timpul căci atunci vei avea parte de o mare dezamăgire, ce-a dea fi marele învins în cursa pe termen lung cu temporalitatea. Acceptă. Acceptă cu cea mai mare uşurinţă să cazi pradă viciului suprem al materialităţii, să pierzi în faţa mândriei şi a raţiunii, mulţumindu-te cu a fi un simplu pion pe tabla de joc a existenţei. Ĵnvaţă să trăieşti clipa cu patimă şi dorinţă incurabila, să te bucuri de momente fără a te întreba ce urmează mai apoi. Mulţumeşte-te cu puţin, căci, atunci, răsplata va fi mare. Nu pune întrebari timpului căci acesta nu-ţi va răspunde niciodată, nu regreta trecutul căci acesta nu poate fi recuperat. Ĵnvaţă să renunţi la a mai dezarhiva dosare existenţiale, să-ţi construieşti o bază de date cu informaţii reactualizate zi de zi, să nu-ţi mai construieşti viitorul pe” ruinele unui basm”, pe iluzia unui vid plin. “Trăieşte azi şi nu maine” căci s-ar putea să nu mai ai această şansă iar atunci totul va fi inutil căci sfârşitul nu poate fi prevăzut, întârziat, oprit, blocat, împiedicat sau de ce nu convins. Sfârşitul e sfârşit, el nu cunoaşte compromisuri, concesii şi nici întâlniri programate la fel cum nici timpul nu se supune  unei reguli , fiind statornic în curgerea sa. Nu ai dreptul decât la o singură încercare iar aici, totul depinde de tine, de cum vei face faţă confruntării cu realitatea zilei de zi cu zi, de cum iţi vei înfrunta demonii ajungând să-i domesticeşti şi nu în ultimul rând de modul în care vei alege să-ţi trăieşti povestea. Zarurile sunt în mâinile tale, etichează riscul! Unde şi cum te va duce drumul tău nu poate fi anticipat, căci timpul “ este o dreapta tăiată de o infinitate de puncte, numite alegeri.” Astfel, viaţa nu are un sens unic, o singură bandă, de multe ori ajungând să sfârşeşti chiar pe contrasens.Cu toate acestea, uneori destinaţia finală compensează totul, toate obstacolele întâlnite sau pasagerii inoportuni. Drumul este spontan, plin de răscruci şi de popasuri dar tocmai aceste lucruri fac diferenţa, ne învaţă să fim oameni, să acordăm importanţa cuvenită fiecărui moment.

    Suntem fiinţe imperfecte, predispuse greşelilor dar tocmai prin aceste erori, noi reuşim de cele mai multe ori să evoluăm de la stadiul primitiv de marionetă fără conştiinţă voluntară la cel al unui om, de o conştiinţă şi o raţiune impecabilă ce nu se sustrage provocărilor. Fii exigent cu tine însuţi şi nu te mulţumi cu o viaţă mediocră, visează ca şi cum visele nu ar avea un preţ. Alege să crezi în stările informale ale clipelor, să dai o sanşă lucrurilor simple şi nu în ultimul rând să renunţi la tentativele tale de a mai controla timpul, învaţă să fii daltonist atunci când priveşti orizontul, să priveşti lucrurile dintr-o perspectivă scotopică. Renunţă la orice a însemnat ieri, pune capăt oricarui ecou trecut al posteriorităţii, ascultând frecvenţa potrivită. Pune-ţi căştile la urechi şi ascultă cu atenţie ritmul. E cântecul tău personal, restul e zgomot alb. Continuă să înregistrezi variaţiile ritmice ale poveştii tale, urmărind firul invizibil al coincidenţei.Viitorul îţi aparţine, acum, depinde de tine dacă îi aparţii şi tu, lui. “Esti cel care esti si nu este nimic mai bun in lume. Nu te pierde! Nu te judeca!” 

( transmisiune incheiata : FM 101.3 Radio Haos din viitor)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 53

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor