Ma intreb deseori: Cine scrie despre generatia noastra? Scriitorii ajungi in prag de senilitate, care ne trec existenta prin filtrul lor de prejudecati si concepte demult abandonate? Sau scriem chiar noi, tinerii din ziua de azi, pe bloguri, in carnetele, in jurnale, povestind prima noapte de amor sau plangand dupa ultimul fost? Nu stiu, dar mi-ar placea sa existe profesionisti care sa ne observe existenta. Si nu ma refer aici la jurnalistii mercenari, care fac in graba sondaje si articole… Ma refer la persoane care chiar au o pasiune din asta. Exista?

Pentru inceput, tot ce trebuie sa stiti despre mine este ca oricat veti crede ca ma cunoasteti, de fapt, nu ma veti cunoaste niciodata. Ma numesc Andra, am 20 de ani, traiesc intr-un orasel mic, numit Craiova. Iubesc soarele, iubesc luna, diminetele si apusul, imi iubesc zodia, si planetele Saturn si Uranus, care ma guverneaza. Da, sunt in zodiac Varsatorului.

Simt o perpetua nevoie de evadare, sunt atrasa de domenii care multi nici nu le cunosc existenta. Acum cateva saptamani, dupa indelungi cercetari si exercitii,  am reusit sa vad aura persoanelor din jurul meu. Mi s-a parut fascinant, a fost o adevarata clipa de revelatie gandindu-ma cat de uimitor este sa cunosti un om doar vazandu-I aura… sa te feresti de rau si sa atragi binele. I-am povestit entuziasmata tatei si in timp ce ii vorbeam despre semnificatia culorii aurei sale, mi-a zis ca am nevoie de controlul unui psihiatru. Atat, mi-am zis, data viitoare ma abtin.

Oricine poate vedea aura, exista demonstratii si exercitii pe net. Dar cine le citeste? Cine le incearca? Un procent prea mic…

M-am decis sa vorbesc despre tipologiile tinerilor din ziua de azi. Nu-mi place sa etichetez, sunt constienta de faptul ca fiecare persoana are un potential ascuns. Dar, din pacate, tendinta actuala este de a suprima cat mai mult acest potential, si a se ajunge la o inteligenta artificiala, sentimente artificiale, relatii bolnavicioase si fiinte care nu vor descoperi niciodata cine sunt cu adevarat.

Pe A. l-am intalnit in primele saptamani de facultate. Bucurestean get-beget, un adevarat gentleman, bine imbracat, avand cunostinte minime de moda. Perfect, mi-am zis pentru un moment. Apoi mi-am dat seama ca lipseste ceva. Acest baiat, cu chip de papusel, nu avea nicio clipire in ochi, nicio vitalitate in fiinta. Traia incorsetat in norme existentiale absurde, avea o inteligenta artificiala, ca si cand ar fi fost invatat ce sa spuna in orice clipa a vietii. Discutiile devenisera plictisitoare, anticipam dinainte raspunsurile, replicile, gesturile… Totul a devenit absurd, iar acum locul pe care l-a lasat A. in mintea mea este plin de mila si absurditate. Halal sentiment al absurdului combinat cu mila! Acum il vad zilnic… Ca o fantoma, ca o epava, aceleasi zambet fals si aceleasi incercari de a ajunge cu o fata in pat. Probabil A. traia doar pentru sex.

Si nu pot sa ma gandesc decat la faptul ca toti ne nastem copii, cu o puternica curiozitate, spontaneitate si admiratie pentru tot ce exista. Dar nu toti ramanem copii. Multi ne incorsetam in banalul existential si ne gandim doar la bani si firme. De ce? Cine e de vina?

Cineva special mi-a spus ca latura spirituala a omului e din ce in ce mai ignorata. Si avea mare dreptate: ceea ce m-a intristat si m-a bucurat in acelasi timp. M-a intristat absurditatea situatiei si inocentienta umana si m-am bucurat, pentru ca, inca mai exista oameni care cred in ceva, care admira un rasarit, un apus, un cer plin de stele. Inca exista oameni care isi pun o dorinta cand vad o stea cazatoare… Inca exista oameni care iubesc. Si da…Eu iubesc totul.

 

Dar A.? Ei bine, putea sa-si pastreze putin din magia copilariei… Dar nu. El a fost slab. Si-a tras masina smechera, a facut sex cu tipe bune si religia lui a devenit banul.

Adevarul e ca eu nu cred in Dumnezeu, nu in sensul religios al cuvantului. Nu merg la biserica, nu ma inchin… Toate aceste lucruri sunt reguli create pentru oameni pentru a crede in ceva, pentru a crede in bine. Sunt necesare, bineinteles, omul mediocru nu ar intelege binele altfel, decat asa, spunandu-i-se: duminica nu lucrezi, nu iti inseli nevasta, nu omori, nu furi. Dar exista oameni, asa ca mine, care au propriile reguli de alegere a binelui, sunt oameni care stiu sa ghiceasca raul si aa se fereasca de el. Ei sunt cei care au creat regulile si religia pentru cei mediocri. Pentru ca in esenta, Dumnezeu exista, dar el este doar in noi, in acea parte a noastra numita bine si iubire, in acea constiinta de a face totul correct si demn. Si repet, nu cred in Dumnezeu in sens literar si religios, dar cred in mine, cred in bine, in karma, in natura si da, iubesc totul.

..."

Vizualizări: 1083

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Noiembrie 10, 2011 la 2:39am

       Stimata Andra Sava,rugaminte la numirea adresei pe internet privitor la exercitiu. Eu intreb serios nu din curiozitate. Fenomene paranormale au fost si exista pe mai departe cu mai puti crezute de catre cei caren-dat de ele.Obisnuesc sa raspund la intrebari si sa pun intrebari cand nu inteleg ceva. Multumesc si pentru cele doua randuri ca raspuns. I.P.

Comentariu publicat de Andra Sava pe Noiembrie 10, 2011 la 12:38am

Buna ziua! Nu este fictiune, dupa cum am zis, oricine poate vedea aura, in urma unor exercitii de pe internet.

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Noiembrie 9, 2011 la 8:59pm

      Ce greseala am facut citind Jurnalul unei generatii " fara sa citesc ca data lui de prima aparitie a fost August 15 2011 si nu acum ! Neatnetie cauzata de cei 84 de ani pe care iam implinit astazi. Intrebarea insa despre fictiune sau reala poveste ramane pe mai departe si astep,macar doua randuri ca sa ma linistesc cu neantelegerea in care am cazut. Ori aici ori pe adresa mea pe internet scrisa mai sus va multumesc de pe acum.

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Noiembrie 9, 2011 la 8:49pm

Stimata Andra Sava, cu catva timp in urma am mai citit un comentariu semnat tot Andra Sava si m-a retinut capacitatea domniei  tale de a vedea aureola unui corp uman dar dupa cele spuse acolo nimeni nu te credea.        Prins de aceasta destainuire cu indicatia nu stiu cui sa mergi la un medic specialist v-am scris si eu  cateva randuri insa n-m primit decat un raspuns ca santei ocupata cu niste examene la un invatamant superior. Am luat-o de bun asi lasand sa treaca un timp am revenit cu o intrebare catre domnia ta folosind adresa pe internet unde puteti fi contactata.N-am primit niciun raspuns. Va pun acum o intrebare si doresc raspuns la ea oricata culoare ar avea acest raspuns. Cele scrise atunci si cele scrise astazi sant o  fictiune sau chiar adevaruri despre darur pe care il aveti dela natura. Aveti destula sinceritate de a spune adevarul sau doar incercari de a pescui, sa zic eu,atentii la scriere. Intrebarea mea este serioasa si raspunsul doresc sa aiba aceeasi calitate. Cu multumiri pentru atentie si cu nerabdare astep doua vorbe cu raspuns. De mine stiu doar ca nu ma joc cu vorbele ! Cu respect Ionel Petrisor cu noua adresa de email "vfcc1727@hotmail.se.

 

Comentariu publicat de Mircea Draganescu pe Noiembrie 9, 2011 la 3:47pm

Caută-L pe Dumnezeu în tine, în adevărul ființei tale și în adevărul ființei în general. Nu în convenție.Căci El există în libertate. În libertatea de a înțelege că dincolo de propria noastră ființă trecătoare stă Existența în sine independentă de capriciile și infatuările treceri..Suntem numai în măsura în care înțelegem că suntem totuna cu El:

Comentariu publicat de stefanmardale pe August 21, 2011 la 9:43am

Ma intreb cum se defineste o generatie. Prin timpul comun al existentei pamantene, prin idei comune?

"Atât timp cât filozofia nu-i suportul universului/ a vietii cârmuire e in foame si iubire"- F. Schiller

Oare in ce generatie se incadreaza autorul citatului de mai sus?

Comentariu publicat de Moroz Cristian pe August 18, 2011 la 11:55pm

Economia Bazată pe Resurse

Toate sistemele sociale, indiferent de filosofia politică, credințe religioase sau obiceiuri sociale, în cele din urmă depind de resursele naturale, de exemplu aer curat şi apă, teren arabil, tehnologia și personalul necesar pentru a menţine un standard ridicat de trai.

Formulat mai simplu, o economie bazată pe resurse utilizează resursele existente, mai degrabă decât banii şi oferă o metodă de repartizare echitabilă a acestor resurse în modul cel mai eficient pentru întreaga populaţie. Acesta este un sistem în care toate bunurile şi serviciile sunt disponibile, fără a utiliza bani, credite, barter, sau orice altă formă de datorii sau aservire.

Pământul este bogat în resurse abundente; azi practica noastră de raţionare a resurselor prin metode monetare este irelevantă şi contra productivă pentru supraviețuirea noastră. Societatea modernă are acces la tehnologii extrem de avansate si poate pune la dispoziţie alimente, îmbrăcăminte, locuinţe, îngrijire medicală, un sistem de învăţământ relevant, dezvoltă o sursă nelimitată de energii regenerabile, ne-contaminante, cum ar fi energia geotermală, solară, eoliană, a mareelor, etc. Acum este posibil ca toată lumea să se bucure de un foarte înalt standard de viaţă, cu toate facilităţile pe care le poate oferi o civilizaţie prosperă. Aceasta poate fi realizată prin aplicarea inteligentă şi umană a ştiinţei şi tehnologiei.

Pentru a înţelege mai bine sensul unei economii bazate pe resurse luați în calcul acest lucru: dacă toţi banii din lume ar fi distruși, atâta timp cât solul fertil, fabricile, şi alte resurse ar fi lăsate intacte, am putea construi orice alegem să construim şi să îndeplim orice nevoie umană. Nu banii sunt ceea ce oamenii au nevoie; ci mai degrabă accesul liber la necesitățile de viaţă. Într-o economie bazată pe resurse, bani ar fi irelevanți. Toate ce ar fi necesare sunt resursele, fabricaţia şi distribuţia produselor.

Când educaţia şi resursele sunt puse la dispoziţia tuturor persoanelor fără un preţ, nu va mai exista nicio limită a potenţialului uman. Deşi este greu de imaginat, chiar şi celor mai bogate persoane de azi le-ar fi mult mai bine într-o societate bazată pe resurse așa cum este propusă de Proiectul Venus. Astăzi, clasele de mijloc ar trăi mai bine decât regii de odinioară. Într-o economie bazată pe resurse toată lumea va trăi mai bine decât cei mai bogați de azi.

Într-o astfel de societate, măsura succesului se va baza pe împlinirea preocupărilor individuale decât pe achiziţionarea de avere, proprietăți şi putere.

Alegerea O Facem Noi

Comportamentul uman este supus aceloraşi legi ca orice alt fenomen natural. Obiceiurile noastre, comportamentele şi valorile sunt subproduse ale culturii noastre. Nimeni nu se naște cu sentimente de lăcomie, prejudecăți, habotnicie, patriotism şi ură; toate acestea sunt modele de comportament învățate. Dacă anturajul este neschimbat, comportamente similare vor reapărea.

Astăzi, există o mare parte din tehnologia necesară pentru a aduce o Economie Bazată pe Resurse globală. Dacă vom alege să ne conformăm cu limitările actualei noastre economii monetare, atunci este probabil că vom continua să trăim cu inevitabilele ei rezultate: război, sărăcie, foamete, lipsuri, crimă, ignoranţă, stres, teamă şi nedreptate. Pe de altă parte, dacă vom accepta conceptul unei economii bazată pe resurse, dacă vom învăța mai multe despre aceasta şi partajăm gândirea noastră cu prietenii noştri, asta va ajuta omenirea să evolueze din starea socială prezentă.Singurele limite sunt cele care ni le impunem noi înşine.''

Pentru mai multe detalii vizitati:

http://www.proiectulvenus.ro/

 

http://www.thevenusproject.com/

Comentariu publicat de Moroz Cristian pe August 18, 2011 la 11:53pm

Un Sistem Monetar Învechit

Toate sistemele economice ale lumii - socialism, comunism, fascism chiar şi lăudatul sistem de afaceri libere - perpetuează stratificarea socială, elitismul, naţionalismul și rasismul în primul rând, pe baza decalajului economic. Atâta timp cât un sistem social foloseşte banii sau schimbul economic, oamenii şi naţiunile vor încerca să-și menţină avantajele economice competitive sau în cazul în care acestea nu pot face acest lucru prin mijloace comerciale o vor face cu ajutorul intervenţie militare. Noi încă utilizăm aceste metode demodate.

Actualul nostru sistem monetar nu este capabil pentru a asigura un nivel înalt de trai pentru toată lumea şi nici nu poate asigura protecţia mediului înconjurător deoarece motivul major este profitul. Strategii cum ar fi reducerea costurilor şi deversările toxice cresc marja de profit. Odată cu apariţia automaticii, ciberneticii, a inteligenţei artificiale şi a externalizării serviciilor, va exista o tot mai mare înlocuire a oamenilor de către maşinării. Ca urmare, mai puţine persoane vor avea posibilitatea de a achiziţiona bunuri şi servicii, chiar dacă capacitatea noastră de a produce din abundență va continua să existe.

Sistemele noastre politice și economice actuale, sunt demodate și nu sunt în măsură să aplice beneficii reale tehnologiei inovatoare din zilele actuale pentru ca toate persoanele să se bucure de ele şi pentru a depăşi inechităţile impuse care sunt atât de multe. Tehnologia noastră aleargă înainte dar modelele noastre sociale au rămas relativ statice. Cu alte cuvinte, schimbările culturale nu au ţinut pasul cu schimbările tehnologice. În prezent avem mijloace pentru a produce bunuri şi servicii din abundență pentru toată lumea.

Din păcate, astăzi ştiinţa şi tehnologia au fost deturnate de la scopul de a face bine, din motive de a obține interese personale şi monetare prin demodarea planificată și chiar uneori retragerea conștientă a eficienței. De exemplu, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, a cărui scop presupus este de a efectua cercetări pentru a găsi căi de a realiza un mai mare randament al recoltelor pe acru (1 acru = 0,4047 ha), plătește fermierilor pentru a nu produce la capacitate deplină. Sistemul monetar tinde să frâneze aplicarea metodelor care știm că ar servi cel mai bine intereselor persoanelor şi ale mediului.

Într-un sistem monetar puterea de cumpărare nu este legată de capacitatea noastră de a produce bunuri şi servicii. De exemplu, în timpul unei crize, există computere şi DVD-uri pe rafturile din magazin şi automobile în loturile de maşini, dar cei mai mulţi oameni nu au puterea de cumpărare pentru a le cumpăra. Pământul se află în acelaşi loc; sunt doar regulile jocului care sunt învechite şi creează dispute, lipsuri şi suferinţă umană inutilă.

Un sistem monetar dezvoltat cu ani în urmă ca un dispozitiv de control al comportamentului uman într-un mediu cu resurse limitate. Azi, bani sunt utilizați pentru a reglementa economia nu în beneficiul general al populaţiei, ci pentru cei care controlează bogăţia financiară a naţiunilor.

Comentariu publicat de Moroz Cristian pe August 18, 2011 la 11:51pm
În timp ce reformatorii sociali şi grupurile de reflecţie formulează strategii care tratează doar simptomele superficial, fără să atingă operațiile sociale de bază, Proiectul Venus abordează aceste probleme oarecum diferit. Simţim că nu putem elimina aceste probleme în cadrul sistemului politic şi monetar actual. Ar lua prea mulţi ani pentru a realiza orice schimbare semnificativă. Cel mai probabil, acestea ar fi mușamalizate într-o măsură în care aceste modificări ar fi imperceptibile.

Proiectul Venus pledează o viziune alternativă pentru o nouă civilizaţie mondială durabilă, spre deosebire de orice sistem social anterior. Deşi această descriere este foarte condensată, este bazată pe ani de studiu şi cercetare experimentală de către multe, multe persoane din mai multe discipline ştiinţifice.

Proiectul Venus propune o nouă abordare - una care este dedicată preocupărilor umane şi de mediu. Este o viziune tangibilă a unui viitor stralucitor şi mai bun, una care este mai apropiată vremurilor în care trăim, atât practică cât şi fezabilă pentru un viitor pozitiv pentru toată populaţia lumii.

Proiectul Venus solicită o abordare directă la reproiectarea unei culturi, în care vechile inadvertenţele de război, sărăcie, foamete, datorii, degradare a mediului şi suferinţe umane inutile sunt privite nu doar ca evitabile, dar cu totul inacceptabile.

Una dintre premizele de bază ale Proiectului Venus este că depunem eforturi pentru a avea toate resursele Pământului ca patrimoniu comun al tuturor oamenilor din lume. Orice mai puţin va avea ca rezultat, pur şi simplu într-o continuare a acelaşi set de problemele inerente în sistemul actual.

De-a lungul istoriei, schimbările s-au produs lent. Grupuri succesive de lideri incompetenți au înlocuit pe cele precedente, dar cele care stau la baza problemelor sociale şi economice rămân, pentru că baza sistemelelor de valori a rămas nemodificată. Problemele cu care ne confruntăm noi astăzi nu pot fi rezolvate politic sau financiar, deoarece acestea sunt de natură tehnică. S-ar putea nici să nu existe suficienți bani pentru a plăti schimbările necesare, dar există mai mult decât suficiente resurse. Acesta este motivul pentru care Proiectul Venus pledează pentru tranziţia de la o societate bazată pe bani către eventuala realizare a unei economii globale, bazată pe resurse.

Suntem conştienţi de faptul că pentru a face trecerea de la cultura noastră actuală, care este politic incompetentă, orientată spre deficit și învechită, către această societate nouă, mai umană, va fi necesar un salt uriaș atât în modul de gândire cât şi în cel de acţiune.
Comentariu publicat de Moroz Cristian pe August 18, 2011 la 11:48pm

Da domnul meu, asa e, Eminescu era poet si nu sociolog, dar, a reflectat impecabil multe aspecte cotidiene in versurile sale.

Pot spune acelasi lucru si de Stoian G Bogdan, nu fac nici o comparatie, dar, in unele versuri sunt redate multe din suferintele cu care se confrunta omul modern intr-o societate cu oranduiri perimate...

Chiar si Plato spunea:

''Poezia spune mai multe adevaruri decat istoria.''

Domnule Munteanu, lucrurile devin complicate uneori cand incercam sa intelegem lucruri noi cu mentalitati vechi (vorbesc la modul general), e ca si cum ai folosi carbuni la o locomotiva electrica...

Important e sa iesim un pic din sablonul in care suntem incadrati, sa gandim si altfel!

Suntem fiinte geniale, dar prinse in acest sistem ca intr-o cusca. Cu totii avem speranta (vechea) ca macar copiii nostri sa o duca mai bine daca noi n-om apuca, dar, din pacate, dupa cum se vede, pe intreg mapamondul sunt convulsii si probleme sociale, foamete, razboi, deci, o ducem din ce in ce mai rau...

Va invit daca doriti sa parcurgeti cand aveti timp textul de mai jos cu privire la Venus Project.

Lectura placuta si sa auzim numai de bine! Si nu in ultimul rand, pace si iubire!

 

''Proiectul Venus este o organizaţie care propune un posibil plan de acţiune pentru schimbarea socială promovând o civilizație pașnică și durabilă. Se conturează o alternativă în a depune eforturi pentru respectarea drepturilor omului, drepturi care nu sunt doar proclamaţii pe hârtie, ci un mod de viaţă.

Funcționăm într-un Centru De Cercetare cu o suprafață de 21,5 acri (aproximativ 8,7 ha), situat în Venus, Florida.

Luând în considerare enormitatea de provocări cu care se confruntă societatea de azi, putem concluziona ferm că de prea mult timp se aşteaptă ca noi să ne reexaminăm valorile, să reflectăm și să evaluăm unele din ideile de bază și presupunerile pe care le avem ca societate. Această auto-analiză conduce către următoarele întrebări naturale: ce înseamnă a fi om? ce înseamnă a fi membru al unei "civilizații"? ce alegeri putem face azi pentru a asigura un viitor prosper pentru toţi oamenii din lume?

În prezent ne-au rămas foarte puţine alternative. Răspunsurile de ieri nu mai sunt relevante. Fie vom continua așa cum suntem acum, cu societatea şi modul de gândire demodate și cenzurate, caz în care viitorul nostru va fi ameninţat sau putem aplica un set mai adecvat de valori care sunt relevante pentru o societate în ascensiune.

Experiența ne spune că poate fi modificat comportamentul uman, fie spre o activitate constructivă fie spre una distructivă. Dorită acestui aspect există Proiectul Venus - canalizarea tehnologiei şi a resurselor noastre spre scopuri pozitive, pentru beneficii maxime pentru oameni şi pentru planetă şi căutarea de noi modalităţi de gândire şi de viaţă, care scot în evidență și glorifică marele potenţial al spiritului uman. Avem instrumentele necesare la îndemână pentru a proiecta - și pentru a construi - un viitor care este demn de potenţialul uman. Proiectul Venus reprezintă ceva îndrăzneţ, o nouă direcție pentru umanitate, care presupune nici mai mult nici mai puțin decât o totală regândire a culturii noastre. Ce urmează nu este o încercare de a anticipa ce se va face - doar ceea ce se poate realiza acum. Responsabilitatea pentru viitorul nostru se găsește în mâinile noastre şi depinde de deciziile pe care le luăm astăzi. Cea mai mare resursă care este disponibilă în prezent este propria noastră ingeniozitate.
.........................................continuare comentariul urmator.......................................................................

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor