Fred Ritchin despre viitorul foto jurnalismului

  
                             Fred Ritchin despre viitorul foto jurnalismului
 
 
 
Viitorul fotojurnalismului  stă în formatul său, în complexitatea naraţiei. Un eseu lansat la Chicago (Autor: Fred Ritchin)  conectează cele 3 ingrediente necesare meseriei: Jurnalismul, Documentaţia şi Cetăţeanul. Sincer îngrijorat de starea dificilă a meseriei  Ritchin, profesor de fotografie şi imagine la Şcoala de Artă Tisch din NY concentrează în 16 puncte viitorul foto jurnalismului. Ritchin descoperă că imaginea a devenit o formă de comunicaţie trivială, banală şi răspândită la fel ca şi comunicaţia verbală. În aceste condiţii Ritchin întreabă cum realizează fotograful profesionist o operă semnificativă? Câteva din concluziile eseului sunt prezentate în continuare.
  
   Proliferare
A declara că miriade de fotografii inundă netul este  o subestimare enormă a situaţiei. 10% din fotografiile luate în toată istoria provin din anul 2011. În 2012 Facebook a anunţat că zilnic sunt postate on line 300 milioane de fotografii. În 2014 cifra va depăşi 880 miliarde pe an. Se cere o reevaluare a mediei şi a felului în care ea interferă cu audienţa.
 
Foto jurnalismul actual se reduce la clişee expuse pe două pagini cu foarte puţin text. 
Fotografii folosesc un limbaj mnemonic, imitând imagini celebre, iconice. 
De pildă Edouard Elias a lansat poza unui sirian aşezat ca în "Depoziţia lui Crist".
Nu mai este necesar un text explicativ,  recurenţa acestor scheme oboseşte în final spectatorul.  Soluţia ar trebui găsită de platformele netului care să încurajeze media tradiţională.  Un fotograf serios să îşi  prezinte munca într-un mod elaborat şi complex.
 
Eliberaţi de nevoia de a tipări imagini, în mod tradiţional, fotografii se pot devota în a inventa noi forme de expresie, ca de exemplu eseul fotografic. Ritchin deplânge folosirea incorectă a nonlinearităţii netului. Cele mai multe pagini foto pe net preferă să emuleze media tipărită sau media video. Ele nu exploatează interacţia cu audienţa, nici dialogul dinamic cu consumatorul. "Revoluţia încă nu a venit" decide Ritchin. 
 
 Marshall McLuhan, teoreticianul mediilor spunea că  " lumea modernă goneşte cu 140 km/h privind în retrovizor ". Cu alte cuvinte: Noi credem că ne deplasăm înainte pe când copiem vechile metode. La începuturile sale cinematograful filma teatrul. Primele fotografii imitau pictura vremii.
 
 Prin 1996 Raymond Queneau a descoperit narativul non linear şi produce cartea de sonete "100 de mii de miliarde de Poeme"  în care cititorul poate rearanja 16 sonete la voia sa. Ritchin, pe când foto editor la  The New York Times Magazine, produce "Bosnia: Paşi incerţi spre Pace" , folosind fotografia lui Gilles Peress de la Magnum (*) . Cititorul este lăsat să aleagă liber o cale spre înţelegerea războiului civil.  Confuzia ecranului evocă haosul din câmpul real de luptă.  
 O altă încercare de interactivitate este făcută de The New York Times în "Privind Siria"  pagină în care filme video produse de surse siriene diferite sunt descifrate de spectator , efort care conduce la un  dialog între subiect şi consumator. 
Azi există prea multă informaţie, provenind de la cetăţeni şi mulţimea înarmată cu foto - telefoane, ştirile curg instantaneu în toate direcţiile. Cum să acoperi evenimentele dintr-o ţară enormă ca Libia într-o săptămână , fiind pe drumuri? Imposibil! Dar combinând poze făcute de jurnalist cu reacţia oamenilor la ele , cu fotografii luate de mulţime în aceleaşi locaţii , dar în alt timp, se poate întocmi un mozaic combinat din straturi multiple, cu înţelesuri mult mai adânci. 
 
(*) Magnum este o agenţie internaţională dedicată excelenţei in fotografie.
 
  Arta  naraţiei
 
O decadă în urmă, Ritchin a creat PixelPress, un parteneriat care încuraja forme noi de naraţie. Câteva programe aveau ca scop " Lupta contra Polio", " O ordine nouă : unde ne aflăm?" ori " Democraţie şi America". Aceste programe chemau la participarea oamenilor din toate grupurile sociale, aflaţi în diverse stagii ale vieţii, invitaţi să folosească diverse medii ca să exprime griji sau îndoieli.  Deşi complexe, Ritchin susţine că producţia acestor  experimente nu este scumpă. " Micile proiecte sunt uşor de făcut" . Şi totuşi media refuză să testeze noi metode şi tehnici. Chicago Sun-Times consideră că audienţa doreşte mai multe bucle video înserate în programele de ştiri. Ca un rezultat  cei ce folosesc netul vor să restructureze felul în care folosesc multimedia, în detrimentul fotografiei statice.
  
      Opinia Publică 
 
 Anul trecut Ritchin a organizat o expoziţie " What Matters Now " împreună cu fundaţia" The Aperture".  În prima zi pereţii galeriei au fost goi. Prin discuţii, lecturi şi participarea publicului larg, pereţii au fost treptat umpluţi de imagini considerate importante  publicului. Imaginaţi-vă, visează el, că vom ajunge la situaţia în care 100.000 de persoane vor plăti 3 dolari pe lună pentru a facilita filtrarea de imagini şi poveşti importante la nivel mondial. În a doua fază vom câştiga destui bani ca să finanţăm pagini care să încurajeze fotografii , pictorii, videografii etc să producă un gen nou de jurnalistică. Ei vor aranja media coherent, în mod util şi lizibil maselor. Vom reduce spamul şi haosul. Această direcţie trebuie încurajată
sfătuieşte Ritchin. Tinerii au un enorm potenţial în a face schimbări cât şi responsabilitatea de a descoperi noi medii şi forme de expresie. Dacă tipăritura va dispare vom rămâne cu o informaţie dezordonată, nocivă societăţii şi democraţiei, iar cetăţeanul profund dezinformat.  Un ultim sfat:  Jurnalistul amator să nu fie preocupat numai de producerea de conţinut ci şi  de calitatea şi de organizarea lui eficientă în spaţiul virtual. 
 
Notă: Iată un exemplu de foto-manipulare digitală tridimensională:
 
 
 
 
Adrian Grauenfels 
2013
 
 

 

Vizualizări: 242

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor