Gînduri și rînduri (XII): Paul Zarifopol - Tipul politic

Tipul politic

„Trepǎdușul electoral, reporterul ignar și neastâmpǎrat, șeful de cabinet servil și obraznic ori alte asemenea încarnǎri de elementare apetituri nu sunt și nu devin tipuri politice, chiar dacǎ ajung și rǎmân la nivelul ministrabilitǎţii șî la un regim susţinut de icre moi, șampanie, automobil și dame de nediscutatǎ marcǎ. Tipul cu adevǎrat politic gustǎ, se înţelege, ca oricare altul, din aceste realitǎţi care oricum n-au direct de-a face cu viaţa de stat, dar fǎrǎ a se putea opri la dânsele; pentru cǎ lui îi este cu deosebire dat, nu sǎ se bucure de anume realizǎri ale vieţii sociale, ci sǎ doreascǎ cu sete nestinsǎ a le stǎpâni pe toate. Nu obiectul stǎpânit, ci stǎpânirea este ţinta voinţei politice. Sǎ poruncești și sǎ fii ascultat fǎrǎ împotrivire, sǎ fii admirat și lingușit cu cea mai fanaticǎ stupiditate, sǎ te rǎzbuni așa ca sǎ îngrozești și pe cele mai plecate dintre slugile tale, sǎ dobori și sǎ strivești pe cel care-ţi stǎ împotrivǎ, pânǎ la a-i lǎsa numai putere ca sǎ-și ia otrava fǎrǎ seamǎn a înfrângerii celei de pe urmǎ – din aceste voluptǎţi de o grozavǎ simplicitate se ţes visele și se realizeazǎ paradisurile creaturii politice. (...) Însǎ trântele gǎlǎgioase, tragerile pe sfoarǎ solemne, tot bagajul mahalagismului uriaș al vieţii politice trebuie învǎţat bine pe dinafarǎ; pentru cǎ nǎzbâtiile crude, viclene ori brutale ale creaturii politice sunt tocmai pe potriva sufletului oricǎrui exemplar al speciei, pe când isteţimea tehnicǎ și teoreticǎ este un joc pe care rar numai îl face natura cu unele dintre aceste exemplare.

Paul Zarifopol

(în volumul „Din registrul ideilor gingașe”, 1926)

Vizualizări: 209

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de caterina scarlet pe Iulie 29, 2012 la 7:00pm

adevărul doare .de ce nu se pot vindeca astfel de dureri? din cauza anesteziei cauzată de...????????

degeaba pe unii ne dor asemenea ,,realități,, dacă amorțeala majorității domină. dar nu e amorțeală ci un fel de freamăt de admirație care paralizează nervul bunului simț. este credința că dacă unora le merge și lui, individului din coada sau trupul societății i s-ar permite odată și odată ajuns mai în față, să guste din frupt.

Comentariu publicat de Bogdan Toma pe Iulie 15, 2012 la 12:36pm

Și eu vǎ mulţumesc doamnǎ  Viorica Mocanu și domnule munteanu mircea pentru pertinenta observatiilor și pentru lecturǎ!

Comentariu publicat de Bogdan Toma pe Iulie 15, 2012 la 12:26pm

Stimate domn  Ionel Petrisor, despre Paul Zarifopol puteţi afla mai multe amanunte aici: http://www.autorii.com/scriitori/paul-zarifopol/index.php. Vǎ mulţumesc pentru lecturǎ și pentru consideraţii. Aveţi dreptate în ceea ce spuneţi. Eu cred cǎ România are nevoie de o schimbare radicalǎ și de o nouǎ generaţie de politicieni. Romǎnia are nevoie de modele autentice și de oameni valoroși care sǎ o diriguiascǎ. Pentru a supravieţui și pentru a prospera. Vîrfurile intelighenţiei trebuie sǎ se implice mai curajos, cu sinceritate, dezinteresat și mult mai profund ca pina acum, ca-ntr- o operaţie pe cord deschis, în viaţa socialǎ, culturalǎ, politicǎ, economicǎ etc. Din pǎcate, în anii de așa-zisǎ tranziţie spre o democraţie autenticǎ, s-a manifestat (și continuǎ sǎ se manifeste) un spirit de gașcǎ, ignar și malign, de sorginte mafiotǎ, care a afectat grav, periculos și perncios, absolut toate nivelurile societǎţii civile. Se minte cu nerușinare, se furǎ pe faţǎ, fǎrǎ nici o jenǎ, se manipuleazǎ grobian iar acum, într-o bunǎ tradiţie româneascǎ, fosta guvernare denigreazǎ Ţara la porţile Europei, prin metode securistice abjecte (cu care nu speram sǎ mai avem de-a face), asmuţindu-ne pe unii împotriva altora. E trist dar e purul adevǎr. Ce se vede din afarǎ e, de multe ori, o imagine falsǎ și extrem de denaturatǎ a ceea ce se întîmplǎ în interior. Ex-președintele suspendat și șleahta lui de ţuţǎri și slugi nu se mai agaţǎ de scaune ci doar vor sǎ nu-și piardǎ privilegiile obţinute prin fraude colosale și sǎ nu înfunde pușcǎriile pentru ceea ce au fǎcut. Se apropie, sper, ziua judecǎţii lor... Doamne ajutǎ!

 

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Iulie 14, 2012 la 12:53pm

       Cu rugaminte de necunoscator, va rog doua randuri ex+plicative despre Paul Zamfiropol, din ale carui lucrari a fost extras si prezentat aici comentariul "Tipul politic". Este prima data cand citesc acest nume si socotesc ca mi-a aduce ceva in minte daca stiu ceva in plus. Cu respect si multumire, I.P.

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Iulie 14, 2012 la 12:44pm

       Se pare ca proza actuala, acum si aici, ocupa un numar mare de randuri scrise despre politica in general si in special romaneasca, actuala. Si este si normal ca dupa peste zecii de ani trecutzi, sa se mai jinduiasca dupa  inca dupa niste reguli simple, multumitoare mai pentru toata lumea dar ajunse pana la urma insuportabile, presiunea politica existenta sa fie data la o parte prin fortza celor a caror povara de toate felurile nu mai putea fi suportata. Cauza a fost tot politica amagitoare, gasindu-si sfarsitul nu prea laudabil si poate regretat intr-un fel. Vorbind de actuala politica si in Romania are o bajbaiala nu numai din partea politicienilor adusi in vanzoleala noului ci si din partea alegatorilor priceput manipulati de catre cei alesi sa le usureze greutatile vietii prin o administrare democratica a economiei nationale si in general a modului zilnic de viata al celor ce formeaza prin existenta lor majoritatea vietilor acestei natiuni. Pe mai departe o dictatura masca spre un orizont social-politic indefinit, vizibil insa prin inegalitatile sociale aparute in aceasta vanzoleala in care domneste dezordinea unor reguli simple la care sperau prin actul lor cei ce au avut curajul sa-si spuna atunci cuvantul dovedind prin actul lor ca au inca forta de a-si cere drepturile chiar in fata tancurilor marsaluitoare. Ce au acum dupa acesti ani trecutzi? Nici maca realizarea in mod egal a unor simple dorintze de viata pentru cei ce alcatuesc majoritatea acestei natiuni . In sinea mea si nu numai pentru avantul meu criticos lucrurile stau mult departe de sperantele avute. Si de aici tot felul de nostalgii si comparatii cu ce-a fost si ce este acum. Cand am parasit eu Romania, anul  1980, asa cum era atunci, avea ceva mai de pret decat acum. Fiecare isi cunoaste randul si locul la coada vietzii. Jugul insa devenise tot mai greu, povara a multor cheltueli externe exagerat facute de catre multi nepriceputi, datorii ce trebuiau platite. Si cu datoriile astea se pot scoate la iveala multe precum si despre veniturile si starea economica a Romaniei. Gura ma ia mult prea innainte aruncand o vorba nepotrivita spre cei ce au condus dupa "89" soarta acestei tari, socotind-ui analfabeti si in carte si in ceeace inseamna politica democratica.

       La ora asta in Romania, aceeasi vanzoleala in varfurile partidelor existente spre a-si castiga majoritatea in voturi prin amagirea alegatorilor spre a le castiga voturile. Ce s-ar intampla oare ca in ziua stabilita pentru votare nimeni sa nu se prezinte la votare, nu numai ce-i cu preferinta spre un partid sau altul ci chiar toti cei cu drept de vot. Un semnal, un blam unitar al alegatorilor impotriva amagitorilor indiferent de culoarea lor politica!

Cei de facut? Un blam national prin refuz la votare ca raspuns direct si adevarat la manipularile politice a celor perindati la conducerea acestei tari. O viatza onorabila nu se tine cu promisiuni si furtisaguri sub toate formele pe baza unor voturi capatate prin promisiuni ce nu se vor pune in viatza nici macar la Sfantul Asteapta! Vot de blam catre totzi spre a se trezi cxa nu-i de joaca cu ce-i ce alcatuesc talpa acestei tari! Nu la revolta de strada, nu la drapele maI stiu eu cum. Un simplu gest, ca un semn ceresc si-ii deajuns sa aduca la mal multe sperante luate de vanjoleala politica trambitata de niste analfabeti in poitica pentru un popor rabdator cu multe sperante avute cand au facut ce-au facut. Doua randuri in plus si termin. De multe ori in istorie sant necazuri ce cad pe capul altora de cat pe capul celor care au facut necazul. Si vorbele astea spuse si scrise de mine aici pot fi luate in diferite feluri gandul meu insa este ca-mi apartin ca judecata propiei pentru o situatie la care nu mi sa pus intrebarea ci din pacatoasa mea gandire ca nu pot sa fiu indiferent la ceva ce catre care simt nemultumire macar daca altfel nu pot face ceva. Am incheiat cu politica. In viitorul scris sant bucuros a ajunje la filosofie daca la scria povestile mele n-am avut succes! De scris poeazii nu am harul aceste cu toate ca cu placere le citesc fie ale celor ce incep sau sand deja etalatzi in casa acestei muze!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor