Portret de autor român din Spania: GABRIEL NAN

Gabriel Nan (Gabi Nan) s-a născut în comuna Cărbunești, județul Prahova, la data de 29.06.1966. Din anul 1994 locuiește în Madrid, Spania, unde și-a continuat studiile profesionale. Timp de 6 ani (2011-2017) a participat la cenaclurile și atelierele de poezie și scriere creativă ale lui Jesús Urceloy, în Madrid, un poet care și-a pus amprenta asupra stilului său literar, alături de Ion Minulescu, Mircea Eliade, Feodor Dostoievski, Albert Camus, Lucian Blaga și Federico Garcia Lorca. Și-a semnat debutul literar publicând poezie în paginile revistei Argeș (2008), a participat cu poeme în antologii literare în limba română (Insomnii Mătăsoase, voumul II, 2012, și volumul III, 2013, ambele apărute la Editura Pastel din Brașov), dar și în limba spaniolă, în patru antologii, 24 Poetas Tímidos (2017), El grito de la mujer (2017), Encuentro Internacional de Poesia UBEDA (2016) și 54 Poetas que corrieron la maratón de Chicago (2019). A publicat și în Revista Neuma (2018).

În noiembrie 2014 a publicat primul volum de versuri în limba spaniolă, El Tejedor (Țesătorul), la prestigioasa Editură AMARGORD din Madrid. Este membru al Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (ASARS), Madrid, din anul 2015. Este membru al Cenaclului de la Madrid coordonat de scriitorul Gelu Vlasin. În anul 2015 a primit diploma Semana Complutense de Las letras iar în luna august 2019 a fost laureat al premiului Fiesta de las Letras, în orașul Tomelloso, Spania.

"Juriul concursului de poezie din cadrul Festivalului literar "Ciudad de Tomelloso (Spania), din care au făcut parte poeții Guadalupe Grande Aguirre, Juan Carlos Pérez Mestre și Jesús García Lorenzo (Urceloy), a decis acordarea premiului de poezie “Ángel López Martínez”, în valoare de 1.000 de euro, poetului român Gabriel Nan." 

În anul 2020 a publicat prima carte în limba română, A doua Romă, Editura EIKON, cu texte de prezentare semnate Liviu Mățăoanu și Aurel Sibiceanu, amândoi scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Cartea a fost prezentată în cadrul unei ediții speciale a Cenaclului de la Madrid, coordonat de Gelu Vlașin

"Această carte poate fi percepută ca un cântec, uneori chiar ca un cântec fără melodie, care se derulează din naștere în fiecare din noi, al locului natal, numai că uneori e necesar să fii plecat de acasă mult timp pentru a-l auzi, pentru a afla că el este acolo de totdeauna, doar că nu s-a știut asta." (Liviu Mățăoanu)

·Cu ani în urmă, l-am publicat pe Gabriel Nan, fără ezitare, în revista ARGEȘ, din Pitești. Am trăit bucuria rară de a întâlni un poet născut, iară nu făcut. Erau poeme mistice, demne de a sta lângă cele ale lui Daniel Turcea, misticul înalt! În această carte avem un Gabriel și mai stăpân pe uneltele sale, mai divers și împlinind ceea ce este cel mai greu pentru un poet, cultivarea lăuntrică a emoției până devine cuvânt și rudă a Logosului Divin, bun de trimis în lume pentru a zidi." (Aurel Sibiceanu)

Vizualizări: 439

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Dimitrio pe Ianuarie 28, 2021 la 1:33pm

DEASEMENEA FELICITĂRI !

Comentariu publicat de Benoni Todica pe Ianuarie 26, 2021 la 10:17pm

FELICITARI!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor