George ROCA - Interviu cu doamna Mariana POP-MION, preşedinta clubului "8 MARTIE"

George Roca: Stimata Mariana, am aflat din presa romanească că aţi înfiinţat de curând la Bucureşt un club şi o „bancă a timpului”. Despre ce este vorba?

Mariana Pop-Mion: Da este adevărat! Acesta este un proiect mai vechi al meu care abia acum a început să prindă viaţă. Acest club l-am numit „8 Martie”, denumire dată în cinstea zilei femeii, dar nu este rezervat numai femeilor, ci tuturor oamenilor din România şi chiar din toată lumea. E frumos să ai prieteni peste tot!

George Roca: Deci să înţeleg că acest club deschide braţele unei lumi întregi? Nu credeţi că este un proiect prea grandios, prea cutezător?

Mariana Pop-Mion: La început am dorit să-l facem doar „la feminin”. Multe dintre noi sunt căsătorite, au un partener de viaţă, sau doresc să-şi găsească un partener, un prieten... cu care să schimbe păreri, experienţe. La unele acţiuni ale clubului precum cele de caritate, baluri, simpozioane, ajutoare de orice fel, trebuie să antrenăm şi bărbaţii. Acesta a fost motivul pentru care am decis să deschidem porţile şi acestora. Pentru a face bine nici un proiect nu e prea vast.

George Roca: Spuneţi-mi când a fost înfiinţată asociaţia. Câţi membri fac parte din grupul fondator?

Mariana Pop-Mion: Despre această organizaţie vă pot spune că ne-am întâlnit toate la iniţiativa mea şi am pus bazele pe care se va construi o asociatie sau fundaţie. Asociaţia a luat fiinţă pe data de 21 februarie 2007, cu aproape două săptămâni înainte de 8 Martie. Au fost prezente 17 doamne printre care mă număr şi eu. Acestea au fost trecute în procesul verbal ca membrii fondatori. Toate au studii superioare, sunt medici, ingineri, avocaţi,economişti, profesori… Mai avem puţin până la înregistrarea acesteia. Deci iată că membrii fondatori sunt numai femei!

George Roca: Doriţi să înregistraţi societatea juridic? Aţi conceput şi un statut?

Mariana Pop-Mion: Da! Totul este aproape gata pentru a ne înregistra legal! Avem şi un statut al asociaţiei pregătit de specialistele noastre.

George Roca: Am citit în revista „Felicia” articolul scris de Dana Tudor, în care se spune că clubul are în program deschiderea unei „bănci”! Ce putem înţelege din aceasta?

Mariana Pop-Mion: Da! Noi am numit-o „banca timpului”. În România suntem primii pe piaţă. Speram să deschidem cât mai multe filiale. Deşi acest enunţ sună pretenţios, pot să spun că de fapt este o acţiune în cadrul asociaţiei noastre . Membri se ajută reciproc, pe principiul serviciu contra serviciu.

George Roca: Deci va semăna cu o bancă, dar se va baza pe sistemul „barter”?

Mariana Pop-Mion: Într-un fel am putea zice că e ceva asemănător. Dar se va referi cu precădere la o asistenţă intelectuală, sau bazată pe experienţa vieţii. Va fi un fel de forum de ajutorare, de înţelegere mutuală, de prietenie... De exemplu, dacă are cineva nevoie de un sfat juridic, poate apela la un membru a asociaţiei cu experienţă în domeniu. Acesta, la rândul sau, beneficiază de aceeaşi facilitate şi poate cere sfaturi despre ce o interesează unui alt membru. Se vor găsi intotdeauna persoane cu experienţă din cadrul grupului care să raspundă la rezolvarea acestor întrebări!

George Roca: Să înţeleg că aveţi în rândurile membrilor persoane specializate?Mariana Pop-Mion: Avem profesori, medici, juristi, specialişti în diferite domenii de activitate, dar şi doamni/e în vârstă care pe lângă profesie, au acumulat o bogată experienţă de viaţă care o pot împărtăşi tinerelor, un exemplu fiind sfaturi despre maternitate, creşterea unui copil, relaţii matrimoniale, sau chiar principii de conduită în viaţă. Avem specialişti în domeniul învăţământului, turismului, sănătăţii, artei, modei. De asemenea îi vom ajuta pe cei tineri şi le vom crea programe speciale pentru a se putea califica şi integra în societate.

George Roca: Interesant! Sunt convins că va fi un ajutor benefic!

Mariana Pop-Mion: Desigur! Bazate pe experienţe personale, vom organiza şi câteva cursuri practice. Mai precis cum să spalăm, cum să călcăm, cum să ne educăm copiii, cum să îngrijim pe cei aflaţi la o vârstă inaintată şi desigur... cum să fim moderni, cum să ne comportăm în societate şi cum să facem faţă vieţii de zi cu zi! Cursuri de estetică, cosmetică, bune maniere, comunicare, excursii etc. Sfaturi vor primi şi taţii care au ramas singuri să îngrijească de copii atunci când parte feminină este bolnavă sau este plecată la lucru în străinătate. Le vom oferi asistenţă prin poştă sau prin e-mail! Sfaturi cum să facă piaţa, cum să îmbrace copilul, cum să calce, ce produse pot folosi, ce cărţi le sunt utile...

George Roca: Şi care va fi modalitate compenasatorie, adică „de plată”? Nu se vor ivi divergenţe, sau frustrări?

Mariana Pop-Mion: Modalitate de plată este inedită! Nimeni nu va plăti un ban! Totul se plăteşte în puncte. La înscriere fiecare persoană primeşte 10 puncte. Cu acestea îşi incepe activitatea. Doreşte să participe la un curs? Va plăti de exemplu 1 punct/ora. Vrea sa facă un seviciu unei colege, de exemplu să o ducă cu maşina la cumparături sau să-i ducă copilul la şcoală... pentru acest serviciu va primi 1punct sau chiar mai multe. Depinde de complexitatea serviciului. Toate punctele vor fi contabilizate şi vor fi introduse în baza de date a societăţii. Fiecare membru va şti precis oricând de câte puncte dispune.

George Roca: Să înţeleg că nu va exista nici o cotizaţie de membru?

Mariana Pop-Mion: Există o cotizatie! O sumă modică de 10 RON pe lună sau 3.5 Euro. Aceasta cred ca va fi accesibilă chiar şi celor cu venit mai mic, de fapt o sumă simbolică care va acoperi o parte din cheltuielile administrative. Pentru membrii cu venituri mai mari este deschisă portiţa sponsorizărilor. Aceştia vor fi recompensaţi cu puncte. Ei pot ceda punctele unui alt membru „cu probleme” în cazul în care nu au nevoie de ele. Din păcate punctele nu se pot cumpăra; pentru ele trebuie să oferi servicii membrilor asociaţiei.

George Roca: Interesat! Şi, mă rog, cine poate deveni mebru a asociaţiei „8 Martie”?

Mariana Pop-Mion: Oricine poate deveni membru, cu condiţia să fi absolvit liceul.

George Roca: Dece această menţiune? N-am zis restricţie!

Mariana Pop-Mion: Deoarece, toţi membrii trebuie să fie capabili să înţeleagă obiectivele şi mesajul asociaţiei şi totodată trebuie să fie în stare să ofere la rândul lor servicii celorlalţi membri. Să fie în stare să comunice sau să înveţe să comunice cu lumea inconjurătoare, atât fizică sau virtuală, să se modernizeze şi să nu aibă reticienţe sau complexe de inferioritate.

George Roca: Vorbind de lumea virtuală, vă referiţi la cunoaşterea mijloacelor de comunicare oferite de calculator?

Mariana Pop-Mion: Bineînţeles! Calculator, computer, ordinator... spuneţi-i cum vreţi. Dar şi folosirea unui „palm” sau a unei agende electronice, a unui DVD, sau a a unei camere digitale. În felul acesta vor avea o compatibilitate mai bună cu lumea inconjurătoare. Se vor simţi mai siguri şi totodată vor realiza că fac parte din „lumea de azi”.

George Roca: Să înţeleg că se încearcă şi o emancipare a membrilor asociaţiei?

Mariana Pop-Mion: De fapt o modernizare !O reciclare! Un fel de... „hai s-o luăm de la capăt”. Inclusiv la bucătărie trebuie să ştii cum se manipulează un cuptor cu microunde, cum poţi opera un televizor cu plasmă, sau cum poţi accesa ultimul tip de telefon celular.

George Roca: Unde vă pot găsi cei care doresc să devină membri? Aveţi un sediu, sau un număr de telefon?

Mariana Pop-Mion: Avem un sediu, dar ne întâlnim în fiecare joi într-un salon al restaurantului „Sfântu’ Gheorghe”, de pe strada Franceză Nr. 44, din Bucureşti, nu departe de Hanul lui Manuc. De asemenea putem fi contactate la adresa de e-mail: mpwpop@tin.it . Adresa de e-mail şi sediul le-am pus personal la dispoziţia asociaţiei. Iata şi un fax: 0040 21 3322-435, disponibil zilnic între orele 10-20. Sper să fie folosit cu chibzuinţă. Deocamdată asociaţia nu are fonduri pentru a cumpăra aceste „accesorii”, aşadar m-am oferit să susţin financiar cheltuielile de primă necesitate. Sper în vremuri mai bune... deoarece fiecare început e greu.

George Roca: Ce alte activitati aveţi în program pentru început?

Mariana Pop-Mion: Proiecte sunt multe. Iată câteva dintre ele:

• Vreau să fac un parc pentru copii şi pentru cei care au fost copii, cu tematica „A FOST ODATA...” În vară am decis să cumpăr câteva hectare de pământ în acest scop. Vreau să construiesc acolo câteva căsuţe ca în basmele bunicii, în care o familie (a membrilor! sic!) să poată petrece câteva zile de neuitat! Acolo vor putea trăi pe viu povestea lui Păcală, povestea lui Harap Alb, sau povestea fetei moşului şi cea a babii.

• Vreau să facem cursuri pentru tineri şi cei mai puţin tineri. Am găsit o şcoală care ne poate da o sală de clasă în care să organizăm ateliere de croitorie, de coafor, cosmetică, etc. Am găsit profesori, am putea începe cursurile în toamnă, însă fiecare vrea să fie plătit. Încăperile arată ca după război! Nemaivorbind de profesori ! Au şi ei dreptate… sunt prost plătiţi şi ar dori să predea la noi cu 5-8 euro/ora, pentru a-şi întregi salariul. Asta după ce „ii calificam” noi! Statul vrea 20% pentru banii care îi primeşte fiecare profesor, aşa că, ori găsim un sponsor, ca apoi să putem cere finanţări, ori vom fi forţaţi să ne lăsăm păgubaşi…

George Roca: Ce alte proiecte aveţi pentru bunul mers al asociaţiei?

Mariana Pop-Mion: În curând vom avea o revista proprie şi un site pe internet. Vrem să publicăm şi cărţi. Suntem aproape gata cu primul volum, al primei cărţi! O carte-test a bunelor maniere. Apoi o vom întregi cu volumul al doilea.

George ROCA: Vă doresc succes şi vă promit că vă voi proiecta designul revistei şi vă voi ajuta la publicitate!

Bucureşti, mai 2007

Vizualizări: 340

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor