George ROCA - MISS DIASPORA 2006: Interviu cu Sorana Hâlmu - Reprezentanta statului australian Noua Galie de Sud

George ROCA: Am aflat cu bucurie ca vei participa la concursul de frumuseţe şi spiritualitate Miss Diaspora 2006. Ce poţi să-mi spui despre acest eveniment?

Sorana HÂLMU: Concursul Miss Diapora este organizat în fiecare an de către Asociaţia „Pro Familia” din Bucureşti, România. La acest concurs pot să participe tinere de origine română care au vârsta între 16-23 de ani şi care domiciliul stabil în afara perimetrului geografic naţional.

George ROCA: Spune-mi te rog cum ai aflat de acest eveniment şi dece te-ai înscris pentru a participa la preselecţie?

Sorana HÂLMU: Am aflat informaţii despre acest eveniment, încă din anii trecuţi, din ziarele româneşti care apar în Australia. Am dorit încă de atunci să fac acest pas, dar nu am putut deoarece eram la facultate. În perioada când se desfăşoară concursul Miss Diaspora, adică în luna august, eram foarte ocupată cu studiile, aveam ba o perioadă hectică de învăţat, ba examene, ba alte preocupări care mă ţineau legată de Australia. Anul acesta am fost mai relaxată. Am luat legatura prin internet cu organizatorii, le-am trimis câteva fotografii şi date personale şi iată că am fost promovată printre finaliste.

George ROCA: Ai auzit şi de alte tinere românce din Australia care şi-ai depus candidatura pentru a participa la concurs?

Sorana HÂLMU: Posibil că au mai fost şi alte candidate! Ştiu doar de două fete, care au dorit să participe la concurs, una din Melbourne iar cealaltă din Brisbane, dar până la urmă am fost admisă doar eu şi Loredana Sachelaru din Melbourne. Eu voi reprezenta statul Noua Galie de Sud, iar Loredana va reprezenta statul Victoria. Nu am cunoştinţă de candidate din alte state australiene care au dorit să participe la Miss Diaspora.

George ROCA: Te-a sponsorizat cineva din Australia pentru această acţiune? Mă refer la cheltuieli de drum şi de cazare în România, garderobă, vize, etc.

Sorana HÂLMU: Nu! Nu am nici un sponsor! Drumul mi-l plătesc eu! Noroc că lucrez la compania aviatică australiană Qantas, unde mi se oferă o reducere la plata biletului de avion, căci altfel nu mi-ar fi dat mâna să plec. Singurul care s-a oferit să mă ajute a fost domnul Daniel Trifu, multiplu campion australian la karate, care mi-a facilitat acces gratuit la sala lui de sport.

George ROCA: Ai dreptate! Ar fi bine ca organizatorii să se gândească la aceste impedimente. Totuşi ca distanţă şi cheltuieli de călătorie, Australia nu este Europa! Poate ar fi participat şi alte tinere românce din alte state australiene, dar nu le-a permis buzunarul!

Sorana HÂLMU: Da, întradevăr, este destul de costisitoare o asemenea „aventură”! Dacă ar fi să socotesc toate cheltuielile de deplasare, garderobă şi plata integrală a biletului ar fi trebuit sa scot din buzunar peste 5-6 mii de dolari australieni.

George ROCA: Poti să îmi spui câte ceva despre tine? Unde te-ai născut, cum ai ajuns în Australia? Cine sunt părinţii tăi?

Sorana HÂLMU: Am 23 de ani şi m-am născut la Oradea. Mama a ajuns în Australia, prin 1988, iar eu cu tata am urmat-o după un an. Tatăl meu lucrează ca maestru în arta culinară la Hotelul Sheraton, iar mama este antrenoare principală a lotului australian de gimnastică ritmică. Aici, la Sydney, am fost elevă la un liceu catolic din suburbia Bondi. Facultatea am facut-o la Canberra.

George ROCA: Deci lucrezi la vestita companie Qantas! Ce facultate ai terminat? Cum ai ajuns ă lucrezi acolo?

Sorana HÂLMU: Am absolvit facultatea de Relaţii Publice şi Resurse Umane la Canberra University. Am intrat la Qantas pe bază de concurs şi deţin în prezent funcţia de consilier-coordonator relaţii publice şi de lucru. O munca plăcută şi foarte complexă. Am astfel, sub indrumare, peste 6500 de angajaţi, care reprezintă personalul navigant (curse lungi şi scurte) şi 300 personal de sol.

George ROCA: O adevărată armată! Deci eşti un fel de şef de cadre... Ce proiecte ai de viitor?

Sorana HÂLMU: La anul viitor voi pleca să lucrez pentru o perioadă de un an în Europa, posibil la Londra sau Amsterdam. De fapt asta e o modă aici în Australia. Toţi tinerii care termina facultatea îşi doresc să plece pentru o oarecare perioadă să lucreze în bătrâna Europă.

George ROCA: Povesteşte-mi te rog cum te-ai pregatit pentru concursul Miss Diaspora 2006, la care vei participa.

Sorana HÂLMU: Imediat după ce am aflat vestea îmbucurătoare ca sunt admisă printre finaliste, am început să mă pregătesc pentru concurs. De trei ori pe săptămână mă duc la sala de sport. Am luat lecţii de dans, dicţie si pronunţare cât mai corectă a limbii române. Am citit câteva cărţi despre istoria şi geografia României. La sugestia mamei am pregătit un dans modern pe muzică hip-hop cu elemente de gimnastică ritmică în care se foloseşte panglica. Acest dans va fi o componentă a probelor obligatorii de concurs impuse de organizatori.

George ROCA: După câte sunt informat, concursul Miss Diaspora 2006 va avea loc în data de miercuri, 9 august, începând cu orele 21 (ora României), pe litoralul românesc, în staţiunea Mangalia, fiind parte integrantă a vestitului Festival Callatis aflat, pare-mi-se, la cea de VIII-a ediţie. Ai emoţii?

Sorana HÂLMU: Emoţii... Cum să nu am? Particip la un concurs, iar concursul e un fel de examen! Şi-apoi cine nu are emoţii la examen? Dar sper să trec toate impedimentele cu bine!

George ROCA: Crezi că vei câştiga concursul? Vei deveni Miss Diaspora 2006?

Sorana HÂLMU: Mi-aş dori foarte mult, dar nu depinde de mine ci de juriul care decide. Şi apoi, toate participantele îşi doresc acest lucru. Le-am văzut prezentările şi fotografiile pe internet. Majoritatea sunt foarte frumoase!

George ROCA: Sunt convins că toţi românii stabiliţi la Sydney şi în alte localităţi ale statului Noua Galie de Sud îţi vor ţine pumnii, mai ales că majoritatea recepţionează emisiunile postului TVR Internaţional, care va transmite în direct de la Mangalia, Concursul Miss Diaspora 2006. Ai ceva de transmis suporterilor tăi?

Sorana HÂLMU: Le mulţumesc tuturor care vor fi alaturi de mine şi îi asigur că voi depune toate eforturile pentru a-i reprezenta la acesat prestigios eveniment. Voi încerca să creez o punte de legătură între românii de la antipozi şi ţara unde ne-am născut.


*********************************************************

În data de 28 iulie, după o călătorie cu avionul care a durat peste 30 de ore, Sorana Hâlmu, a ajuns cu bine la Bucureşti. Şi-a sunat părinţii la telefon şi le-a spus că este încântată de frumoasa metropolă, de arhitectura acesteia şi de românii care i-a întâlnit acolo. A luat legatura cu Asociaţia Pro Familia, si după două zile de şedere în capitala României, duminică, 30 iulie, impreună cu celelalte „fete frumoase”, a luat drumul mării, către Mangalia, una dintre cele mai fascinante staţiuni ale litoralului românesc, locul unde se vor desfăsura în această vară Festivalul Callatis şi Concursul Miss Diaspora 2006.
George ROCA
Sydney, Australia
5 august 2006

Vizualizări: 336

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor