George ROCA - SPORTIVI ROMÂNI (GIMNASTICĂ): Delia HÂLMU - Antrenoarea lotului de gimnastică ritmică al Australiei

În luna septembrie a anului 2006, am avut privilegiu să particip la „Centenarul gimnasticii româneşti”, eveniment care s-a sărbătorit la nivel naţional la „Sala Polivalentă” din Bucureşti, ocazie cu care am putut să reîntâlnesc prieteni dragi, unii dintre ei pierduţi prin diferite colţuri ale mapamondului. Am avut atunci prilejul să reînnod legături vechi cu gimnaşti şi antrenori de elită a anilor ’60 şi ’70, sau cu cei cu care am „lucrat” în calitate de National Olympic Comitee Assistant (SOCOG) la olimpiada de la Sydney, din anul 2000.

Am aflat cu satisfacţie că românii excelează în exportul de antrenori de gimnastică peste hotarele perimetrului naţional. După cum se ştie, mulţi dintre talentaţii noştri antrenori îşi aduc aportul la ridicarea acestui sport pe cele mai înalte culmi, devenind astfel instrumente de valoare în crearea unei imaginii pozitive pentru ţara în care s-au născut şi unde şi-au dezvoltat talentul.

Vom întâlni astfel, în Statele Unite, pe eminenţii Nadia Comăneci, Bela Karoly, Teodora Ungureanu-Cepoi, Sorin Cepoi, Mircea Bădulescu, Mircea Gheorghiu, Liviu Mazilu, Emilia Eberle, Daniela Silivaş, foste celebrităţi ale echipei naţionale de gimnastică artistică ale României.

În Canada, Tamara Bompa a devenit şefa arbitrajului la gimnastică ritmică. Italia îl are pe George Păunescu, fost multiplu campion naţional, care antrenează cu succes valoroase echipe de gimnastică artistică. Chiar şi Ştefan Gal, unul din actuali antrenori al „team-ului condus de Dan Grecu”, aflat acum la conducerea excelentei echipe masculine româneşti (Marius Urzică, Marian Drăgulescu), a antrenat tot în Italia (pentru o perioadă de patru ani) echipe de gimnastică artistică.

George Condovici, fostul antrenor emerit de la începuturile de glorie ale gimnasticii artistice româneşti, profesează în Germania. Livia Medilanski, este antrenoarea lotului naţional de gimnasticã ritmică, secondată cu succes, de o altă antrenoare de origine română, Mariana Christiansen. Ecaterina Szabo, antrenează o echipă la Chamalieres în Franţa.

Desigur că, nici continentul australian nu face excepţie în a avea la conducerea echipei naţionale de gimnastică ritmică o antrenoare româncă. Delia Hâlmu, deţine de aproape şase ani această funcţie. Fostã gimnastă şi absolventã a Liceului Sportiv din Oradea, a fost preocupată încă din copilărie de această disciplină sportivă.

După plecarea din ţară şi după o scurtă şedere în SUA (la New York şi Houston, unde îl întâlneşte pe Bela Karoly), la începutul anului 1988, ajunge în Australia şi se stabileşte la Sydney. Antrenează o perioadă la diferite licee din Sydney team-uri de gimnastică ritmică, pâna când, în 1991, i se oferă de către Institutul de Sport al statului New South Wales acreditarea de antrenor secund al lotului, cu sediul la Homebush, nu departe de locul unde se va desfaşura viitoarea olimpiadă a mileniului trei. Îşi perfectionează tehnica de predare înscriindu-se (şi absolvind) cursurile Institutului Australian de Sport de la Canberra. În paralel cu aceasta, în 1994 la Sydney, i se pune la dispoziţie de către conducerea „Tara Anglican School for Girls”, o modernă sală de antrenament unde îşi deschide clubul personal de gimnastică „L’Etoile D’Or” (Steaua de Aur) şi unde obţine rezultate remarcabile datorită cărora, în 1995 este numită antrenoare principală a statului NSW.

Este numită antrenoare principală şi al lotului naţional al Australiei şi conducător de delegaţie la campionatele mondiale de gimnastică ritmică din 1995, 1999 şi 2001, precum şi la Jocurile Commonwealth-ului din 1998 şi 2000. Nu îşi uită niciodată originea şi nu uită să menţioneze că performanţele şi rezultatele sale îşi trag seva din gimnastica şi educaţia românească. Multe din elevele sale folosesc melodii româneşti pentru a-şi inobila coreografia numerelor de concurs.

De asemenea, din 1998 şi până în prezent, deţine şi funcţia de antrenor principal al Programului de Înaltă Performanţă din cadrul Institutului de Sport al statului NSW. Este acreditată ca membră a corpul de arbitrii internaţionali la această disciplină sportivă.

Descoperă, antrenează şi lansează sportive care aduc lauri gimnasticii ritmice australiene. Talente precum Leigh Marning, Kate Riley, Bree Robertson, Vanessa Ade, Danielle le Ray, sunt doar câteva din gimnastele pe care le-a antrenat sau antrenează, Delia Hâlmu.

În anii premergători olimpiadei de la Sydney, participã la 4 campionate mondiale şi culege aplauze şi lauri pentru pregătirea a 11 titluri de campioane naţionale. Prezentă cu echipa la Jocurile Commonwealth-ului de la Kuala Lumpur, din 1998, obţine prima medalie de argint (Leigh Marning) şi o medalie de bronz la individual compus.

Datorită acestor rezultate este numită din 1998, unică antrenoare a echipei naţionale de gimnastică ritmică a Australiei. Succesele continuă şi la Campionatul Mondial de la Osaka (Japonia), unde obţine calificarea Australiei(!!!) la Jocurile Olimpice de la Sydney. Două eleve ale Deliei Hâlmu, gimnasta Danielle Ray şi antrenoarea de competiţie a acesteia, Kate Mitchel, sunt singurele componente australiene care au reprezentat aceasta ţară la olimpiada anului 2000.

La Millennium Youth Commonwealth Games, eveniment care a avut loc în luna august 2000, la Edinburgh, echipa antrenată de românca noastră, a obţinut, cu glorie, trei medalii de aur şi trei de argint. Cu asemenea rezultate a fost de înţeles că gimnastele australiene nu ne-au înşelat aşteptările la cea de a XXVII-a olimpiadă care s-a desfăşurat la Sydney.

În 2004, Delia Hâlmu, a condus lotul australian de gimnastică ritmică la campionatele internaţionale „Aphrodite 2004” care au avut loc in Cipru. Două dintre elevele sale, Jessica Veal şi Sara Jammal, au obţinut rezultate excepţionale, respectiv locul patru şi şase. Între 17-27 mai 2005 a avut loc la Sydney Olympic Park Sports campionatul naţional australian de gimnastică artistică şi ritmică. Gimnastele favorite au fost şi de data aceasta cele conduse de Delia. Succesele continuă...!

Dacă o întrebi care sunt cele mai plăcute momente ale unui concurs de gimnastică ritmică, ne răspunde că ... momentul sublim este atunci când se cântă imnul naţional. Înseamnă că fetele ei sunt pe podium şi ea şi-a indeplinit atribuţiunile şi dorinţele. Să-i urăm succes la calificările pentru Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing!

George ROCA
Sydney - Australia

Vizualizări: 229

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor