George ROCA - SPORTIVI ROMÂNI (ATLETISM): Vasile IANCU - Veteranul româno-australian a participat pentru a treia oară la Sydney la semimaratonul CITY2SURF

În fiecare an, în marea metropolă Sydney, se organizează faimoasa cursă de alergare, numită: „City2Surf” (City To Surf), eveniment de mare faimă la care participă atleţi consacraţi din multe ţări ale lumii. Competiţia este sponsorizată de ziarul „The Sun Herald” şi datează din 1971, în anul 2005 sărbatorindu-se cea de a 35-a editiţie.
Printre învingători se evidenţiază nume cunoscute de alergători de cursă lungă, precum Steve Monaghetti (1991, record absolut 40’03’’), Robert de Castella (1981, record 40’08’’) şi alţii. Câştigătorul din acest an a fost tanzanianul Patrick Nyangelo (41’12’’). Cursa se prezintă sub forma unui semi-maraton şi se desfăşoară pe un traseu bine-determinat de 14 km. Startul se dă în Hyde Park iar finişul are loc la Bondi Beach. Anul acesta am avut o surpriză placută! De curând, ni s-a adus la cunoştinţă că printre cei 60.400 de participanţi s-a numărat şi un român, dl. Vasile Iancu, originar din Bucureşti, în vârstă de 72 de ani. Acesta este un nume cunoscut de organizatorilor deoarece a mai participat la acest eveniment încă de două ori, în urmă cu 12 ani, şi în urmă cu 2 ani. Şi anul acesta, ca şi în cei anteriori s-a aflat pe un un loc fruntaş la categoria de vârstă. Am încercat să căutăm şi aţi compatrioţi români care au participat la „City2Surf”, dar listele cu cei înscrişi fiind foarte lungi, a fost foarte greu să localizăm un alt nume românesc. Despre domnul Vasile Iancu, mai auzisem şi în anii precedenţi. Cunoscându-i realizările, m-am gândit să îi iau un interviu prin care să vi-l prezint şi dumneavoastră stimaţi cititori:

George ROCA: Domnule Vasile Iancu, mă bucur că aud despre dumneavoastră fapte imbucurătoare. Vă rog să vă prezentaţi.

Vasile IANCU: Sunt născut în Ardeal, în anul 1933. Am trăit o viaţă în Bucureşti, iar de 3 ani m-am mutat definitiv în Australia, unde locuiesc împreună cu soţia mea Livia. Am ajuns la Sydney, deoarece fiul nostru, Aurelian, este stabilit tot aici incă din 1987.

George ROCA: Domnule Iancu dece vă place sportul?

Vasile IANCU: Fără să spun slogane, am să vă fac cunoscut dece iubesc sportul! Pentru că este util şi te ajută să fii sănătos! Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, a proclamat anul 2005, Anul Internaţional al Sportului şi Educaţiei Fizice, cu scopul de a face cunoscut comunităţilor, organizaţiilor şi persoanelor individuale inportanta şi valoarea sportului în înbunătăţirea sănătaţii şi a condiţiei umane, făcâdu-se apel şi la crearea şi dezvoltarea proiectelor şi programelor sportive. După cum spunea secretarul general al acesteia, Kofi Anan, sportul este limbajul universal care consolidează legăturile dintre oamenii, fără a ţine cont de origine, poziţie socială, statut ecomomic sau crez religios. Sportul este un fenomen care îmbunătaţeşte calitatea vieţii, influenţează modul de-a gândi pozitiv, creeaza o armonie între minte şi organismul uman. Deci fară sport şi mişcare fizică, organismul uman nu funcţionează cum trebuie. Nu degeaba spuneau latinii: „Mens sana in corpore sano”, adică, minte sanatoasă în corp sanatos. Aplicând acest principiu am realizat că cel mai bun lucru pentru a-ţi face viaţa plăcută şi uşoară este să faci sport! La ori ce vârstă! Aşa ca eu am continuat să fac sport şi la vârsta de 72 de ani, având parte chiar şi de performanţe... Alerg aproape zilnic, joc de trei ori pe săptămână tenis, fac yoga, gimnastică suedeză, înot şi merg pe jos. Datorită acestui fapt mă simt foarte bine si sănătos.

George ROCA: Când aţi început să aveţi primele contacte cu sportul?

Vasile IANCU: De mic mi-a plăcut sportul, în special atletismul, tenisul şi înotul. Acest fapt este poate o tradiţie de familie, una dintre surorile mele, Puşa Iancu, a fost campioană naţională a României la 800 de metri plat femei. După terminarea şcolii normale din Gherla, mi-am continuat studiile şi am ajuns student la facultatea de matematică-fizică din Cluj. Sora mea locuia şi se antrena tot în oraşul de pe Someş şi deţinea în aceea vreme câteva titluri de campioană, judeţeană, universitară şi naţională. Desigur, nu am acceptat sa stau în umbra gloriei ei şi fiind atras de spiritul de performanţă am început să fac şi eu atletism, la inceput la Clubul Sportiv al universităţii din Cluj, avându-l antrenor pe Gheorghe Chiş. Asta se întâmpla prin 1954. Am fost remarcat de prestigiosul antrenor Ion Moina şi transferat la Clubul CFR- Cluj, un club cu mare tradiţie şi valoare sportivă. La acest club activa şi sora mea ... campiana. Despre Ion Moina, cu care de fapt am devenit prieten pe parcursul anilor, pot să spun că nu era numai un antrenor de atletism de excepţie, ci şi un atlet de valoare internaţională, fost campion mondial la 100, 200 şi 400 metri sprint. Acesta a deţinut timp de 21 de ani titlul de campion al României, cu performanţa de 10,4”/ 100 m! Pentru merite excepţionale a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar pentru a-i cinsti numele, marele stadion de fotbal din Cluj (28.000 locuri) unde se antrenează şi joacă echipa „Universitatea Cluj” se numeşte şi până în zilele noastre, stadionul „Ion Moina”!

George ROCA: Vă mai aduceţi aminte de numele altor atleţi de performanţă din aceea perioadă care au dus gloria atletismului român?

Vasile IANCU: În perioada premergătoare celui de-al doilea război mondial şi imediat după acesta au fost mai mulţi atleţi cu rezultate remarcabile. Printre aceştia pot să-i enumăr pe sprinterii Luiza Ernst, Claudia Ruse şi Ludovic Peter, fondistul Dinu Cristea, semifondiştii Edith Treybal, Victor Firea, Titi Tălmaciu şi Pişti Kabat, ciocănarii Mitică Constantin şi Lazăr Badea, triplusaltistul Ferdinand Calistrat, prăjinistul Zeno Dragomir, mărşăluitorul Dumitru Paraschivescu, sprinter-lungistul Ion Wiesenmayer şi alţii.

George ROCA: Cum v-aţi continuat cariera sportivă după terminarea facultăţii?

Vasile IANCU: De la Clubul CFR Cluj am ajuns pe la începutul anilor ’60 la Dinamo-Bucureşti. Acolo am făcut o perioadă atletism, sprint şi maraton, după care am trecut la tenis de câmp, deoarece era mai la modă şi spuneau „unii” că am talent... Antrenat de Ion Lesciuc, am devenind jucător legitimat al Federaţiei Române de Tenis. Am jucat tenis mulţi ani, am cunoscut multe vedete ale acestui sport şi am participat la mai multe turnee. În anii 1994-1995 am făcut parte din comitetul organizatoric al „Romanian Open Tennis”.

George ROCA: Cum aţi ajuns să participaţi la semi-maratonul „City to Surf” de la Sydney?

Vasile IANCU: În 1993 am venit pentru prima dată în Australia, în vizită la băiatul meu. Atunci am aflat pentru prima data despre importanta competiţie de la Sydney, de fapt cea mai mare competiţie de alergare din lume. Pe atunci eram mai tânăr, aveam doar 60 de ani şi ca „toţi tinereii” curajoşi mi-am luat inima în dinţi şi m-am înscris să particip la concurs. Nu eram aproape de loc antrenat, dar totuşi am terminat cursa de 14 km cu bine, ajungând în primul sfert din cei 42.000 de finalişti, cu o performanţă de 78’17”. În 2003, după o întrerupere de 10 ani, am participat din nou. De data aceasta m-am antrenat cu o lună înainte şi m-am clasat pe locul 21714 cu timpul de 100’20’’. Un rezultat foarte mulţumitor!

George ROCA: Ţinând cont de vârsta dumnevoastră de septuagenar, conform regulilor nescrise ale competeţiilor, prin care se adaugă un minut la fiecare an peste cei 20 de ani (când omul dă randamentul competitiv maxim), timpul dumnevoastră, domnule Vasile Iancu, s-ar transforma în 100’20’’-(70-20) =50’20’’, care în acest caz v-ar clasa pe locul 116 din totalul de 49. 021 de concurenţi care au terminat cursa! Ce ziceţi? Un rezultat frumos!? Anul acesta ce rezultat aţi obţinut ?

Vasile IANCU: Posibil să fie aşa, dar să fiu sincer, după o anumită vârstă nu mai alergi după glorie, te bucuri că mai poţi să fii în rândul concurenţilor, iar dacă mai obţii şi câte un rezultat mai bunicel înseamnă că eşti privilegiat de natură. Anul acesta, la 72 de ani, am participat din nou la „City 2Surf”. A fost o ediţie aniversară, competiţia împlinind 35 de ani. Au fost înscrişi la start 60.483 de concurenţi, printre care mulţi alergători profesionişti din toate colţurile lumii. Dintre aceştia doar 50.271 au terminat cursa. Eu am ajuns la finiş pe locul 15.263 cu un timp de 88’54’’.

George ROCA: Mi se pare că aţi bătut recordul anului 2003! Cum aţi realizat această performanţă?

V.I.: Aşa este! Am ajuns cu aproximativ 12 minute mai devreme decât în 2003 şi cu 10 minute mai târziu decât în 1993, cu toate că trecuseră 10 ani de la primul meu semi-maraton de la Sydney. Răspunsul este simplu! Timp de 6 săpămâni, am alergat aproape zilnic în jurul unui parc un traseu de 14 kilometri!

George ROCA: Ce proiecte aveţi pentru viitor?

Vasile IANCU: Proiecte? Anii trec atât de repede... Aş vrea totuşi să mai alerg la un maraton de 42 de kilometri. Anul acesta (sper!) voi participa la Campionatul Mondial al Veteranilor de Tenis, care se ţine la Viena. Acolo voi avea şansa să-l întâlnesc pe cunoscutul campion Tiberiu Grad, veteran român, care are în palmares 11 titluri mondiale la simplu şi 4 la dublu.

George ROCA: Vă doresc mult succes!

Vizualizări: 313

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor