Georgia O'KEEFFE - Pionera Modernismului AmericanGeorgia O'KEEFFE 
1887-1986
 
Trecătorul prin statul New Mexico - USA remarcă imediat calitatea luminii, blândeţea peisajului, culorile calde, pastelate, dar mai ales forma norilor, parcă de vată lipită pe un cer albastru, imagini care se reflectă în ochii săi miraţi de estetica deosebită a locurilor. Georgia O'Keeffe, una din cele mai influente artiste americane în sec XX, a trăit şi pictat în New Mexico, 40 de ani după moartea soţului său celebrul fotograf Alfred Steiglitz. Georgia a studiat pictura la Chicago (1906-1906) apoi a continuat studiile la Art Students League din NY, până în 1909. A lucrat ca învăţătoare şi la producţie de reclame comerciale în Carolina, Texas şi Virginia.  Prin 1916 picta acuarele şi desene abstracte sau peisaje în culori extrem de vii. Steiglitz impresionat la vederea lor declară: "În sfârşit, iată o femeie artist!" Cei doi s-au căsătorit şi prin anii 20 cuplul se instalează la New York. 
Arta Georgiei navighează între figurativ şi geometric, spre reprezentări interioare, abstracte, ale subiectelor alese, adesea renunţând la narativul clasic. Produce subiecte florale lucrate cu o mare elegantă, în care descifrăm ritmuri vitale şi o senzualitate sugerând un aşa numit "patos sexual". Georgia poseda o excepţională putere de observaţie, transpusă cu fineţea  pensulei pe pânză . Producea serii de flori sau peisaje în care schimba cu subtilitate culoarea, formele şi lumina. Spre sfârşitul deceniului pictează peisaje newyorkeze într-o manieră precisă sau natură moartă în forme extrem de simple. Georgia experimenta dimensiunile subiectului exagerând lucrurile mici în mare iar pe cele mari le micşora până la absurd deranjând cumva armonia vizuală, cu scopul de a obişnui ochiul cu o nouă viziune. Artista forţa limitele metafizicului ca şi barierele dintre zi-noapte, cer şi pământ, viaţă şi moarte.
 
În anii 30 o găsim prin statul New Mexico, picta acolo în iernile blânde stabilind bazele modernismului american. După decesul lui Steiglitz, Georgia se instalează definitiv în NM într-o regiune muntoasă, Abiquiu, greu de accesat, de acolo cobora rar ca să picteze deşertul plin de oase, cranii şi scheletele unor animale moarte de sete.
Ele ne apar ca reverberaţii simbolice, oasele par straniu de vii, ca florile în deşert. Munca sa îi influenţează viaţa, uneori in mod inconştient, după cum declară artista:
"Am descoperit că mi-am pictat propria-mi viaţă - fără să ştiu că o fac"
 
În anii 50 a călătorit mult cu avionul, găsim în tablourile sale pământul, cerul, 
norii aşa cum se vedeau de foarte sus din avion. În ultimii ani de viaţă devine aproape oarbă şi Georgia reduce pictura la obiectele pe care le ţinea minte. Muzeul din Santa Fe - New Mexico adăposteşte peste 3000 de lucrări din care multe realizate în regiune. Georgia participă  la editarea a două cărţi: "Memoria unor desene -1974" şi "Georgia O'Keeffe - 1976", volume care conţin reproduceri dar şi remarci notabile ale artistei ajunsă octogenară ca de pildă fraza în care declară că arta nu poate fi explicată prin cuvinte:
"Culorile, liniile şi formele sunt mult mai semnificative decât ce s-ar putea explica verbal".
 
Decesul survine la 98 de ani moment despre care artista se exprimase cândva:
"Când mă gândesc la moarte am un singur regret - că nu voi mai putea vedea frumuseţea acestei ţări, doar dacă Indienii au dreptate şi spiritul meu va rămâne pe aceste locuri chiar şi după dispariţia mea".
 
**
Adrian Grauenfels
2012
 

Vizualizări: 581

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Septembrie 26, 2012 la 9:04pm

       M-a intristat chiar la 98 de ani! atasament si daruire pentru un scop socotit vital pentru fiinta nu numai spre bucuria ei sufleteasca! Un suflet ramas pe mai departe viu prin ce-a creat nu numai pentru el! Postatorului apreciere deosebita pentru culegerile ce le prezinta n aceasta revista!

Comentariu publicat de Dana Ionescu pe Septembrie 26, 2012 la 5:08pm

ne incantati cu postarie dvs.

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe Septembrie 26, 2012 la 4:55pm

Va multumesc d-le Adrian ! Un comentariu si o prezentare grafica acesteia,
de-ti limpezesc ochii ! Sincerele mele felicitari . Intotdeauna, prezentarile pe
care le faceti, merita dupa citire, respect si pretuire.

Comentariu publicat de Casandra Ioan pe Septembrie 26, 2012 la 4:54pm

Felicitari pentru articol domnule Grauenfels! Putini sunt cei care o cunosc pe aceasta artista minunata!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor