Germania lui Hitler era obsedată de „Bei Mir Bist du Schön”

 

The Jerusalem Post - ARIELLA KAPLAN - 


Germania lui Hitler era obsedată de „Bei Mir Bist du Schön” („Pentru mine ești frumoasă”), cântecul din 1937 care a catalizat era swingului idiș.
Text tradus de AG
 
 
Tipărită in alb-negru și total fanatică, broșura oficială nazistă a lui Hans Severus Ziegler pentru expoziția sa publică din Dusseldorf a prezentat un muzician de jazz afro-american cu o stea a lui David pe rever. Concepută să ridiculizeze și să minimalizeze muzicienii evrei pentru interpretarea „muzicii negre” ca o tactică de contaminare a culturii germane, evenimentul „Entartete Musik” („Muzică degenerată”) a fost deschis în mai 1938 -  doar patru luni înainte de Kristallnacht.
 Până atunci, o interdicție a  „jazzului negru” fusese deja instituită, cu trei ani înainte, de radioul german pentru „inversările sale ritmice, isterice, caracteristice raselor barbare”.
Și totuși, în ciuda acestui fapt, un fenomen istoric curios a apărut în anul în care expoziție și-a deschis porțile: Germania lui Hitler era obsedată de „Bei Mir Bist du Schön” („Pentru mine ești frumoasă”), cântecul din 1937 care a catalizat  swingului idiș. Un gen de jazz, muzica swing este mai optimistă și mai ușor de dansat,  decât stilul de jazz originar din New Orleans, care s-a născut din muzica africană. În epoca sa de aur, Benny Goodman, regele evreu al swing-ului, a luptat pentru integrare în și a angajat muzicieni afro-americani pentru a răspândi noul stil muzical. „Fundamentele jazzului sunt sincopă și accentele ritmice ale negrilor”, a scris teoreticianul muzicii  Henry Cowell în 1930. „Modernizarea lor este aportul evreilor din New York ... Deci, jazz-ul este muzica neagră văzută prin ochii evreilor”.
 Salutat de  muzicianul evreu Neil W. Levin ca fiind „cel mai cunoscut și cel mai longeviv cântec de teatru idiș din lume din toate timpurile”, „Bei Mir Bist Du Schein” a fost scris de evrei, interpretat de muzicieni negri, popularizat de un trio luteran de surori norvegiene și iubit de naziști - până când au descoperit rădăcinile evreiești.  
Melodia era atât de puternică încât nici cel de-al Treilea Reich nu a putut rezista, iar „Bei Mir Bist Du Schein” a făcut surorile Andrews faimoase peste noapte, dar mai mult, a alimentat o contracultură  împotriva fascismului german și, prin amestecarea muzicii americane cu sunetele shtetlului, a ajutat la asimilarea imigranților evrei în societatea americană.
 

https://www.youtube.com/watch?v=Xe2UXccid40&feature=emb_logo


  Melodia a fost scrisă inițial de Sholem Secunda* pentru o operetă idiș în 1935. După ce a auzit interpretarea de jazz (Johnnie și George)   în Catskills,  evreul Sammy Cahn a cumpărat drepturile și a rescris versurile în limba engleză, păstrând doar titlul în idiș. În decurs de o lună de la înregistrarea piesei de către surorile Andrews, au fost vândute aproximativ 250.000 de discuri și 200.000 de copii de partituri.  „Versurile au fost renovate pentru a fi lansate masiv și pentru a transcende rădăcinile evreiești ale cântecului și amestecul a mai multor limbi și culturi din America”, scrie Charles B. Hersch în cartea sa, „Evrei și jazz: improvizatii etnice”. „În timp ce protagonistul cântecului își imaginează că spune„ bella bella ”sau„ sehr wunderbar ”, fiecare limbă străină este pur și simplu un vehicul pentru a exprima cât de„ grandioasă este iubita.” În America, succesul „Bei Mir” i-a ajutat pe evrei să simtă că au făcut o alegere corectă în evitarea pogromurilor din Europa - iar prin teatru și muzică au putut, și au reușit, să se acomodeze în Lumea Nouă. Benny Goodman a promovat nebunia jazz-ului idiș cu interpretarea sa iconică din 1938 a „Bei Mir” la  teatrul Apollo din Harlem - în câteva luni, o multitudine de artiști precum Ella Fitzgerald, Belle Baker, Kate Smith și Barry Sisters au înregistrat variante, sperând să încaseze bani frumoși.
  Înapoi în Germania, muzica swing nu a  ușurat  necazurile războiului și ale violenței naziste. În timp ce Hitlerjugend -  organizația de tineret a naziștilor - a crescut în popularitate, la fel a făcut și contramăsura cunoscută sub numele de Swingjugend. Respingând opresiunea socială, uniformitatea și brutalitatea poliției, acești adolescenți s-au separat de statul nazist dansând Charleston în baruri pline de sunetele muzicii swing, un gen care imita dragostea liberă, independența și pacea.
Membrii Swingjugend își lasau părul să crească lung. Bărbații purtau umbrele, femeile se machiau strident și, în mod colectiv, au batjocorit faimosul „Sieg Heil” al lui Hitlerjugend cu proclamații de „Swing Heil”. Cu melodii precum „Bei Mir” care mergea la inimă, filmul „Swing Kids” din 1993 descrie contracultura rebelilor germani în timp ce se confruntă cu naziștii. Filmul este o ficțiune, dar atrocitățile istorice sunt extrem de exacte: în 1941, 300 de copii "swing" au fost pedepsiți pentru că au lăudat „muzica degenerată” a evreilor și a  negrilor - unii au fost tunsi, alții trimiși înapoi la școală, mulți au fost deportați în lagărele de concentrare naziste.  Dar chiar și în ghetourile de sub  naziști, popularitatea swing-ului a rezistat. În 1942 Theresienstadt - lagărul de concentrare „model”, conceput pentru a păcăli lumea să creadă că totul este bine și vesel în cel de-al Treilea Reich - Eric Vogul a condus Ghetto Swingers, o orchestră de jazz forțată să cânte în piața principală timp de lungi ore. Totuși, muzicienii evrei au găsit bucurie în interpretarea muzicii de jazz și swing. În cele mai întunecate ore muzica a fost o evadare. „Când am cântat am uitat unde mă aflu. Lumea părea în ordine, suferința oamenilor din jurul meu a dispărut - viața era frumoasă ”, a scris chitaristul Ghetto Swingers Coco Schumann în autobiografia sa. „Știam totul și am uitat totul în momentul în care am cântat câteva note.” „Bei Mir Bist Du Schein”, desigur, a fost una dintre melodiile care „ne-au tranchilizat în lumea viselor produsă de germani din motive de propagandă”, a spus Vogel. Plin de note de speranță și dragoste care nu au cuvinte, acea oază fericită a explodat în 1944 când lagărul a fost demolat și majoritatea prizonierilor rămași au fost trimiși la Auschwitz.
___________________
Sholom Secunda (1894, 1974)  compozitor american - evreu dintr-o familie de ucrainieni.

 
 

Vizualizări: 59

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor