Gheorghe Ilea, pictorul propus sa reprezinte Romania la Bienala de la Venetia

Nascut la 1 noiembrie 1958, in satul Bucea, judetul Cluj, a studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca.
„Gheorghe Ilea este un reprezentant remarcabil al artei contemporane romanesti, arta ce are multiple fete si genuri, in cadrul careia arta ca disciplina si cale de cunoastere, autocunostere, marturisire despre om, despre lume si despre Dumnezeu creeaza din spatiul artistic al artistului Gheorghe Ilea un spatiu comun, de intalnire, o invitatie la tacere si ascultare, la meditare, la comunicare. Este greu de evitat confruntarea cu fiinta umana prezenta in aceste lucrari de pictura, grafica, tehnici mixte, instalatie - ele ating fundamentul fiintei noastre, ne intorc spre noi insine, ne aduc aminte de intrebari primare, poarta in sine si misterul revelatiei divine, cu alte cuvinte constituie o initiere in ceea ce numim traditie in planul spiritual al existentei”, spune pictorul Szabó Attila despre Gheorghe Ilea.

De-a lungul timpului, Gheorghe Ilea a realizat o multime de expozitii personale, atat in tara cat si in strainatate: Cluj-Napoca, Zalau, Bistrita, Bucuresti, Oradea, Dej, Satu Mare, Lorsch -Germania. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si al Asociatiei „Atelier Z“ din Zalau.

De asemenea, participa la expozitii de grup in strainatate: Stadt -Germania; Sofia - Bulgaria; Budapesta - Ungaria; Debrecen - Ungaria; Paris – Franta, Chisinau - Moldova; Gellen - Olanda; Viena – Austria si Berlin – Germania.

In palmaresul lui Gheorghe Ilea intra si cateva premii importante, astfel, in 1987 a primit Bursa Uniunii Artistilor Plastici din Romania, sectia pictura; in 1993 a primit Premiul la Bienala de Gravura Iosif Iser de la Ploiesti; in 1994 - Premiul la Expozitia 010101 organizata de Centrul SOROS pentru arta contemporana, la Bucuresti, iar in 1994 - Premiul Fundatiei Artexpo, Bucuresti.

Recent, Gheorghe Ilea a fost propus de catre criticul de arta Oliv Mircea pentru a reprezenta Romania la Bienala de Arta de la Venetia. Din pacate, proiectul propus de criticul de arta Oliv Mircea nu a convins Ministerul Culturii.

Vizualizări: 525

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor