Ghidon Efrat – omul fermecat de arte

     Ghidon Efrat, (istoric cultural) este omul de cultură, curatorul căruia datorăm dezvoltarea artei vizuale în Israel. Este cel care  a trimis "sera" lui Avital Gheva la Bienala de la Veneția. Este un personaj plin de merite. O carte apărută recent sumarizează activitatea lui. În ea  explică  de ce noțiunea de curator pare a fi compusă din două cuvinte: perete și pasiune. Materie și gând. În ebraică otzer înseamnă curator dar același cuvânt poate fi și comoară. Fie ea artistică.

Ghidon Efrat:
       Deodată, toți s-au transformat în "curatori" femei și bărbați, îmi amintesc cum recitam ici și colo:
                              "Cu un cui și ciocan de muncitor
                                        fii un harnic curator..."

      Sub fiecare pom înfrunzit  înflorește câte un curs care te învață cum să atârnăm un tablou pe un perete alb, la 1.60 înălțime și în linie
dreaptă . E o pierdere a lucidității, e o inepție să devi curator numai din lecturile cuiva despre artă.     Eu cred că peste  sloganul curator = perete + pasiune, cel care se numește curator este artistul care integrează la un loc toate artele.    Am dorit foarte mult să scriu această carte, am nevoia să spun ceva artelor din punctul de vedere al curatorului. Prietena mea, Galia Bar-Or (1) m-a presat sufletește  timp de luni, să mă culeg și să scriu cartea. De fapt mi-a făcut plăcere, am scris-o în câteva săptămâni. Nu este un îndrumător pentru curatori, dar sper că în final va servi cursurilor de artă în viitor.
       Cartea spune clar: prieteni aruncați cărțile, cartea e un prieten la drum, dar drumul trece prin voi. Am avut noroc, părinții mi-au permis să învăț muzică în copilărie, să pictez toată viața... eu mă declar un pictor frustrat, și e bine că e așa, căci vin înarmat cu sensibilitate, cu simțuri de pictor... știu ce e culoare, cum se ține o pensulă, știu cum se face o schiță !  Și mai știu că nu-s destul de bun. La început am studiat filosofie, puțin teatru, dar era prea târziu pentru actorie, mai tot timpul am plătit serios cu timpul meu, pentru studii. Erau timpuri grele, când am devenit "curatorul gherilei" am făcut "lucruri" care nu se fac. Împrumutam lucrri de la instituții importante, muzee, galerii, declar că au greșit având încredere în mine. Fratele meu avea un van, încărcam acolo opere în mod barbar , neambalate,  criminal legate unele peste altele pe acoperiș .

                                  Efrat –  cartea lui "Curatorul Gherilei"


  
     La ieșirea din Ierusalim, e o pantă mare spre șes, și spre groaza mea văd cum "istoria artei în Israel" zboară luată de vânt. Simplu ca zmeele ridicate în cer, tablourile s-au răspândit pe șosea în ambele direcții. Am oprit circulația între Tel Aviv și Ierusalim, în ambele sensuri. Dumnezeu a fost cu mine, și nici măcar o pânză nu a fost călcată... Eu, fără respirație, mă învârteam printre mașini trecând de pe o bandă pe altă  ca  să le culeg. Povestesc aventura asta cu rușine și oroare.  Sunt un criminal. În clipa aceea am încetat să fiu un curator răzvrătit, al gherilei. Drumul pe care l-am adoptat, metoda pe care am numit-o "Curator de Ready made"  esența era să iau instalații întregi și să le montez într-un spațiu estetic, aranjate ca să devină o provocare artistică. A început în 1993 când am deplasat atelierul  agricol al lui Avital Gheva, din kibbutzul Ein Shemer (2 hectare, 8 mt înălțime )  direct în centrul  Bienalei de la Veneția. A făcut o senzație colosală. În 1995 când din nou am apărut la Veneția am expus subsolul Bibliotecii Naționale și am invitat trei artiști: Joshua Neustein (2), Uri Tzaig (3), și scriitorul David Grossman ca să discute și să critice acest "Ready made". S-a produs în mod natural tensiune cu acești trei creatori, ei nu agreau ideile mele acaparante ,sau  dacă vreți, ei doreau un spațiu al lor. "Mă pot da în lături" le-am spus... și de atunci mi-am פierdut 
interesul de a fi curator.
         Am o cantitate vicioasă de autocritică, înclinarea de a mă anula, probabil un antagonism cu dorința de a mă pune în lumină. Pe a doua încerc să o ascund, ca să evit din capul locului critica, e o metodă de apărare . Nu știam că sunt așa, credeam despre mine că sunt un tip simpatic, deschis, care acceptă totul, așa spunea draga mea Aliza (4), deși adesea ne înțepam reciproc. Am lucrat împreună la redactarea cărților ei, mai puțin la critici sau recenzii. Mergeam mult împreună să fotografiem, îmi asumam sarcina de al treilea , al patrulea , al cincilea ochi etc...  îi strigam: Aliza uite asta, uite asta ... Când am cunoscut-o  era  fotoreporter, lucra minunat, știu cât de bună era. După decesul ei, azi știu, era mult mai apreciată decât eram eu conștient în timp ce am fost împreună. Un oarecare aport a avut de la mine, dar probabil o și stânjeneam, o frânam. Nici  fetei mele Eden, nu i-a fost drumul simplu, dar ea l-a făcut în stilul ei. De multe ori mă amuz cu filmele ei video. Sunt foarte atent, când propune un subiect, iar eu acaparator îi spun direct "hei, merită de făcut așa, și să adaugi și asta..." Iar ea: tată.. TATĂ!


Fac efort să mă dau la o parte, eu vreau să repar o hartă , sunt un cartograf. Sfârșitul anilor '40, începutul anilor '50. Este perioada în care "Noile orizonturi" -abstracționismul israelian- s-a născut, ei au desființat fără urmă o grupă minunată de artiști, ok?  Naftali Bezem (5), Avraham Ofek (6), Shimon Sabar (7), Gershon Knispel(8), realiștii societății israeliene de atunci. Ei pictau o artă socială, protestatară contra guvernului militar pro palestinian, erau proletari în sine. În jurul lui 1980,  eu și Yigal Tzalmona (9), ne-am înrolat să producem o carte "Bezalel shel Schatz (10)". După ani de dispreț, în care muzeul arunca lucrările lui Bezalel în curte, azi Bezalel e recunoscut și toți se bat să îl colecționeze cu mulți bani...
                     
                      
                                                       Aliza, sotia       Aceasta a fost sarcina mea, de scriitor, de curator, de lector, de Ghidon. Munca mea de curator conține conceptul megaloman pe care mi l-am  asumat să vin și să scriu despre artiști israelieni. Împreună cu prieteni, mulți și talentați, am reușit să producem un raft despre arta israeliană , o nișă care nu exista: cum să colecționăm artă, cum vorbim despre o opera de artă, cum învățăm secretul artelor, cum predăm artă. Scrisul, în contrast cu opera, este  o disciplină în sine. Am scris zeci de cărți și mii de articole, zi de zi, toată ziua. Am un blog numit:  "Depoul lui Ghidon Efrat". Acolo sunt multe eseuri. Mi-e rușine să spun câte, dar spre satisfacția mea zi de zi circa 400 de cititori se perindă pe blog, și chiar de-ar fi numai 2, ei nu scriu pentru ziua de azi ci pentru studenții de mâine și poimâine. Cartea despre care am vorbit "Curatorul Gherilei" se bazează pe o poveste reală și este numai despre munca curatorială, așa mi s-a cerut", dar mai important mie este scrisul, scriu și iar scriu...
                                                     **

Note

1- Galia Bar-Or Istoric de artă israelian, curator și director de muzeu
2- Joshua Neustein (născut Israel în 1940) este un artist vizual contemporan care trăiește și lucrează în New York. Este cunoscut pentru arta sa conceptuală, instalațiile de mediu, land art, lucrări din hârtie post minimaliste, abstractizare, lucrări deconstruite și picturi pe hărți la scară largă.
3- Uri Tzaig (născut în 1965) este un artist israelian. Tzaig, care are  experiență în teatru, lucrează adesea în multimedia, video și instalații.
4- Aliza Orbach, fotograf, soția lui Ghidon
5- Naftali  Bezem ( 1924 -  2018) a fost un pictor, muralist și sculptor israelian. Naftali Bezem s-a născut la Essen, Germania, în 1924.  
Adolescența sa timpurie a fost petrecută sub asuprirea nazistă, cu frica constantă pentru siguranța părinților săi, care au pierit în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Naftali a emigrat în  Palestinei în 1939, la vârsta de paisprezece ani, cu un grup de tineri Aliyah.Din 1943 până în 1946, a studiat artă la Academia de Artă și Design Bezalel din Ierusalim cu pictorul israelian Mordecai Ardon. Apoi a petrecut trei ani studiind la Paris. Fiul lui Bezem, Yitzhak, a fost ucis în explozia terorista din Piața Zion din 1975, în centrul Ierusalimului.  
(6) Avraham Ofek, artist multidisciplinar,
 s-a născut în Burgas, Bulgaria. La doi ani de la înființarea statului Israel în 1948, 45.000  de evrei ai Bulgariei au plecat voluntar în Israel, inclusiv Avraham Ofek, în vârstă de paisprezece ani. S-a stabilit în Kibbutz Ein HaMifratz. În mod informal, Ofek a studiat pictura de la vecinul său, Arye Rothman.
(7) Shimon Sabar a fost  scriitor, ilustrator, artist de benzi desenate, pictor, desenator și publicist israelian. A emigrat la Londra din cauza opoziției față de politica israeliană.  
Data nașterii: 5 martie 1926, Tel Aviv-Yafo, a decedat în 2007, Londra.
(8) Gershon Knispel a fost  pictor și sculptor israelian care a lucrat în Israel și Brazilia, unul dintre artiștii israelieni de top din a doua jumătate a secolului XX. De-a lungul celor șaizeci de ani de activitate artistică a creat sculpturi, desene, tipărituri, picturi și altele, care i-au adus premii la bienale internaționale din Berlin, Moscova și Sao Paulo. A aparținut curentului „realismului social” din arta israeliană.   S-a născut la 11 septembrie 1932, Köln, Germania, a decedat în 2018.
(9) Yigal Tzalmona -Curator israelian, critic de artă și istoric de artă Data nașterii 28 aprilie 1945  Tel Aviv  Educat la Universitatea din Paris (1966–) . Activitate:  Academia de Artă și Design Bezalel (lector), Muzeul de Artă din Tel Aviv (curator, 1972–1974)  Muzeul Israelului (curator, 1980–2012) Ziarul Maariv (critic de artă, 1975–1980)
(10)  Boris Schatz (1866 -  1932) a fost un artist și sculptor evreu lituanian care s-a stabilit în Israel. Schatz, care a devenit cunoscut ca „părintele artei israeliene”, a fondat Școala Bezalel din Ierusalim. După moartea lui Schatz, o parte din colecția sa de artă, inclusiv un celebru autoportret al maestrului olandez Jozef Israels, oferit de artist, a devenit nucleul Muzeului Israel.

                                                             Boris Schatz

 

   
                                                        Naftali Bezem
________________________________

     Surse:  Can 11- Sohen Tarbut, Wikipedia  

     Traducere si note:   ©Adrian Grauenfels

 

 

Vizualizări: 17

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor