Gioachino Rossini (Pesaro, 1792 – Paris, Passy 1868)

Copilaria si-a petrecut-o, alaturi de parintii sai, prin turnee (tatal lui era cornist iar mama soprana). La varsta de doisprezece ani, cand a compus sonatele sale a quatro, deja stia sa cante la vioara. A invatat contrapunctul in urma lecturii partiturilor lui Mozart sau Haydn. Intre anii 1804 – 1810 a urmat cursurile Liceului muzical din Bologna. De-a lungul adolescentei Rossini a fost pe rand cantaret, corepetitor si acompaniator la teatru, a practicat in afara clavecinului vioara si viola, cornul si violoncelul; a compus sinfonia , mise si cantate, opera „Demetrio e Polibio” si diferite lucrari instrumentale. In 1810 „La Cambiale di matrimonio”(Venetia) i-a deschis portile celor mai prestigioase teatre din nordul Italiei pentru care a scris cateva partituri care l-au consacrat la Venetia, Ferrara si Milano („La Pietra del paragone”, 1812), in timp ce „Ciro in Babilonia”, o opera sacra, va demonstra aprofundata cunoastere a stilului sever de care facea dovada autorul. Anul 1813 i-a adus gloria, la 21 de ani: dupa „Il Signor Bruschino”, Venetia a aplaudat opera seria „Tancredi” si drama giocoso „Italianca in Alger” , care au reinnoit in mod singular legile celor doua genuri. In 1815 s-a impus cu „Elisabetta” , apoi un an mai tarziu cu „Otello”, care au largit intr-o maniera unica structurile obisnuite ale operei seria. In 1816 prezenta la Roma „Barbierul din Sevilla” care in pofida unei premiere furtunoase a triumfat rapid, apoi in 1817, „Cenusareasa”si „Cotofana hoata”, doua comedii sentimentale cu care si-a luat adio de la genul usor, acordand de aici inainte intreaga sa atentie reinoirii genului tragic, fixand noi tipuri vocale, avand grija ca nimeni inainte de el de scriitura vocala, dezvoltand rolurile orchestrei si corului, de mare importanta in „Mose”(1818), in timp ce in 1819 a scris opera romantica inspirata din creatia lui Walter Scott, „La Dona del Lago”.
„Semiramida” este ultima opera scrisa pentru scenele italiene in 1823. La Paris va scrie inca o opera in limba italiana dupa care va scrie in limba franceza, „Siége de Corinthe” (o adaptare a sa a operei „Maometto”)1826 si „Moise”(adaptare dupa opera sa „Mose”)1827.
Ultimele doua opere , o farsa „Contele Ory”(1828) si drama istorica, „Wilhelm Tell”1829 sunt compuse direct pe librete franceze.
Sensibil la reformele deja aduse structurilor operei de catre Jommelli, Traetta sau Mozart, a reutit sa realizeze sinteza perfecta intre genurile operei seria, semiseria si bufa, dar, spre deosebire de Mozart care introdusese tragicul in structurile operei bufe, Rossini a reusit sa insufle operei seria supletea structurilor genului semiseria, iar pretinsa lui „reforma” napoletana nu a fost decat concretizarea unor obiective mai vechi: astfel a putut sa desavarseasca renuntarea la recitativul secco, in beneficiul unui recitativ foarte liric si deseori ornamentat, dialogand cu o orchestra activa si plina de culoare (ceea ce ii reprosau contemporanii, care l-au supranumit „Signor Vacarmini” sau „Il Tadaschino”); a reusit sa imbine cu suplete aceste recitative cu ariile, duetele si ansamblurile, intretaindu-le uneori cu interventiile corului, construind vaste finaluri intr-o conceptie cu adevarat noua, dar ramanand totusi la conceptia numerelor izolate (pezzo chiuso), considerate ca un comentariu afectiv, izolat de actiune si usor de transportat dintr-o lucrare in alta asa cum facusera intotdeauna Bach, Händel, Gluck, Mozart.


Vizualizări: 467

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Stefan GHIOC pe Octombrie 30, 2009 la 2:57pm
O savoare nemaiintalnita de voci si de MUZICA!
MULTUMIM!


Inca o data TOATE MULTUMIRILE !

SG
Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Octombrie 30, 2009 la 2:40pm
Multumiri pentru grija si rabdarea cu care ne delectezi cu biografii de mari compozitori de opera si cu exemplificari video din capodoperele lor.(Ne-ai pregatit cumva un serial "Opera si cei care o scriu"). Ne-ar prinde atat de bine in avalansa de ineptii pe care ne-o serveste Criza Spirituala a anului 2009!
Comentariu publicat de DEMETRA NİCULESCU pe Octombrie 30, 2009 la 10:03am
muzica este cea care iti deschide sufletul spre cele mai sensibile atingeri...vrem sa ne hranim zi de zi cu multa arta !!!!!!! multumesc !!! sa lasam emisiunile trucate de la realitatea , B1 si alte canale care ne dispera cu politica romaneasa de prost gust ......
Comentariu publicat de mihai ganea pe Octombrie 29, 2009 la 11:30pm
Frumos, Cristina Maria Vlasin, felicitari !
Comentariu publicat de VOICAN MARIN pe Octombrie 29, 2009 la 8:37pm
Minunat!...Gioachino Rossini este un compozitor iubit şi apreciat de-o lume-ntreagă, ceea ce mă determină să vă aduc calde mulţumiri pentru iniţiativa pe care aţi luat-o, să-l readuceţi în atenţia marelui public.
Comentariu publicat de Ionescu pe Octombrie 29, 2009 la 8:21pm
Mulţumim Cristina pentru bijuteriile muzicale pe care ni le propui! Ion Ionescu
Comentariu publicat de ANGELA BACIU pe Octombrie 29, 2009 la 7:48pm
multumesc pentru toate aceste "daruri" muzicale pe care ni le oferiti!!!!!
Comentariu publicat de florentina craciun fabyola pe Octombrie 29, 2009 la 6:20pm
SUPERB, multumesc si felicitari!

Comentariu publicat de Serban Tomsa pe Octombrie 28, 2009 la 8:56pm
Minunat ! Îmi place spaţiul estetic, protector, în care vă învăluiţi...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor