GRAVURĂ - SENSIBILITATE TEHNICĂ ȘI RESURSE POETICE/ arta/ de Dr. Dorel Schor

Dr. Dorel Schor

GRAVURA

SENSIBILITATE TEHNICA SI RESURSE POETICE

 

Se pare ca gravura s-a nascut prin secolul XIV din dorinta artistilor de a pune la dispozitia publicului lucrari de arta mai ieftine si deci mai accesibile. Vorbim de un numar limitat de exemplare, pentru ca totusi, cu cat sunt mai putine, valoarea lor este bineinteles mai mare. Multa vreme, pana aproape de contemporani si chiar la acestia, operele realizate in  tehnicile de gravura sunt in culoare neagra. Pledeaza, in acest sens, cele semnate de mari artisti ca Picasso, Felix Vallotin, Miro, Masareel, Rubin, continuand "Capriciile" lui Goya, lucrari semnate de Daumier, Gustave Dore, Edgar Degas, Raoul Dufy si numerosi altii.

 

Acum beneficiem si de lucrari in culori, mai cu seama in cazul gravurii in lemn pe placi colorate. Uneori sunt incluse in aceasta categorie si alte procedee, ca litografia, monotipia, serigrafia, gravuri in plan. Evident, asa cum am scris si alta data, tehnica e laborioasa si numai cei stapani pe secretele imprimarii se incumeta sa se apuce de lucru.

 

Este cazul lui Lipa Natanson care in afara de pictura de sevalet, fresca de mari dimensiuni, aquarela, desen - a realizat si numeroase gravuri. Printre ele, ne-au atras atentia cele inspirate de viata evreiasca, de traditiile si simbolurile iudaice. Felul in care Lipa trateaza subiectul este descriptiv, dar si liric, sugerand un cald atasament pentru oameni, ambianta, obiecte, elemente decorative. Sensibilitatea grafica se impleteste cu discrete resurse poetice pentru a sublinia esenta. El confera soliditate formelor, care devin astfel mai expresive. Alaturarea petelor de culoare functioneaza in acelas sens.

Expuse recent la o mare expozitie retrospectiva organizata la Bucuresti

lucrarile lui Lipa Natanson au suscitat, nu numai admiratie, ci si intrebari

pertinente: cum a avut artistul curaj sa realizeze grafica cu miza politica si sociala in anii realismului socialist si ai socialismului multilateral dezvoltat. Probabil strecurandu-le inteligent printre cele, mai numeroase, cu tematica socialista, santiere, constructii, fabrici si succese.

 

 

                                                     Dr. DOREL SCHOR 

 

Vizualizări: 424

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Moldovan V. Dorin pe Iunie 26, 2013 la 11:18am

Felicitari.

Comentariu publicat de Cercel Marilena pe Iunie 25, 2013 la 11:14pm

Poezia picturii ne abate gandurile spre interior.

Comentariu publicat de Anastasia Moldovanu pe Iunie 23, 2013 la 2:56pm

Impresionant!

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Aprilie 23, 2013 la 12:21am

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Aprilie 23, 2013 la 12:20am

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor