In Grecia Antica, cultura muzicala a fost influentata de toate civilizatiile care o inconjurau, data fiind asezarea sa strategica. Culturi precum cea mesopotamica, etrusca, egipteana chiar si cele indoeuropene au influentat atat muzica cat si instrumentele muzicale. Grecii dadeau o mare importanta valorii educative si morale ale muzicii datorita acestui fapt muzica este strans relationata cu poemul epic. Apar barzii, care, acompaniati de o lira, hoinareau din cetate in cetate transmitand pe cale orala istoria Greciei si legendele sale. In acele vremuri muzica s-a relationat strans cu filosofía. Inteleptii vremii pun in valoare importanta culturala a muzicii. Pitagora o considera “un medicament pentru suflet” iar Aristotel o foloseste pentru a ajunge la catharsis. Ulterior apare in Atena ditirambul, poem liric dedicate zeului Dionysos acompaniat de dans, si aulosul. Apar deasemenea dramele, tragediile si comediile combinate insa fara a pierde din dans, muzica si poezie....

continuarea pe noul meu blog dedicat istoriei muzicii: istoriamuzicii.blogspot.com

Vizualizări: 516

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Dimitrio pe Octombrie 5, 2010 la 10:46am
Domnule Munteanu Mircea ,

1.-"cartea mi s-a parut corecta din punct de vedere istoric."aceasta am vrut să aud de la un istoric şi vă mulţumesc
2.-"Cartea este foarte apropiata de tezele istoriografiei romane" este observaţia pe care o aşteptam de la dumneavoastră în special.... de la un arheolog obişnuit să verifice ipotezele istoriografice
3.-Despre legătura acestei cărţi vs masoneria şi reacţiile stîrnite de această carte în lumea masonilor cît şi despre reacţia stîrnită in lumea adversarilor lor cred că este o temă în sine de dezbătut şi probabil cu-n prilej oportun o vom dezbate ,sănătoşi să fim....ca idee ,in opinia mea,cartea ar fi mai apropiată lumii creştine (aici v-am parafrazat)

Mulţumesc ,am vizitat sit-ul dumneavoastră ,dar mărturisec că în fugă din lipsă de timp ,oricum mersi pt.invitaţie ,am să revin.
Din Constanţa , numai de bine !
Comentariu publicat de Dionisie Buburuz pe Octombrie 4, 2010 la 11:31am
Domnule Calotescu Tudor-Gheorghe , Apollo nu a fost grec ci zeu dacic...
Comentariu publicat de Dionisie Buburuz pe Octombrie 4, 2010 la 11:20am
Da domnule Munteanu aveşi dreptate şi chimia în totalitate trebuie rescrisă, nu mai merg valenţele şi gradul de oxidare, nu mai merge structura electronului, nu mai merge structura dată de Rezerford a atomului, practic totul trebuie revăzut la noile rezultate ştiinţifice.
Pot să va conving că 1+1= 3 şi că 1+1 =1. Orice matematician o să vă spună că valorile în timp variază, deci şi suma lor. Când doi tineri se iubesc în consecinţă se mai primeşte unul şi în sumă fac trei, ori când doi se sumeaăză se obţine unul, doi ori mai mulţi gemeni, şi tot aşa.. Depinde de context.

În privinţa facultăţii anume problemele de culise, tabuurile impuse de profesori,... şi duc la falsificarea istoriei.
Că sunteţi un bun specialist nu mă îndoiesc, este vorba de interesul faţă de rezultat. Ca să faci o falsificare trebuie să fii mai bun specialist decât, cela care simplu şi cinstit constată faptele şi artefactele.
Că arheologia diferă de istorie e aşa uşor spus, fiibdcă în baza rezultatelor cercetărilor arheologice şi se reconstituie istoria. Istoriicii moderni care numai constată situaţia ascuală şi o documentează sunt simpli costatatori ce lasă pentru alţii de mai târziu de lucru...
Că sunt pe un drum greşit, poate, nu sunt ultimul adevăr, dar văd cum toate ţările trag istoria veche la turta lor, până şi americanii au o vechime, numai istoricii românii, ori cei ce se numesc români, dau dreptate tuturor de prin prejur, veniţi mai de ieri pe aceste meleaguri, numai nu românilor. La noi în Basarabia, orice localitate istorică descoperită automat este demunită selişte, adică de origine slavă. Deacum această abordare a istoriei prea bate la ochi şi de aici suspiciunile de falsificare. Piramidele descoperite recent în Serbia sunt construite de sârbi?
Comentariu publicat de Dimitrio pe Octombrie 4, 2010 la 10:54am

Apropos ,cu tot respectul Domnule Munteanu Mircea, şi să mă scuze Doamna Cristina Maria Vlaşin ,pentru că vă provoc la altă digresiune . ca istoric şi specialist ce ne puteţi spune deaspre despre "KHAZARII – AL TREISPREZECELEA TRIB"
....Vă mulţumesc eu am citit doar o singură carte despre subiectul cu pricina: " Al 13-lea trib.", Arthur Koestler, (vorba proverbului englezesc :"fereşte-te de omul care a citit doar o singură carte") apropos şi de provocarea istorie vs.masonerie (" postscriptum") acu` cîţiva ani (2005) eram preocupat de acest subiect şi cînd a apărut această carte parcă mi-a luat o pînză de paianjen şi m-a ajutat să-mi fac o idee cît de cît despre această controversă a istoriei cu masoneria ....dar ca autodidact aş vrea însă să aud ,.cu tot respectul pentru dumneavoastră şi poziţia unui specialist ,mulţumesc anticipat

PS.
Că tot a venit vorba de masoni vs. istorie
(“În Khazaria, oile, mierea şi evreii se află din belşug” (Muqaddasi, “Descriptio imperii moslemici”, sec al X-lea)

N. Grigorescu)

Comentariu publicat de Dionisie Buburuz pe Octombrie 3, 2010 la 10:40pm
Domnule Muntenu, pentru a cunoaşte istoria nui obligatoriu să ai un document că ai fregventat facultatea. Cee ce înveţi la facultatea se poate mai eficient de studiat în bibliotecă. Dacă vine cineva cu informaţii noi care argumentat răstoarnă vechile principii, eu spre deosebire de cei ce se consideră burici în specialitate, îi spun bravo, pentru că dintr-o parte de multe ori se verde mai bine, nu este închistat în dogmele accepate de ce mai "înţelepţi".
Istoria modernă este dogmatică, masonică şi aservită politic. Şi nu vă supăraţi domnule Munteanu, avem şi noi mulţi academicieni, dar de multe ori un cioban ştie mai mult decât ei, dar doamne fereşte săi spui că un pic e depăşit, că cea ce a învăţat el la facultate a cam uitat, dar peurmă nu a mai avut când să citescă, tot timpul scria. Tonul şi replica dumitale ma făcut să râd vizualizând academicienii noştri înţepaţi, care nu acceptă nimic nou, că altfel degeaba au primit salarii şi îndemnizaţia de academician o viaţă şi cărţile lor devin maculatură. Eu m-am convins că cunoştinţele în chimie şi fizica pe care le am obţinut la facultate nu mai sunt actuale, chear sunt o frână în calea dezvoltării ştiinţei. Uitaţivă ce informaţii care răstoarnă principiile fizicei dă colaiderul. Istoria tot nu stă pe loc, dogmele mai trebuie lăsate şi analizate informaţiile noi. E greu să recunoşti că ceea ce vă face important, ca savant, azi de fapt sunt nişte minciuni. Eliberaţivă uşor de vechile cunoştinţe şi veţi obţine noi cunoştinţe mai aproape de adevăr, pentru că într-un vas plin nu mai încape ceva nou. Adevărul pe terra este de neatins, numai tindem spre el studiind, nu ţinându-ne de vechile cunoştinţe, spre adevărul absolut, pe care îl cunoaşte numai El.
Comentariu publicat de claudia hering pe Octombrie 3, 2010 la 6:56pm
Subiectul abordat nu numai ca este interesant ,dar faptul ca da prilej atitor comentarii,are in sine meritul lui.
Mereu citesc cu placere.
Comentariu publicat de Dimitrio pe Octombrie 3, 2010 la 12:54pm
Contr-răspuns
Ideea este a continuităţii civilizaţiei umane şi armoniilor ei chiar dacă "nu mai crezi în zei"
«Ca să ştiu să cânt la liră înainte de a muri»

Deci fiecare culege ce i se pare a fi probabil ca şi "adevăr cultural" în legendă morţii lui Socrate care nu este "un adevăr concret : otrava (cucuta)" ci mesajul ante- leninist "învaţă ceva nou şi înainte de a muri :un căntecel "
Comentariu publicat de Dimitrio pe Octombrie 3, 2010 la 11:47am
Întrebare
Socrate învăţa un cîntec la liră. 'La ce-o să-ţi folosească', fu întrebat..


Răspuns
"Am 90 de ani şi mă pregătesc să învăţ un rol nou ", spunea de curând actorul Radu Beligan, într-una dintre conferinţele sale. „Ştiţi ce răspundea Socrate când era întrebat: «De ce înveţi să cânţi la liră când tu te pregăteşti să mori?«. El spunea: «Ca să ştiu să cânt la liră înainte de a muri»

Nume - Σωκράτης Sōkrátēs
Naștere - c.470 î.Hr.
(două fotografii de la Enciclopedia liberă)
Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 3, 2010 la 1:52am
În antichitate, pentru ”a însemna” cântecele, vechii greci s-au folosit de literele alfabetului. Ele arătau înălțimea relativă a sunetelor, durata acestora fiind apoi exprimată prin alte semne, speciale, notate deasupra literelor respective. Sistemul acesta literal s-a menținut la popoarele anglo - saxone până azi. Astfel C=do, D=re, E=mi, F=fa, G=sol, A=la, H=si, B=si bemol etc.)
Înainte de apariția portativului muzical s-a folosit notația numită ”neumatică” (puncte și virgule, întrebuințate înaintea erei noastre de popoarele din Asia, Orientul Mijlociu și Nordul Africii). Sistemul acesta de notare arăta mersu liniei melodice (ascendent, descendent). În Bizanț (și de aici în tot răsăritul Europei) a apărut însă un alt sistem de notație muzicală, cel ”diastematic” (menținut până azi în muzica religioasă - notația psaltică).
Din Israel, salutări prietenești!
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Octombrie 2, 2010 la 7:27pm
Inter arma silent musae... Stimată doamnă Cristina Vlaşin, eu zic să delegaţi pe una dintre muzele d-voastră să asculte cu atenţie ( eu chiar nu mă pricep, ca să-mi spun părerea ) atâtea lucruri interesante câte se spun aici, şi aveţi grijă, să nu se sperie celelalte, că doar aveţi de lucru... Spor !

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor