GRIGORE VIERU – TRESTIE CU-NGÂNDURATĂ PLEOAPĂ

 

 

 

         GRIGORE VIERU – TRESTIE CU-NGÂNDURATĂ PLEOAPĂ

 

     Biblioteca Alba Iulia, Chișinău, treisprezece februarie, anul două mii doisprezece, ora 14.00.  O înfățișare de poet cu fruntea înaltă, plete lungi, răsfrânte pe umeri, o privire visătoare îndreptată spre oaspeții gălăgioși, așteaptă cu setea inimii un dulce zvon de clopot al neamului adunat într-o singură icoană – clipa solemnă a inaugurării bustului  în sala de lectură de la etaj.

      Acad. Mihai Cimpoi deschide evenimentul menționând că  ,,poetul a unit cele două maluri  de Prut” și bustul este ,,replica cea mai reușită din întreg spațiul românesc”.

   Urmează momentul dezvelirii bustului de pânza sacră a tricolorului cu Primarul General de Chișinău, Dorin Chirtoasă, Ion Bâscă, șef  al Direcției Cultură și Patrimoniu a Consiliului Județean Alba, scriitor și jurnalist și Romi Adam, sculptorul.

     Simțim cum bustul lui Grigore Vieru presoară lumină peste sufletele celor prezenți și suflă Vecie printre filele fiecărei cărți îndulcind gândurile celor prezenți cu amprenta lacrimei sale, parcă îndemnându-ne să-i păstrăm în suflel chipul.

      Părintele protoiereu mitrofor Petru Buburuz și preotul Viorel Cojocaru de la biserica Sfinții Apostoli Petru  și Pavel oficiază sfințirea, iar cei care așteaptă roua ceresacă ce curge din ochii celui ce îl găsim oglindit în răsăritul întreg  sub formă de Lacrimă depun buchete de flori lângă inima poetului cu suflet de vatră părintească.  Imaginea tăcerii bustului ne transmite cuvintele ce se topesc în ochii fiecăruia dintre cei prezenți coborând adânc în suflete și formând o curgere nesfârșită.

    

 

 

 

 

 

   Cu mult cald de doină și suflare a veciei, ne spune Primarul General de Chișinău, Dorin Chirtoacă, e Poetul aproape și inimii dânsului, Grigore Vieru, amintind că în aceste momente are loc inaugurarea primului bust al lui Grigore Vieru în spațiu închis, anume în biblioteca Alba Iulia și că celălalt bust gemene va fi găzduit de liceul Grigore Vieru din Băcioi, Ialoveni chiar de ziua nașterii poetului – 14 februarie, 2012.

      Ion Bâscă, șef al Direcției Cultură și Patrimoniu a Consiliului Județean Alba, scriitor și jurnalist, menționează că prin intermediul bustului lui Grigore Vieru am pus temelii trainice și am reușit să construim  un pod mai trainic – PODUL de SUFLETE și că Prefectul de Alba, Ion Dumitrel, se bucură în aceste clipe  că i  s-a împlinit un nobil vis, o copie a bustului lui Grigore Vieru va împodobi zestrea culturală a românilor din Chișinău.

    În anturajul cârților și copiilor, spune Valeriu Nemirencu, pretorul sectorului Buiucani, Chișinău, poetul se va simți un clopot al strămoșilor și noi cu plăcere vom putea intra în limpedea lumină a poetului, ce este poezia. Dânsul înmânează oficial o scrisoare de mulțumire dnei Mioara Pop, Director al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga”.  

     Cu mult drag a venit de la Alba Iulia, menționează Mioara Pop, spunând că la Chișinău  e acasă și lui Grigore Vieru îi va fi bine printre cărți.

     Lidia Kulikovski, Director General al Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu” ne atenționează că, Grigore Vieru este un absent mai prezent ca oricând și noi retrăim prezența lui cu o zi înainte de Ziua nașterii sale.

     Metafora Ninge cu Alba Iulia la Chișinău,  Ninge cu Vieru îi aparține poetului Nicolae Dabija. Redactorul-șef al săptămânalului Literatura și Arta, Nicolae Dabija i-a spus sculptorului Romi Adam din Alba Iulia încă la 1decembrie, 2009,  la dezvelirea bustului lui Grigore Vieru pe Aleea Clasicilor din Alba Iulia, că acel bust trebuie să fie și la Chișinău pentru, că unește  cele două maluri de Prut prin Testamentul lăsat în poem și va arde  mereu ca focul veșnic din vatră.

   

 

 

     Bustul poartă o nemaipomenită încărcătură sufletească, și aceasta datorită sculptorului Romi Adam, portretist prin vocație. Dânsul a redat cu multă finețe sfântul din ochii lui Grigore Vieru, cântecul de leagăn din privire, izvorul ce curge din pleata poetului și prospeșimea liniștii ce vine din adâncul  bustului plin de viață sufletească.  Romi Adam înmânează o iconiță din aceeași amprentă a bustului lui Călin Vieru, fiul lui Grigore Vieru.

   Emoționată și cu sincere mulțumiri pentru valoroasa operă de artă vine dna Director a Bibliotecii Alba Iulia, Elena Roșca. Dumneaei e mândră că biblioteca l-a găzduit printre foi ca printre lacrimi pe cel ce naște dor – poetul acestui neam, Grigore Vieru exact în Deschiderea  Zilelor Grigore Vieru la biblioteca Alba Iulia.

     Iată că poetul cu-ngândurata pleoapă și-a ocupat liniștit locul în sală și așteaptă cuminte ca suflarea Mioriței să citească fiecare filă a cărților de pe rafturi.  În tăcerea  zilelor ce vor fi de azi încolo va observa cât dor avem de Făptura mamei cu: Mâinile, Buzele, Părul, Pâinea, Nopțile, Tăcerea, Cuvântul, Izvorul, Steaua  și  Patria mamei, de abecedarul cu Satele Moldovei, Bunica, Toamna, Fraga, Puiul, Albina, Grăurașul, Furnica, Troleibuzul, Ploaia, Frumoasă-i limba noastră, Puișorii, Măicuța, Mulțumim pentru pace și La școala iepurașilor. Vom cinsti precum ne-a spus Măria Sa – Poetul:

Cinstește pe strămoși cu fapta

La fel și ziua nouă.

Trăiește, fiule o viață

Și cu a morții două.

Cinstirea proverbelor (Lui Iurie Sadovnic), pag. 312, vol. Rădăcina de foc

     Ochii poetului va urmări zilnic cititorii bibliotecii, care vor veni să culeagă roadele cunoștințelor imortalizându-i chipul bustului în sufletele sale. La rândul lor  cititorii  vor  aprecia  că  în  roua  de  fulger a lui Vieru, Dumnezeu e cel al

 

 

 

 

Învierii, al reînvierii și  că zeul vierean a rupt  zăgazurile infernului, s-a întors în ceruri, iar de acolo pogoară ca pace a Duhului Sfânt, ca Duminica Mare, numindu-se Duminica Albă a lui Grigore Vieru.

     La inaugurare au fost prezenți  scriitori, prieteni și oameni pe care Poetul i-a cunoscut mai mult sau mai puțin, cum ar fi: Claudia Partole, Constantin Ciobanu,  Radu Neag (Consiliul Județean Alba),  Iulian Filip,  Ianoș Țurcanu,  Vasile Bahnaru, Ștefan Sofronovici, Nina Cibotaru, Nina Parfentie, ziariști, reporteri radio și reporteri TV, profesori, elevi și nu în ultimul rând arhitectul  Gheorghe Vasilache, care a avut  grijă ca postamentul bustului să fie proiectat în locul potrivit  și cele trei versuri din poemul ,,Legământ” să transmită simplitatea ierbii, poetul vieții și al bucuriei de a trăi: ,, Până la lacrimi mi-e dragă viața”.

,,Ci să nu închideți cartea

Ca pe recile-mi pleoape.

S-o lăsați așa, deschisă,

Ca băiatul meu ori fata

Să citească mai departe

Ce n-a dovedit nici tata.”

                                                          (Legământ, pag 21, vol.Rădăcina de foc)

                                                                        OXANA CÂRLAN MUNTEANU

       

 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 208

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor