Groapa comuna descoperita la Porolissum

In cadrul proiectului „Fenomenologia spatiului si a antropologiei funerare in contextul prospectiunilor arheologice, geofizice si topografice la necropola orasului roman Porolissum (sec. II-III d. Ch.)”, vara aceasta au avut loc la Porolissum sapaturi in necropola orasului roman. Conform informatiilor furnizate de catre lector univ. dr. Bajusz Stefan, acest proiect este realizat in colaborarea Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau cu Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca si are ca scop cercetarea necropolei romane si a legaturii acesteia cu asezarea civila, precum si a riturilor de inmormantare romane. Dr. Bajusz Stefan ne-a declarat ca anul acesta sapaturile au fost realizate in doua puncte, in dealul Ursoies situat inspre satul Jac, iar al doilea prospect a fost facut in incinta asezarii civile.
Sapaturile din dealul Ursoies au scos la iveala mai multe morminte de incineratie romana si cateva monumente funerare, printre care un leu funerar foarte frumos, sculptat in piatra. Insa cea mai importanta descoperire a avut loc in cel de-al doilea punct de sapatura, cel din zona asezarii civile, mai exact in apropierea unei cladiri romane descoperite in 1914. Este vorba de descoperirea unei gropi comune, in care se aflau 18 indivizi, barbati, femei si copii, aruncati unul peste altul. Dr. Bajusz Stefan a spus ca astfel de morminte de inhumare nu sunt caracteristice Porolissumului, pana acum descoperindu-se numai morminte de incineratie.

„La cei 18 indivizi descoperiti in groapa comuna nu se vad urme de executare sau de moarte violenta. Putem doar presupune ca ar fi fost o molima. Se va incepe studierea situatiei si anul viitor vom sti mai multe. Deocamdata nu se poate stabili nici datarea gropii, cred ca este de data relativ tarzie, pentru ca este sapata in straturi de daramatura romana”, a precizat dr. Bajusz Stefan. Anul acesta, la proiectul „Fenomenologia spatiului si a antropologiei funerare in contextul prospectiunilor arheologice, geofizice si topografice la necropola orasului roman Porolissum (sec. II-III d. Ch.)” au participat, pe langa seful de proiect prof. univ. dr. Nicolae Gudea si dr. Bajusz Stefan, Dan Tamba, precum si studenti, masteranzi si doctoranzi de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca.

Vizualizări: 97

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor